Forsiden - Om oss - Tidsvitner - Tidsvitner nye konflikter

Tidsvitner nye konflikter

Sivun Pen

Sivun PenDen kommunistiske geriljagruppen Røde Khmer overtok makten i Kambodsja 17. april 1975. Sivun var da 23 år gammel, nybakt far, og jobbet som inspektør i finansdepartementet i hovedstaden Phnom Penh. Han ble forvist til slavearbeid i et jordbrukskollektiv, og familien hans ble splittet opp. Etter at Røde Khmer-regimet falt i 1979, ble Sivun og konen gjenforent. Fire år tidligere hadde de blitt fratatt sitt første barn, som nå var forsvunnet.

Sivun Pen

Janvier Nzigo

Janvier NzigoI 2002 kom Janvier Nzigo som flyktning til Norge fra landsbyen Uvira i det østlige Kongo. Årsaken til at Janvier og familien måtte flykte var at faren hadde blitt drept av det kongolesiske opprørspartiet RCD etter å ha fortalt franske medier om hvilke voldsdhandlinger partiet stod bak.

Janvier Nzigo

Amira Becic

Amira BecicAmira er fra Oslo, men har familie som opplevde Bosnia-krigen på starten av 90-tallet. Under Bosnia-krigen ble det etablert flere konsentrasjonsleirer, og Amiras far satt i to av dem. Som 2. generasjons tidsvitne forteller Amira om hva faren opplevde, og om den etniske rensingen som pågikk.

Amira Becic

Hajrudin Zubovic

Hajrudin ZubovicFødt. 1965 i Prijedor, Bosnia
I juli 1992 ble Hajrudin plassert i konsentrasjonsleiren Keraterm i Prijedor. Etter overflytting til Trnopolje leiren i august 1992, ble han sendt til Kroatia. I desember 1992 kom han til Norge, og han bor i dag i Oslo hvor han jobber som datakonsulent/utvikler.

Hajrudin Zubovic

Winfried Schweitzer

Winfried SchweitzerFødt og oppvokst i tidligere Vest-Berlin. Da muren ble bygd var han en 17 år gammel Berliner, og bodde i et område som lå nord i Berlin nær muren.

Winfried Schweitzer

Petter Kaup

Petter KaupPeter Kaup flyttet som barn med sine foreldre fra Vest-Tyskland til Øst-Tyskland fordi faren var aktiv i kommunistpartiet som på den tiden var forbudt i vest.
Da muren falt, og Stasi-dokumentene ble offentliggjort fant Peter ut at hans egen bror var en Stasi-informant…

Petter Kaup

Cliewe Juritza († 20.12.16)

Cliewe JuritzaCliewe Juritza (f. 1966 i Øst-Berlin) er utdannet rørlegger. I 1984 forsøkte han å flykte over grensen til Østerrike via Ungarn.  I byen Sopron ble han tatt, men slapp fri pga mangel på bevis. Kort tid etter forsøkte han å flykte over grensen til Vest-Tyskland ved byen Eisenach. Denne gang ble han arrestert og satt i fengsel. Etter ti måneder i fangenskap ble han kjøpt fri av Vest-Tyske myndigheter.

Clieve Juritza har skrevet boken ”Als die Berliner Mauer noch kein Denkmal war” (Da Berlinmuren ennå ikke var et minnesmerke).

Cliewe Juritza

Trude Jacobsen

Trude JacobsenPå temakvelden møter dere Trude Jacobsen som reiste til den greske øya Lesvos, og som etter reisen startet hjelpeorganisasjonen Dråpen i Havet. Trude er ett av våre tidsvitner fra en av de største folkevandringene i nyere tid.

Trude Jacobsen