Forsiden - Biblioteket - Auschwitz - Kronologisk oversikt over Auschwitz og driften av leiren

Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til oss



Kronologisk oversikt over Auschwitz og driften av leiren

Etter at den polske hær var nedkjempet av Hitlers militærstyrker i 1939 ble byen Oswiecim okkupert av Tyskland. Det polske navnet ble nå forandret til det tyske Auschwitz.

Samme år begynte man ved SS-hovedkvarteret i  Wrocklaw (Breslau) forhandlinger om å bygge en fangeleir. Den offisielle begrunnelsen var at kapasiteten var sprengt i fengslet i Schlesien, og at det var tvingende nødvendig å foreta massearrestasjon av polakker. Og den opprinnelige plan for leiren var at den skulle ta imot polske politiske fanger.

Det nye regimet nedsatte en komité som skulle bestemme hvor leiren skulle ligge, og komitéen kom etter hvert fram til at Oswiecim var et svært gunstig sted å oppføre den nye leiren. Det var allerede en del bygninger klare som hadde tilhørt polske militære ,og man kunne nå videreutbygge leiren med en viss avstand til nærmeste tettbebyggelse. Det ville også være lett å bygge ut leiren og isolere den fra omverdenen. Dessuten var byen et knutepunkt tilknyttet det polske jernbanenettet.

25. januar 1940
SS bestemmer seg for å bygge opp konsentrasjonsleir i nærheten Oswiecim.

1. mai 1940
Rudolf Höss ble utnevnt til øverstkommanderende for leiren.
 
20. mai 1940
Den første kontingenten med fanger – 30 kriminelle fra Sachsenhausen - ankommer Auschwitz konsentrasjonsleir.

14. juni 1940
De første politiske fangene ført inn i leiren av Gestapo. Det var 728 polakker fra byen Tarnów. Leiren bestod på dette tidspunktet av 20 bygninger, 14 én-etasjes og 6 to-etasjes bygninger.

1. mars 1941
Leiren hadde på dette tidspunktet 10 900 fanger, og nazistene hadde begynt å sende folk fra hele Europa til Auschwitz. Det var for det meste jøder, men også sovjetiske krigsfanger Fordi nærliggende fabrikker bruk fanger for tvangsarbeid, er Himmler bekymret fangen kapasiteten i leiren, sigøynere, tsjekkere, jugoslavere, østerrikere og folk fra andre nasjoner.

Heinrich Himmler besøkte Auschwitz 1. mars og gav Rudolf Höss ordre om massiv utbygging av en ny leir. En av grunnene var at fabrikkene i området var i stort behov av arbeidskraft, men man forventet også en tilstrømning på 100.000 sovjetiske krigsfanger. Himmler også ordre om at leiren skulle levere 10 000 fanger til tvangsarbeid på det  nye IG Farben- komplekset ved Dwory, omtrent en mil unna.

(Den nye leiren ble bygget i landsbyen Brzezinka som hadde det tyske navnet Birkenau, og det samme navnet fikk leiren. Auschwitz II Birkenau var på 1 750 mål, og rommet over 300 bygninger. Denne delen utgjorde storparten av Auschwitz-komplekset, og det ble opppført en avdeling med gasskamre og krematorier, med sikte på massedrap. På grunn av drapsanleggene i Birkenau fikk Auschwitz en dobbelt funksjon som både ordinær tvangsarbeidsleir og utryddelsesleir.)

Sommeren 1941 gjorde Heinrich Himmler det klart for Rudolf Höss at Auschwitz var tiltenkt en hovedrolle i "den endelige løsningen" - den totale utryddelse av alle jøder.

3. september 1941
Den første gassing av fanger forekommer i Auschwitz I. SS tester Zyklon B gass ved å drepe 600 sovjetiske krigsfanger og 250 andre syke eller svake fanger. Testing foregår i et provisorisk gasskammer i kjelleren på blokk 11 i Auschwitz I.
Zyklon B var det kommersielle navn for krystallinsk hydrogen cyanid gass, produsert av IG Farben og normalt brukt som insektmiddel.
Eksperimentet var i nazistenes øyne en stor ”suksess”.

25. januar 1942
SS sjef Heinrich Himmler informerer Richard Gluecks, som var oppnevnt som inspektør for konsentrasjonsleirene, at 100 000 jødiske menn og 50.000 jødiske kvinner ville bli deportert fra Tyskland til Auschwitz som tvangsarbeidere.

15. februar 1942
Den første transporten av jøder fra Bytom (Beuthen) i det tysk-annekterte Øvre Schlesien ankommer Auschwitz I. Alle sammen blir drept med Zyklon B-gass umiddelbart etter ankomsten.

Mars 1942
Jøder fra Frankrike og Slovakia blir nå transportert til Auschwitz for utryddelse..

Juli 1942
Den 17. og 18. juli besøkte Heinrich Himmler Auschwitz igjen for inspeksjon. Han beordret at det skulle bygges ytterligere fire gasskamre med dertil hørende krematorier. Og nå overvar han selv gassingen av en stor gruppe nederlandske jøder som akkurat var ankommet med to godstog. Han sanksjonerte også at det ble satt i gang eksperimenter med sterilisering med fanger som forsøkskaniner.
Denne sommeren kom også transporter med belgiske og kroatiske jøder til Auschwitz for å bli utslettet.

31. desember 1942
Tyske SS og politimyndigheter deportert cirka 175 000 jøder til Auschwitz i 1942.

Januar 1943
Tyske SS og politimyndigheter deportere cirka 105 000 jøder til Auschwitz.

29. januar 1943
Naziledelsen  beordrer at alle  Roma (sigøynere) bosatt i Tyskland, Østerrike, og protektoratet Böhmen og Mähren nå skal samles for å deporteres til Auschwitz. Den første transporten med tyske sigøynere ankommer 26. februar.

Mai 1943
Denne måneden ankom dr. Josef Mengele. Han skulle utføre medisinske eksperimenter på fangene, mange av dem av særdeles smertefull og umenneskelig art. Det var på bakgrunn av disse forsøkene at han i senere tid fikk kallenavnet ”Dødsengelen”.

11. november 1943
Rudolf Höss blir forfremmet til sjefsinspektør for konsentrasjonsleirene. Hans etterfølger som kommandant i Auschwitz, Arthur Liebehenschel, delte Auschwitz-komplekset med over 30 underleire inn i tre hoveddeler.

2. mai 1944
De to første transporter av ungarske jøder ankommer Auschwitz.

8. mai
Rudolf Höss overtar igjen stillingen som kommandant, spesielt beordret av Heinrich Himmler for å ha oversikt over tilintetgjørelsen av de ungarske jødene, som nå ble transportert til leiren i overfylte togtransporter. Adolf Eichmann som hadde ansvaret for logistikken, kom personlig til leiren for å inspisere disse drapene.
Mot slutten av mai var rundt 100 000 av dem gasset i hjel. Før utgangen av juni måned var 381 661 ungarske jøder, over halvparten av den opprinnelige jødiske befolkningen i Ungarn, ankommet Auschwitz.

6 juli 1944
Deportasjon av ungarske jøder er stanset etter ordre fra Regent Miklos Horthy. Denne dagen befant vårt tidsviten – Blanche Major – seg i en kuvogn på vei til Auschwitz sammen med hele sin familie. Og de ankom Auschwitz den 7. juli. De siste transportene fra Ungarn kommer 11. juli.

2. august 1944
SS-ledelsen i leiren utrydder de siste fangene - i underkant av 3000 - i den såkalte sigøynerleiren i Auschwitz-Birkenau.

7. oktober 1944
De jødiske fangene i den spesielle ”Sonderkommando” som ble tvunget til å jobbe i krematoriene starter et opprør. De klarte å sprenge krematorium IV og drepte flere vakter. Kvinnelige fanger hadde smuglet med seg krutt fra en av de nærliggende fabrikkene, og gitt dette til medlemmer av Sonderkommando. SS-vaktene slår raskt ned opprøret og dreper alle de som jobbet i Sonderkommando..

28. oktober
2 000 jøder ankommer fra Theresienstadt konsentrasjonsleir, og dette var den siste transporten av jøder som ankom Auschwitz.

30. oktober
Gasskamrene brukes for siste gang i Auschwitz II-Birkenau.

25. november 1944
De sovjetiske styrkene fortsetter å nærme seg, og SS sjef Heinrich Himmler gir nå ordre om ødeleggelse av Auschwitz-Birkenaus gasskamre og krematorier.
Og man forsøker å ødelegge arkivene og bevisene for at det hadde foregått massedrap i leiren.
 
6. januar 1945
Bare uker før sovjetiske styrker frigjør leiren, vil SS også henge fire kvinner som smuglet krutt inn i leiren til opprøret 7. oktober.

12. januar 1945
En sovjetisk offensiv fører til sammenbrudd av det tyske forsvaret i Wisła; sovjetiske tropper tar Warszawa og rykker raskt mot Krakow og Oswiecim.

18. januar 1945
SS-folkene ser hvor raskt russerne nærmer seg, og starter med å evakuere leiren. Titusener av fanger, for det meste jøder, blir tvunget til å marsjere til byene Wodzislaw og Gliwice i den vestlige delen av Øvre Schlesien. Under marsjen skyter SS de som ikke orker å gå lenger. I Wodzislaw og Gliwice skal fangene om bord i kuvogner for å transporteres vestover, til konsentrasjonsleire i Tyskland, spesielt til Flossenbürg, Sachsenhausen, Gross-Rosen, Buchenwald og Dachau, og Mauthausen i Østerrike. 60 000 fanger blir tvunget ut på dødsmarjer fra Auschwitz. Så mange som 15 000 døde under disse marsjene, og flere tusen fanger ble drept i dagene før evakueringen.

27 januar 1945
Sovjetiske tropper går inn i Auschwitz-komplekset og frigjør 7.650 overlevende som ikke SS-bødlene "rakk" å drepe.
De finner også 350.000 herredresser, 837.000 kvinneklær, 43.500 par sko - og ca 7 tonn menneskehår - klargjort for transport til Tyskland.