Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossKonsentrasjonsleirer historikk

Generell historikk

17. juni 1936 ble Heinrich Himmler sjef for tysk politi og det var også han som hadde ansvaret for alle konsentrasjonsleirene. Over 1.500 i tallet. I tillegg ble det benyttet 700 tyske fengsler. I ca. 100 av disse satt det bl.a. norske og danske fanger.

Det ble også opprettet forskjellige leire i Norge - rundt 500 større eller mindre enheter, blant annet Fallstad i Trøndelag og Berg i Vestfold.

Det var ca. 9.000 nordmenn som ble sendt til forskjellige nazileire, og av disse var det bare 7.000 som kom tilbake. De andre omkom i fangenskapet, eller døde på veien hjem til Norge. Totalt ble 739 norske jøder tatt av dage i leirene.
Ca 1.200 lærere og studenter ble arrestert 30. november 1943, og en god del av disse ble deportert til Tyskland for å gå "i lære" for å bli gode ariere, og de ble internert i Buchenwald.

19. juli starter Heinrich Himmler Operasjon Reinhard. Dette er stordeportasjon av polske jøder til forskjellige utryddelsesleire.

Det var spesielt 6 leire som ble regnet for å være rene utryddelsesleire: Belzec, Sobibor, Treblinka, Chelmno, Majdanek og Auschwitz-Birkenau. Alle disse lå kloss inntil en jernbanelinje.

Våren 1943 begynner SS å avvikle flere av "Tvangsarbeidsleirene for jøder". I de tyskokkuperte områdene var det 941 slike leire, hvorav de fleste lå i Polen (437).

Da krigen gikk mot slutten, var det om å gjøre for naziregimet å utslette alle spor av ugjerningene som var begått i de forskjellige konsentrasjonsleirene. Arkiver ble forsøkt ødelagt og brent, bygninger ble sprengt i lufta, og fangene ble dept eller kommandert ut på marsj til andre leire lengre inn i Tyskland. Under disse marsjene ble hundrevis av fanger skutt og etterlatt i veikanten. Uansett hvilke virkemidler man benyttet så klarte man ikke å skjule sporene for verdenssamfunnet. Og i den senere tid har det kommet en god del ny informasjon om flere av leirene. Blant annet så har polske forskere arbeidet med det 1.800 siders store bokverket - Auschwitz 1940 - 1945 i mer enn 20 år. Og her avdekkes hittil ukjente opplysninger fra tyske dokumenter, som Sovjet-hæren erobret da den befridde utryddelsesleiren.
En ny bok av den amerikanske historikeren Daniel John Goldhagen presenterer også mye nytt og upublisert materiale og bevis - ikke minst når det gjelder tusenvis av villige og selvutnevnte bødler i naziregimets tjeneste.
På bakgrunn av disse dokumentene har man nå navn på både ofre og bødler. Mange av vaktene ble heller ikke stilt til ansvar for sine handlinger. Men ifølge amerikanske myndigheter risikerer de som angivelig flyktet til USA nå å bli innhentet av fortiden og straffet.