Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossMauthausen

Beliggenhet: 20 km fra byen Linz, Østerrike
Etablert:
8 august 1938
Frigjort:
5 mai 1945 av US 11th. armour division.
Antatt antall ofre:
150.000
Subcamper:
49 permanente underleirer, og nærliggende 10 til de siste ukene.


Leiren ligger i nærheten av Linz i Østerrike ble opprettet av Himmler i mars 1938. Denne leiren er regnet for å være en av de aller verste konsentrasjonsleirene under naziregimet og den ligger på en ås med en flott utsikt over Donaudalen, sør for Linz i det nåværende Østerrike. Den lille byen Mauthausen ligger ca 15 km øst for Linz og 150 km vest for Wien.
Leiren ble opprettet i 1938, og den ble tatt i bruk den 8. august. Den fikk etter hvert 46 underleirer som sorterte innunder Mauthausen. Flere av disse ble etter hvert utryddelsesleire utstyrt med gasskammer.

MauthausenBrakkenMauthausenBarnNyankomne fanerMauthausenLeirkomandanten

Det var fanger fra 20 nasjoner som ble plassert her. Og mer enn halvparten av fangene ble drept eller døde som følge av forholdene i leiren. Fra åpningen og fram til 7. mai 1945 var det innregistrert 206.000 fanger i leiren.
22. - 23. februar 1941 kommer de første deportasjonene av nederlandske jøder.
9. april 1945 begynte leirledelsen å evakuere fangene leiren.
5. mai når de amerikanske troppene fram til Mauthausen, og de finner bl.a. 10.000 døde i en stor massegrav
7.mai 1945 var det ca. 80.000 menn og kvinner registrert i Mauthausen og dens underleire. Det var ikke frigitt noen fanger i løpet av krigen, og det var 150.000 mennesker som døde her. De ble enten drept eller døde av sult, epidemier eller mishandling.

I 1946 ble 58 av fangevokterne dømt til døden og henrettet.

Hitlers gave til Østerrike

Etter Hitlers triumftog i Østerrike, begynte straks arbeidet med å bygge opp konsentrasjonsleiren Mauthausen. Og den fikk senere tilnavnet "Hitlers gave til Østerrike".
Leiren er omgitt av en enorm steinmur. Nærmest som en middelalderborg. Denne muren er det fangene som måtte bygge, og de ble hentet fra Dachau. Og det i stor utstrekning Jugoslaver. I likhet med Natzweiler forbindes også Mauthausen med steinbruddet som ligger nedenfor leiren. Her måtte fangene hente stein i det bruddet som bærer navnet "Wiener Graben".
Fra bruddet og opp til leiren var det en høydeforskjell på rundt 100 meter og det var bygget en trapp med 186 trinn, alle med forskjellig trinnhøyde - fra 15 til 50 cm.. Der trappa sluttet førte en bratt bakke opp til selve leirporten

Menneskeforakt uten sidestykke

I forbindelse med attentatet på Hitler den 20. juli 1944 plukket Naziregimet ut 100 motstandsfolk fra Linz og satte dem til å bære stein mens de ventet på å bli drept. De bar stein opp trappa og inn i leiren. De slet med tremeiser som var lastet med steinblokker på mellom 50 og 100 kg. Og mens de slet seg nærmest i hjel ble de banket opp av SS-folkene. Det fortelles at kun en av de 100 overlevde. Når de ikke orket med kom straks to SS-menn og skøt dem ned rett foran øynene på de andre fangene.
Nazistene brukte også ca 80 cm lange gummislanger som var fylt med sand. Disse ble brukt som slagvåpen.
Osmund Faremo var selv i nærheten da en av de 100 - en stor kraftig kar - ikke orket mer. Faremo forteller at straks var det en SS-mann som ga han et slag over nakken, og enden av gummislangen rev ut mannens øye slik at det hang nedover haken hans. Han virret litt rundt, forsøkte å klatre opp et trinn til men måtte gi opp, og ble deretter regelrett skutt ned.

Norske fanger:

Fra 1943 kom det også norske fanger til leiren. Søndag 17. september 1944 kom 77 norske NN-fanger til leiren. Av disse døde 34, enten i selve hovedleiren, eller i en av de 46 underleirene.
Etter ankomsten ble de fratatt alt de iede, og nokså forkomne ble de overført til Zugangsblock.
"Til sammen var det 400 mann der. og de ble truet ned på gulvet - alle 400 i ett rom. Deretter sprang SS-folkene opp på oss som på et gulv og banka og slo ned alle sammen. Vi lå som sild i boks. Der lå vi, tissa og skeit på hverandre. Det lukta død og fordervelse", forteller Osmund Faremo

Osmund Faremo satt i denne leiren. Han forteller at fangene måtte gå i rekker på fem og fem og de bar på steiner på opptil 50 kg. Trappene som de måtte bruke var ujevne og det var trinn på opptil en halv meters høyde, og i alt 186 trinn så fangene måtte bruke mye av sin lille energi på å ikke snuble med de tunge steinene. (Dødsstien)
Fangene ble jaget opp og med tynne klær og sko som var av treplanker med en lærrem over.
SS-vaktene viste sin grusomhet og menneskeforakt ved å more seg med å dytte fangene når de nærmet seg toppen. Dermed mistet fangen balansen og datt over de andre fangene slik at både de og de tunge steinene falt.

DE HVITE BUSSENE

Den 20 mars 1945 kom de hvite bussene til Østerrike for å hente hjem de overlevende.

Leiren i dag

Mauthausen er nå et museum og det er det østerrikske innenriksdepartementet som har påtatt seg ansvaret for å bevare leiren Hvor alt skal tas vare på til skrekk og advarsel. Gasskammeret og kremasjonsovnene og henrettelsesrommet står som tause symboler for en gal manns ideer. Og denne leiren blir betegnet som en av de best bevarte leirene
De 186 trappetrinnene fra steinbruddet og opp til leiren er der fortsatt, men i
I dag er denne trappen restaurert og den er jevn og fin og dermed er inntrykket av de mange grusomhetene som skjedde her dempet noe ned.