Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til oss1993 Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk, Sør-Afrika

2. februar 1990 holdt Sør-Afrikas president de Klerk en tale under åpningen av parlamentet i Cape Town som skapte førstesideoppslag over hele verden.

De KlerkI utvetydige ordelag kunngjorde han at den forhatte apartheidpolitikken ville bli oppgitt som ledd i overgangen til demokratisk flertallsstyre. Unntakstilstanden og alle diskriminerende lover skulle oppheves. Frigjøringsbevegelsen ANC og andre svarte politiske organisasjoner ble tillatt og verdens mest berømte politiske fange, Nelson Mandela, skulle frigis.

 

Mandela involverte seg i fredsprosessen så snart han slapp fri. I løpet av 1990-årene lyktes det å innføre et demokratisk flertallsstyre i Sør-Afrika. Det første frie valget med deltakelse fra alle folkegrupper ble holdt våren 1994 og endte med en klar seier for ANC. De Klerk10. mai ble Nelson Mandela innsatt som ny president med Fredrik Willem de Klerk som en av to visepresidenter. Etter at arbeidet med den nye grunnloven var ferdig, valgte Det nasjonale partiet å gå ut av samlingsregjeringen i juni 1996. Samtidig besluttet de Klerk å trekke seg fra visepresidentvervet for å bli opposisjonsleder i parlamentet. I 1997 gikk de Klerk ut av aktiv politikk, og i 1999 gjorde Mandela det samme.