Aktive Fredsreiser i Berlin 20 år jubileum

Aktive Fredsreiser samlet ungdom og voksne til 20-årsmarkeringen for Berlinmurens fall.

Ungdommer i Bernauserstrasse9. november har utviklet seg til å bli en av de viktigste markeringsdager i Europa. Da falt Berlinmuren. I 2009 var det en stor markering av at det var 20 år siden muren falt, og Aktive Fredsreiser var tilstede med sju busser og over 400 ungdommer og voksne.

På hovedpodiet foran Brandenburger Tor satt forbundskansler Angela Merkel blant andre sammen med USAs utenriksminister Hillary Clinton, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Russlands president Dmitry Medvedev. Dominosteinene fallerBlant inviterte gjester var også Sovjetunionens tidligere president Mikhail Gorbachev, Polens tidligere president Lech Walesa og Ungarns tidligere statsminister Miklos Nemeth, alle viktige personer i spillet rundt murens fall i 1989.

Ute i de store folkemengdene var Aktive Fredsreiser godt representert, blant annet med grupper fra en rekke norske ungdomsskoler. Aktive Fredsreisers turdeltakere fikk være med på en verdig, storslagen og følelsesladet feiring av at det var nøyaktig 20 år siden Berlinmuren falt og det politiske landskapet i Europa og verden ble totalt forandret over natta.
DominiosteinerMange tilhørere tok til tårene da Aktive Fredsreisers gedigne kor sang ”Din tanke er fri” foran restene av Berlinmuren. Deretter tok kordeltakerne hver sin røde rose og festet på den grå muren. Temperaturen steg flere hakk på den gråkalde novemberdagen i Berlin.

Aktive Fredsreiser hadde, sammen med ungdomsskoler over hele landet, også ansvar for dekorering av 10 av de symbolske murblokkene som veltet som dominobrikker mellom Potzdamer Platz og Brandenburger Tor, der hovedarrangementet var på kvelden 9. november.

Aktive Fredsreiser var valgt ut som en av de offisielle partnerne for Berlinmur-senteret i Bernauerstrasse, der hovedmarkeringen foregikk på formiddagen. Alle Aktive Fredsreisers turdeltakerne gikk i egne hvite jakker og var så positivt synlige i landskapet at de ble takket spesielt i minnetalen under gudstjenesten i Forsoningskapellet i Bernauerstrasse.

Bernauerstrasse Aktive Fredsreiser bidro sterkt til bredden i markeringen. Det store sangkoret ble vist direkte på tysk fjernsyn. Det ble også vist på fjernsyn i andre land, blant annet i Kina.
Aktive Fredsreiser hadde også fått tildelt en del av den gjenværende Berlinmuren som i løpet av en halv time skulle dekoreres. Det hele ble filmet og vist direkte via internett til hele verden.

Maling av muren Den store norske gruppen hadde valgt å male ordet ”fred” på 100 forskjellige språk høyt og lavt på muren. Aktive Fredsreiser stilte med sjablonger for alle freds-ordene og turdeltakerne tok fatt med spraybokser og gardintrapper.