Gratulerer Odd Fjælberg

I flere år har tidsvitne Odd Fjælberg fra Sola reist til ulike konsentrasjonsleire med Aktive Fredsreiser og fortalt sin historie til norsk ungdom. I år mottar Fjælberg Menneskerettighetsprisen for sin innsats.

Odd FjælbergSom 21-åring ble Odd Fjælberg arrestert og satt i tysk fangenskap på Grini og senere i Stutthoff. Selv etter at Adolf Hitler har tatt sitt liv 30. april er Fjælberg fremdeles fange i en båt som det ble planlagt å senke. I de nærmeste dagene klarte Fjælberg og to kamerater på mirakuløst vis å rømme og etter å ha blitt holdt skjult på en bondegård fikk de omsider kontakt med de engelske styrkene og med deres hjelp ble de endelig sendt hjem.
Mer enn 1000 elever har hørt hans historie på vandring gjennom leirene og han fortalte alltid levende og dramatisk om hendelsene han har opplevd under den andre verdenskrig, forteller daglig leder i Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen.

Odd Fjælberg mottar prisen for sitt utrettelige formidlingsarbeid og fordi han anså det som så viktig å fortelle dagens ungdom om historiens overgrep.
Menneskerettighetsprisen deles ut av Sola kommune og Sparebank 1 SR-Bank.

Les mer om Odd Fjælberg