Kunst møter politikk

Nobels Fredssenter i Oslo viser utstillingen Mot og Motstand- De sørafrikanske fredsprisvinnerne.  Ulike sørafrikanske kunstnere har uttrykket deres opplevelse av undertrykkelse gjennom malerier, tegninger, foto og skulpturer.

Desmond Tutu
Bildet er hentet fra Nobels fredssenter Desmond Tutu under møte i "Release Mandela Campaign", UWC, 1989
Foto: Rashild Lombard

- Kunst er et viktig politisk uttrykksmiddel, den kan forandre, bevege, forklare og utdype som annen kommunikasjon ikke kan, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i sin tale under åpningen av utstillingen 6. mai.

En av bidragsyterne til utstillingen er avistegneren Zapiro som gjennom tegningene sine kritiserer utviklingen i Sør Afrika. Zapiro er for øyeblikket saksøkt av landets president Jacob Zuma for ærekrenkelse.  Kravet er på 8 millioner kroner.

Gjennom film og bilder blir man også introdusert for bakgrunnen til de fire sørafrikanske fredsprisvinnerne. Utenriksministeren la vekt på at Albert Luthuli, Desmond Tutu, Frederik Willem de Klerk og Nelson Mandela lærte verden om hvordan dialog kan føre til samhandling og forsoning.

Aktive Fredsreiser var tilstede på to seminarer i forbindelse med åpningen, og anbefaler dem som har mulighet om å ta turen til Fredssenteret for å oppleve utstillingen som varer fram til 24 oktober.