Nedtellingen har startet!

12. oktober klokken 11 får vi endelig svaret på hvem som får Nobels Fredspris 2012. Den Norske Nobelkomite har mottatt forslag på 231 forskjellige kandidater. Tidligere i år delte vi ut Fangenes Testamente til ikkevolds-eksperten Gene Sharp, nå er han en av dem som topper listen over favorittene til å vinne fredsprisen.

Gene Sharp
Foto: TVF International

Gene Sharp har vært en inspirasjonskilde for mange opprørs - og motstandsgrupper verden rundt, nå sist under den arabiske våren. Kristian Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), har utpekt Sharp som sin klare favoritt.

- Det er fordi jeg fortsatt ser den arabiske våren som det aller viktigste som har skjedd de siste årene. Jeg tror ikke at en pris til en av aktivistene fra den arabiske våren er veldig sannsynlig i år, sier Harpviken til Nettavisen.

- Derimot synes jeg Gene Sharp med sitt systematiske arbeid gjennom hele livet med ikkevold, vil oppsummere mye av det den arabiske våren dreier seg om og det vi har lært av den, at fredelige protester er et mer effektivt virkemiddel og som lettere fører til demokrati enn det væpnet motstand gjør, sier Harpviken.

Dersom Sharp vinner fredsprisen vil han være i godt selskap. Tidligere prisvinnere er blant andre Nelson Mandela, Martin Luther King jr, Mor Theresa og Røde Kors. Se den fullstendige oversikten over tidligere prisvinnere her.