8. mai flagger vi for friheten

På denne datoen i 1945 kapitulerte Tyskland betingelsesløst, og andre verdenskrig var over. I et Norge som da hadde vært okkupert i fem år, utløste dette en folkefest landet aldri har sett maken til. Tyskland hadde på dette tidspunktet en halv million soldater i landet. Festen nådde sitt høydepunkt da Kong Haakon returnerte 7. juni.

Berlins forsvar hadde kapitulert allerede 2. mai, før tyskerne to dager senere også kapitulerte i Nederland. Deretter gikk det ikke mange dagene før krigen offisielt var over: 7. mai skrev tyskerne under et dokument som sa at alle tyske soldater skulle innstille kampene innen klokken 11 neste dag. Dermed kunne den britiske statsministeren Winston Churchill og den amerikanske presidenten Harry S. Truman erklære seier den 8. mai 1945.

Det norske flaggetFrigjøringsdagen er offisiell flaggdag i Norge. Det har også siden 2010 vært «veterandagen», hvor vi skal feire veteranene fra andre verdenskrig, og norske soldater som har tjenstegjort i FN-styrker og andre internasjonale operasjoner.

Aktive Fredsreisers grunnlegger, Helga Arntzen, påpeker at vi ikke må ta friheten for gitt. - Gledesdagen 8. mai forplikter oss, vi må ta vare på demokrati og frihet og vi må støtte andre land i sin kamp for demokrati og frihet, sier hun i en appell hun holdt i Risør på frigjøringsdagen i fjor.