Tidsvitner fra nyere konflikter

Mostar

I tillegg til tidsvitner fra andre verdenskrig samarbeider Aktive Fredsreiser med mennesker som har opplevd folkemord og konflikter i nyere tid. I høst har flere skoleelever og voksne hørt historiene til disse tidsvitnene på temakvelder i Auschwitz og Sachsenhausen.

Etter andre verdenskrig sa man: ”dette skal aldri skje igjen”. Dessverre har verden vært rammet av en rekke menneskeskapte katastrofer etter 1945, blant annet i Kambodsja, på Balkan og i flere afrikanske land. For øyeblikket er det en omfattende konflikt i Syra som har ført mange mennesker på flukt.

Kunnskap om menneskerettigheter, demokrati og konfliktløsning er i høyeste grad fortsatt aktuelt og viktig.

- Skoleturer til konsentrasjonsleirer fra andre verdenskrig er et godt utgangspunkt for å bevisstgjøre og formidle kunnskap om folkemord og konflikter i nær fortid. Når denne kunnskapen formidles av personer som var der da det skjedde får innholdet en ekstra dimensjon, sier pedagogisk veileder Marit Langmyr.

JanvierEn av dem som har engasjert seg som tidsvitne i høst er Janvier Nzigo fra Kongo.

- Jeg har selv opplevd krig. Ved å fortelle min historie og dele mine opplevelser med ungdom, håper jeg at det gjør det lettere for dem å forstå også de nyere konfliktene, sier Janvier.