Forsiden - Nyheter - Den hvite rose

Den hvite rose


I anledning ”Motstandskampens dag” på Agder inviterer Risør folkeakademi og Aktive Fredsreiser til foredrag av Peter Normann Waage om ”Den hvite rose”.  En tysk studentgruppe, anført av søskenparet Scholl, som aktivt motarbeidet naziregimet under den andre verdenskrig.

Den hvite rose begynte som en litteratursirkel innen en kristen studentgruppe hvor store forfattere som Dostojevski og Tolstoy ble diskutert. Det de skrev ble et ideal som førte til flygebrev og veggskriverier i stadig dristigere omfang i 1942. Den hvite rose ble avslørt og medlemmene stilt for retten. Sophie Scholl stod modig foran Folkedomstolen med ordene «Det vi har skrevet og sagt, det tenker dere jo alle sammen, dere mangler bare mot til å si det høyt.»

Folkedomstolen dømte dem til døden ved halshogging. Hele rettsforhandlingen ble gjennomført på under 4 timer og de ble henrettet samme dagen. De tok dommen med en så stor tapperhet at det gjorde et inntrykk på hele fengselet. Hans Scholls siste ord foran fengselspresten var: «Leve Friheten!»

Peter Normann Waage har skrevet boken ”Leve friheten!” basert på sitt møte med Traute Lafrenz som var den eneste gjenlevende av den nærmeste krets i motstandsgruppen.

Foredraget er på Fredshuset (3. etasje) torsdag 9.5. kl 19
Inngang kr 150,-

Alle er hjertelig velkomne!