Russlands krig mot Ukraina ryster oss alle

Helga Arntzen og Gene Sharp under prisutdelingen fangenes testament
Helga Arntzen og Gene Sharp i 2012 hvor han fikk tildelt prisen Fangenes Testament  

Hele døgnet får vi nå rapporter og ser direktebilder og film fra krigshandlingene i Ukraina. Hjemme i vår egen trygge stue kan vi se hva som skjer – i det samme øyeblikket som det faktisk skjer. Vi sjokkeres i møte med nærheten i den brutaliteten som ikke minst rammer uskyldige sivile. Vi ser voldsomme rakettangrep og store ødeleggelser på bygninger og infrastruktur samtidig som vi ser endeløse køer av mennesker på flukt. 

Diktatoren Vladimir Putins målsetning er et lojalt Ukraina, et lydrike under Russland, som i realiteten betyr at landet vil bli et diktatur. 

Om Putins militære styrker nedkjemper det ukrainske folket, hva kan de gjøre da? De elsker landet sitt, og de ønsker seg demokrati og frihet. 

Aktive Fredsreiser delte i 2012 ut prisen Fangenes Testament til professor i statsvitenskap Gene Sharp for sitt omfattende arbeide om ikkevoldelig kamp. Han har inspirert demokrati- og frihetsbevegelser i hele verden. Han viser gjennom 198 effektive ikke voldelige metoder hvordan man kan styrte et diktatur.
Dette finner du i hans bok «Fra diktatur til demokrati» 

Vi har laget en liste over hans 198 ikkevold oppskrifter

Våre tanker og medfølelse er med det Ukrainske folk. Vi må forsvare demokrati og frihet og Gene Sharps oppskrifter for å styrte et diktatur med ikke voldelige midler er en god vei å gå. 

Helga Arntzen Aktive Fredsreiser

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE