Bussreisens fortreffelighet

Av Inger Stavelin

I dag reiser "alle mennesker" med fly. Reisen i seg selv blir sett på som et nødvendig onde, den er bare noe en må gjennom for å komme dit en skal.

Bussreisens fortreffelighetFor oss er det annerledes. Vi velger buss fordi selve reisen betyr mye. Reisen er en forberedelse og en modning, et laboratorium der vennskap oppstår og ettertanken får rom.

Bussen er en møteplass mellom klasser og generasjoner. Elever du kanskje aldri har hatt anledning til å bli kjent med, kommer nærmere. Lærere og foreldre som alltid har hatt sine klare roller, får du plutselig bli kjent med i andre omgivelser og andre roller.

De fleste velger så klart å sette seg sammen med bestevennene når reisen begynner. Men se hva som skjer i løpet av turen! Gamle vennskap utvikles, men nye oppstår også. Det er ikke så selvfølgelig at du sitter på samme plass på hjemveien.

Erfarne bussjåførerOm bord i bussen får tidsvitnet tid til å fortelle sine historier. De husker opplevelser vi ikke kan forestille oss. På en reise som tar mange dager, vekkes deres minner og kringkastes over bussens høyttaleranlegg. Noen av tidsvitnene har fortellinger på lager som gjør at du ser ting i et helt nytt lys.

Gruer du deg til å se gasskamrene? På turen får reiseledere og lærere tid til å forberede reisefølget sitt på hva vi skal se og oppleve.

En bussreise tar oss fra ett sted til et annet - gjennom mange land! Vi stopper underveis for å spise og strekke på beina, for å ta en ferje eller handle. Disse stoppene gir oss et inntrykk av landskap, geografi, kultur og handel i land, byer og landsbyer som ligger på reiseruta. Verden er kanskje både større og mindre enn vi tror!

Om det er lenge å sitte stille? Noen strekk ER lange. Men kombinasjonen av kortere og lengre stopp og gode filmer, gjør at også de lange kjøredagene blir helt ok. Bussene har video, og vi tar med gode filmer som bygger opp under temaene underveis. Alvorlige, morsomme og spennende.

Setene er selvfølgelig bekvemme, med regulerbar, høy rygg og nakkestøtte, og du får leselys og air condition. Vi kjører praktisk talt aldri om nettene, men noen ganger føler både unge og eldre for en liten lur underveis. Erfaringen er at det er bedre å sove i et bussete enn mange tror!

Det er ingen spøk å være sjåfør i et fremmed land. Men vi bruker erfarne bussjåfører som både kjenner veiene og landene vi reiser i. De kjører jevnt og mykt, og
opplevelsen er omtrent som i et fly - bortsett fra at turbulens hører med til sjeldenhetene.

De som haster til mål, kan ta fly.
For oss er reisen for verdifull til det.
Velkommen om bord!