Elevutstilling i Hasvik på Sørøya utenfor Hammerfest.

Hasvik ungd.skole har reist for 3. gang på tur til Polen og Tyskland. Elevene har gjort en enorm innsats med etterarbeid. De har laget konzentrasjonsleiren Sachsenhausen i miniatyr og laget en stor plakatutstilling med bilder og tekster fra turen. De har også laget "Schuhprüfstrekke" hvor gjestene måtte prøve denne ved å gå med tunge stener i Ryggsekken, i vind og regn.

Som takk for innsatsen har skolen fått overraket en stein fra Berlin-muren som Helga Arntzen selv hugget av muren når den falt i 1989. Det ble et spesielt møte med ungdom og voksne i Hasvik, siden Helga Arntzen har bodd på øya i 4 år. Der er det så forblåst at det ikke vokser trær.

Under krigen ble befolkningen i Hasvik evakuert sørover p.g.a. "den brente jord" Evakueringen varte fra 5.11.-16.11. 44.Brenningen av hus forgikk fra 15.11.-20.11.44. Hver person kunne bare ta med seg 50 kg av eiendeler resten gikk opp i flammer. I 1944 bodde 1650 personer i kommunen. Av disse ble ca. 1100 ført bort. De vel 500 andre gjemte seg og levde i huler, telt, gammer og under båthvelv. Alle hus og uthusbygninger ble brent. Opp i flammer gikk 329 bolighus, 268 fjøs, 1 kirke, 10 forsamlingshus, 13 fiskebruk, 10 forretningsbygg, 5 skoler, 2 internat og 5 kontorbygg. 130 mennesker hadde søkt tilflukt og innrettet seg i Nordsandfjordhula. I Kvithellhula bodde 30 personer og det var folk i Spionhula, Bølehula, Hamnfordhula, Bakerovnhula og i bergsprekker hvor himmelen var tak. I alt var det 1100 huleboere på Sørøya.

Det er tidsvitner fra den tiden som forteller for elever på skolen og skolen har fått en tradisjon til å reise med Aktive Fredsreiser. Det har blitt uro rundt neste års reise, siden Norges Røde Kors har gått ut med at de støtter med kr. 2000 pr. elev men kun hvis de reiser med Hvite Busser. Vi håper at dette vil ordne seg siden Røde Kors står for upartiskhet og nøytralitet.