Arkiv 2005

Jeg gruet meg veldig til Auschwitz

Jeg gruet meg veldig til Aucshwitz, særlig til gasskammeret. Jeg følte meg ikke så bra etter kinoen. Da vi sto utenfor kinoen, så så det ikke så galt ut som jeg trodde. Men det viste seg å være feil. Inne der de hadde samlet sko, kofferter, barneklær, krykker osv, var det ganske ekkelt å være. Jeg tenkte på alle de som var fratatt alle tingene.
Flekkefjod ungdomsskole
02.12.05

Historieundervisningen ved en skillevei?

”Denne utviklingen er skremmende og sørgelig. Historie er et fag vi trenger mer av, ikke mindre. Vi må kunne historien for å forstå samtiden, og dermed kunne gjøre noe fornuftig med framtiden. Politikere om noen burde vite dette. Vi får en generasjon som ikke har et forhold til datoen 9.april 1940, og det får meg til å grøsse”
Historeieundervisningen ved en skillevei?
26.11.05

Å spille domino med glede

Gunnar KnudsenJeg har nettopp kommet hjem fra en studietur som ble arrangert av Aktive Fredsreiser for ungdommer fra hele landet. Poenget med turen var å gi deltakerne kulturforståelse, lære oss å uttrykke våre egne meninger, gjøre oss bedre kjent med FNs menneskerettigheter og å lære oss hvordan vi kan forbedre oss når det gjelder å delta i demokratiske og fredsskapende prosesser.
Å spille domino med glede

14.11.05

Farsund ungdomsskole markerte Berlinmurens fall

Onsdag 9. november deltok Farsund ungdomsskole på Berlin bys offisielle markering av Berlinmurens fall i 1989. Markeringen skjedde ved Murmuseet i Bernauerstrasse.
Farsund ungdomsskole markerte Berlinmurens fall

09.11.05

Årets julegave

Menneskeverd og fangeberetningerAktive Fredsreiser vil også i år være behjelpelig med inntektsbringende aktiviteter i forkant av våre dokumentasjonsreiser til Polen og Tyskland. Aktive Fredsreisers bokforlag, Aktive Fredsforlag, gir derfor ut boken " Menneskeverd og fangeberetninger."
Årets julegave

09.11.05

Tilskuddsordning

Alle elever kan få tilskudd til leirskoleopphold EN gang i løpet av de ti første skoleårene. Aktive Fredsreisers turer kommer inn under Utdanningsdirektoratets definisjon av leirskole.
Tilskuddsordning
02.11.05

Takk for klærne!

Røde Kors i Krakow har nettopp mottatt 50 sekker med klær fra Risør, og takker så mye for varmen og omtanken. – Jeg trodde ikke det var så sterkt behov for brukte klær i Krakow lenger, fordi det virker som en ganske velordnet by. Men responsen fra Krakow Røde Kors var overveldende, og de sier de har mange trengende å fordele klærne til, sier Helga Arntzen i Aktive Fredsreiser, som har samlet inn og fraktet klærne.
19.10.05

Stor respons på Tropical Islands

Over 80 prosent av våre reisende har valgt å slå til på tilbudet om å tilbringe en kveld, en natt og en morgen i det gigantiske badelandet Tropical Islands utenfor Berlin. Nå begynner tilbakemeldingene å komme.
Stor respons på Tropical Island
15.10.05

Jeg overlevde Auschwitz

Jeg overlevde Oddvar Schjølberg har skrevet bok om Aktive Fredsreisers beskytter Blanche Major. I boken henter hun fram sine vonde opplevelser fra fortiden og plasserer dem i nåtiden, for å gjøre fremtiden bedre. Vi følger henne fra barndomstiden i den lille ungarske byen Egerag, og fram til i dag.
Bok - Jeg overlevde Auschwitz
12.10.05

Våpen stoppet turen

Nylig ble en gruppe med ungdomsskoleelever fra Mandal stoppet på grensa mellom Tsjekkia og Tyskland, med våpen de hadde kjøpt underveis.
Våpen stoppet turen
11.10.05

Forsoningsprisen til Inge Eidsvåg

Inge Eidsvåg fikk Blanche Majors forsoningspris 2005. Det er Aktive Fredsreiser som står bak prisen, som består av en statuett, et håndmalt diplom og 30.000 kr.
Prisutdelingen skjedde under Høgskolen i Vestfolds landskonferanse "Det skjedde i går, det skjer i dag" i Sandefjord den 24. september.
Peter Majors appell
Inge Eidsvåg takketale
27.09.05

Blanche Majors forsoningspris 2005

Inge Eidsvåg får i år Blanche Majors forsoningspris, som deles ut av Aktive Fredsreiser. Eidsvåg er forfatter og lektor ved Nansenskolen på Lillehammer, og får prisen for sitt engasjement for livssynsdialoger og oppbygging av dialogsentra på Balkan.
Pressemelding - Blanche Majors forsoningspris 2005
16.09.05

Faglig påfyll

Fem fra Aktive Fredsreiser er for tida deltidsstudenter på Holocaust-studiet på Høgskolen i Vestfold. Studiet gir faglig påfyll og inspirasjon til å fortsette å utvikle innholdet på turene våre.
Faglig påfyll

14.09.05

Rekordhøst

I løpet av høstsemesteret kommer 7700 mennesker til å reise til Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser. Det er en markert økning fra i fjor.
Rekordhøst
07.09.05

Denne prisen er en stor inspirasjon

Fangenes TestamenteDenne prisen er en stor inspirasjon til videre arbeid med etikk i Forsvaret, sa feltprestene Bård Mæland og Arne Svilosen, som mottok prisen Fangenes Testamente i helga.
Pressemelding - Denne prisen er en stor inspirasjon

13.06.05

Fangenes testament 2005

Pressemelding om Fangenes testament 2005
Det går gratis buss fra Oslo og Stavanger, påmelding innen søndag 29.mai til kontoret.
Program for dagen (pdf)
26.05.2005

Krigsseiler og tidsvitne

Gunnar KnudsenMed Gunnar Knudsen tilbake til Omaha Beach på D-dagen Oddvar Shjølberg hos Aktive Fredsreiser har skrevet bok om tidsvitnet Gunnar Knutsen
Krigssseiler og tidsvitne
25.05.05

Vi må være våkne!

Helga ArntzenEn rekke steder rundt om i Europa har det i dag blitt arrangert minnemarkeringer i forbindelse med frigjøringen fra naziregimet. Deriblant i Aktive Fredsreisers by - Risør. "Det er viktig at vi markerer denne dagen, samtidig som vi ser framover", sier Helga Arntzen og forteller at man også Tyskland markerer 8. mai.
Vi må være våkne

08.05.05

Nye bøker om våre tidsvitner

Bok Fange og fri"Fange- og fri" er tittelen på en biografi om Helge Norseth. Boka ble første gang utgitt i 1994, men kommer i heftet utgave. Norseth har en rekke ganger vært tidsvitne for skoleklasser som har reist med Aktive Fredsreiser. Han har vært med på å gi turene et helt spesielt innhold. Det er ikke noen som kan fortelle historien bedre enn de som selv har opplevd den. Etter et fangeopphold som strakte seg over 1115 dager vet Helge Norseth hva han snakker om når han beskriver nazismens onde vesen.
Bok - Fange og fri
29.03.05

Til foreldre/foresatte
Forsvarsdepartementet gir tilskudd til tematurene. Det er kr. 5.000.- pr. klasse. Det må sendes en søknad fra en av de voksne (foreldrene) som arrangerer turen.
Ta kontakt med:
Forsvarsdepartement avd. 1
v/Jan Eide
P.B. 8126
0032 Oslo
30.06.04/01.03.05

Dette tilbudet gjelder ikke lengre

27. januar - en merkedag i Europas historie

I år er det 60 år siden krigen sluttet. Det vil bli mange slags forskjellige markeringer rundt om i Europa i den forbindelse.
27. januar - en merkedag i Europas historie
17.01.05

Reiseledersamling

ReiseledersamlingDen 19. og 20. februar var 27 reiseledere og en byguide fra Berlin samlet på Lyngørporten for å videreutvikle innholdet på Aktive Fredsreisers turer. Hovedfokus var hvordan vi skal gjøre oppholdet i Berlin enda bedre, og resultatet av gruppearbeidet blir en tydeligere ”grunnpakke” og flere alternative ”temapakker” som utvikles i løpet av våren 2005.

22.02.05

Bli fadder

Bli fadder for et barn for kun kr 150,-
Sutukobas Venner, en av samarbeids-partene til Aktive Fredsreiser, forteller at de har 44 barn som trenger fadder.
Bli fadder
01.01.05

Tilbakemeldinger fra turer

Aktive Fredsreiser får vi mange hyggelige tilbakemeldinger fra skoleklasser som har reist med oss
Folkemord og menneskeverd i historisk og aktuelt perspektiv
04.01.2005