Vi må være våkne - 8 mai 2005

En rekke steder rundt om i Europa har det i dag blitt arrangert minnemarkeringer i forbindelse med frigjøringen fra naziregimet. Den amerikanske presidenten har gjort en rundreise i fire europeiske land i forbindelse med 60-årsdagen for avslutningen av den annen verdenskrig, og i morgen samles en rekke statsmenn og internasjonale ledere i Moskva for å delta i den store frigjøringsseremonien på "Den røde plass" - deriblant Norges statsminister Kjell Magne Bondevik.

Her i Norge er også den 8. mai en svært spesiell dag, og den ble markert en rekke steder rundt i landet. Deriblant i Aktive Fredsreisers by - Risør.

Lauvhjel holder tale I sin minnetale kom byens ordfører - Lars Lauhjell - inn på viktigheten av å ikke glemme okkupasjonshistorien, samtidig som vi må se framover og se til at slike overgrep mot menneskeheten ikke skjer igjen.

Dette er også noe som gründeren av "Hvite Busser til Auschwitz" og "Aktive Fredsreiser" har som sitt fremste mål: Det at den oppvoksende generasjon må lære av historien, og at hvert enkelt menneske må være seg sitt ansvar bevisst for å skape en bedre og tryggere verden.

"Det er viktig at vi markerer denne dagen, samtidig som vi ser framover", sier Helga Arntzen og forteller at man også Tyskland markerer 8. mai.
"Dette var den dagen da naziregimet kapitulerte, og de allierte befridde Europa fra et skrekkregime som hadde tatt over 60 millioner av menneskeliv.
8. mai var dagen da vi ble befridd fra et system hvor lidelser og menneskeforrakt gikk hånd i hånd.
For millioner av mennesker var denne dagen en håpets dag., hvor vi kunne seg fram mot fredelig Europa og et demokratisk Tyskland.

En levende kjede mot nynazisme

Helga Arntyen ved minnestltten i Rislr I Tyskland har nå 8. mai blitt en markeringsdag - ikke bare for befrielsen fra nazidiktaturet, men den blir også markert som "Demokratiets dag".
I år har dagen hatt dette mottoet: 8. mai 1945: Befreiung von der Nazi-Diktatur! - 8 mai 2005: Ein Tag für die Demokratie!
Flere store tyske stiftelser, kirkesamfunn, forbund og partier har gitt sin støtte til en slik årviss markering. Fra Norge er Aktive Fredsreiser med. "Vi tror det er viktig at vi alle er med på å trekke sammen, og markere våre standpunkt mot nynazisme og menneskeforakt, sier Helga Arntzen.

Hun forteller at i går kveld (lørdag) dannet titusener av tyskere en menneskelig kjede gjennom Berlins gater, for å markere sin avsky mot nynazismen.
Med lykter og stearinlys i hendene dannet de en levende kjede på 33 kilometer. Fra Spandau i vest, gjennom Brandeburger Tor til Mahlsdorf helt i øst.
Berlins borgermester - Klaus Wowereit - var selv en av de som demonstrerte, og han sa det slik:
"Vi vil stå opp mot disse uforbederlige folkene som selv i dag benekter hva som skjedde under nazistenes styre. 8. mai 1945 var dagen da Berlin, Tyskland og Europa ble befridd fra nazistenes diktatur. Denne datoen har en varig betydning for historien - aldri mer terror, krig og folkemord. Vi må være våkne", sa Wowereit