Arkiv 2006

Utdelingen av Blanche Majors forsoningspris

Deltakere på utdelingenÅrets utdeling av Blanche Majors Forsoningspris var lagt til Rådhuset i Risør helgen 9. og 10. desember. Både tidsvitner og reiseledere fra Aktive Fredsreiser var møtt fram, sammen med en rekke inviterte gjester.
Utdelingen av Blanche Majors forsoningspris

Årets gave:
Fjern en landmine i Kambodsja

Store deler av Kambodsjas dyrkbare jord er minelagt. 80 % av kambodsjanere lever av jordbruk og mange er tvunget til å leve og dyrke jorden i minelagte områder. For NOK 80,- kan du være med på fjerne en landmine.
Pressemelding - Fjern en landmine i Kambodsja

07.12.06

Elevene hadde omgangssyke

De åtte Sandefjord-elevene som ble innlagt på sykehus i Berlin med oppkast og diaré i begynnelsen av november hadde omgangssyke. Det har det tyske smitteverninstituttet fastslått, etter å ha funnet norovirus i prøvene fra de syke elevene.
Elevene hadde omgangssyke
16.11.06

Blanche Majors Forsoningspris 2006

Det blir utdeling av Blanche Majords Forsoningspris lørdag 9. desember 2006 i Risør Rådhus. Denne prisen tildeles personer eller organisasjoner som på ulike plan engasjerer seg i forsoning og forsoningsprosesser. I år går prisen til Petter Skauen.
Pressemelding - Blanche Majors Forsoningspris 2006
30.10.06

Norske ungdommer markerer murens fall

Den 9. november stopper seks norske busser med 338 ungdommer ved restene av Berlinmuren. Den dagen er det 16 år siden muren falt, og Aktive Fredsreiser er med på den offisielle markeringen.
Pressemelding - Norske ungdommer marker murens fall
11.10.06

Fredsengelen iblant oss

Dette står i reportasjen om Helga Arntzen i Norsk ukeblad denne uken. De skriver om hennes oppvekst, flukten fra øst til vest og hjernevasking. Helga har vært med å starte mange organisasjoner, og ca. 130 000 normen har til nå reiset på tur med Hvite Busser, som Helga startet i 1992, og Aktive Fredsreiser som hun startet i 1998.
(Resten kan leses i Norsk Ukeblad nummer 36 2006).

05.09.06

Fredsleir i Romania

De to første ukene i august samlet den rumenske fredsorganisasjonen PATRIR, i samarbeid med blant andre Aktive fredsreiser, ungdommer fra hele verden til fredsleir i en fjell-landsby i Transylvania. Fredsleiren er den første av sitt slag, men planen er å arrangere en slik internasjonal fredsleir årlig på forskjellige steder i verden.
Fredsleir i Romania

Helga mottok Kongens Fortjenestemedalje

Helga mottok Kongens gullHelga ble tildelt Kongens Fortjenestemedalje i Gull for sin mangeårige innsats for fred og mellommenneskelighet. Den ble utdelt i den nye Fredshuset til Aktive Fredsreiser av fylkesmannen Hjalmar Sunde. Tilstede under utdelinger var mange tidsvitner, reiseledere og flere Risørsborgere + andre inviterte gjester. Alle var der for å gratulere Helga med den store utmerkelsen.

Helga mottok Kongens gullHelga startet opp Hvite Busser til Auschwitz i 1992, og Aktive Fredsreiser i 1998. Med selskapende har over 100.000 ungdommer fått reise på holdningsskapende tematurer og dokumentasjonsreiser. På disse turene blir det satt fokus på fredsprosesser, nazismens konsentrasjonsleire, menneskerettigheter, demokrati, kreativitet og kultur. Hun har også jobbet med Sutukobas Venner siden 1982. De driver bistandsarbeid i Sutukoba i Gambia. Hun har også startet mange andre lokalforeninger i Risør, slik som Amnesty International, Fremtiden i våre hender, Redd Barna, Ressursgruppa mot rusmissbruk og Forening Norden.
Les talen til Fylkesmannen
Les artikkelen Agderposten pdf
Les artikkel i Aust Agder Blad

Samling for reiseledere og tidsvitner

Den 16. august var 22 reiseledere, 13 tidsvitner og 7 busselskaper samlet i det nye Fredshuset i Risør. Vi jobber med å kvalitetssikring av våre turer. Det var først en felles samling, så delte vi oss opp i forskjellige grupper. En med reiseledere, en med tidsvitner og en med representanter fra busselskapene.
Bilder fra samlingen
22.08.06

Gunnar Knudsens historie filmes

Filming av Gunnar KnudsenHistorien skal leve videre også etter at krigsseilerGunnarKnudsen går av fredsbussen for siste gang. På en av turene har filmteam bestående av Rune Sørlie og Yngve Rakke vært med. Målet er å lage en dokumentar som forteller Gunnar Knudsens historie og som kan brukes i fredsbusser, skolevesen og andre steder også etter at Gunnar Knudsen slutter å reise.
Les hele artikkelen i iStavern.no

Endringer i administrasjon og personalstab

Det er blitt en del endringer i Aktive Fredsreiser.
Siden vi nå bare har en buss, er bussavdelingen endret, og Terje Halvorsen har sluttet som leder.
Fartein Staer Karstensen slutter som busskoordinator og sjåfør, og har sagt opp på kontoret hos Aktive Fredsreiser.
Siden vi nå bare har en buss, har det i tillegg medført at Aktive Fredsreiser avslutter tilsettingsforholdet med sjåfør Jorge Leonel Domininguez.
30.06.06

Fredshuset 2006

Aktive Fredsreiser sitt nye hus18. november 2006 tar Aktive Fredsreiser i bruk sine nye lokaler i ”Fredshuset” på Tjenna. Da flytter vi inn i den historiske bygningen ”Det gamle brænneriet”.
Flytter inn i Fredshuset


15.06.2006Fredsdagene 2006 Fangenes Testament til Erling Borgen

Helga Arntzen sammen med Erling Borgen og Marianne Kristiansen Lindstrøm som har laget bildetAktive Fredsreisers pris "Fangenes Testament" ble i år gitt til journalist Erling Borgen. Han har gjennom sin journalistiske dokumentasjon av konflikter og mellommenneskelige forhold i flere verdensdeler, bidratt til en økt forståelse av betingelsene for fredsskapende prosesser. Det tillegges også stor betydning at hans arbeid gjenspeiler en respekt for folkeretten og enkeltmenneskers grunnleggende behov.
Erling Borgen takketale
Pressemelding - Fangenes Testament 2006 til Erling Borgen

Kristian Ottesen er død

Kristian OttesenMotstandsmann og forfatter Kristian Ottosen døde torsdag ettermiddag etter en tids sykeleie. Ottosen er kjent som motstandsmann fra den annen verdenskrig. Han ble arrestert i 1942, og først sendt til Grini. Senere satt han i konsentrasjonsleirene Sachsenhausen, Natzweiler og Dachau.
Han kom tilbake til Norge med De hvite bussene våren 1945.
Ottesen skrev en rekke bøker om nordmenns opplevelser i tysk fangenskap under krigen. Han ble 85 år gammel.
Du kan lese mer i artikkelen i VG
(© NTB 01.06.06 kl. 18:56)

Frigjøring og Forsoning

Arne Johan VetlesenKonferansen "Frigjøring og forsoning etter krig og flukt" har som mål å inspirere til frigjøring og forsonende prosesser i det enkelte mennesket, og mellom mennesker.
Konferansen foregår på hotell Norge i Kristiansand 15.september 2006 fra kl.11.00 til 18.00 - og utover om du vil...

Hovedinnledere på denne spennende konferansen er Clem van Wyk (biskop Tutus Fredssenter i Sør-Afrika), Arne Johan Vetlesen (universitetet i Oslo), Paul Leer-Salvesen (Høgskolen i Agder).

Risør kåres til "Internasjonal Kommune"

Kommunevåpen Risør Fredskorpset og Kommunenes Sentralforbund (KS) som står bak prisen Internasjonal Kommune.
–Meningen er å gi en anerkjennelse for det arbeidet som allerede er gjort, samtidig som det skal være en spore til videre innsats, sier styreleder i Fredskorpset Per Kristian Lunden.
Stort engasjement fra en rekke enkeltpersoner og foreninger over flere år årsaken til at nettopp Risør er funnet verdig betegnelsen ”Internasjonal Kommune”, ifølge Lunden. Han peker blant annet på det holdningsskapende arbeidet som Aktive Fredsreiser utfører, og på utviklingsarbeidet som Sutukobas Venner har drevet i Gambia i over 20 år.
16.05.06

Ikke-Vold er mulig

Ela Gandhi og Helga ArntzenDette var Ela Gandhis viktigste budskap.
Helga Arntzen, Line Wormli og Krystyna Sørensen var på seminaret Ela Gandhi holdt på Arkivet i Kristiansand fredag 12.mai. Hun holdt et tankevekkende foredrag, hvor hovedbudskapet var at ikke-vold er mulig, selv i dagens verden. Ela Gandi er barnebarn til Mahatma Gandhi. Ela som er ett av tre barn til Manilal ble født og er vokst opp i Sør-Afrika. Hun er utdannet ved Universitetet i Natal i 1962, og videre uteksaminert fra Universitetet i Sør-Afrika i 1972. Senere har hun vært medlem av parlamentet i Sør-Afrika, og er i dag en mye brukt foredragsholder verden rundt. Hun er medlem av ANC, og satt i husarrest i mer enn 8 år under apartheid-regimet, fordi myndighetene så henne som en trussel for rikets sikkerhet.
11. September 1906 stiftet Mahatma Gandhi bevegelsen Satyagraha i Johannesburg – Sør Afrika. Han var da 37 år gammel, og levde på det tidspunktet i Sør-Afrika.

Ordet Satyagraha lar seg ikke oversette med ett ord, men har en lignende mening som det afrikanse ordet Ubuntu – sjelens kraft, jakten på en tro, en indre styrke.
Om seminaret på hjemmesiden til Arkivet
Mer om Ela Gandhi
15.05.06

FN's Tusenårsmål

FN - sambandet FN har som satt seg ambisiøse mål. Organisasjonen ønsker i nærmeste framtid å
Halvere verdens fattigdom (innen 2012) Gi utdanning til alle (innen 2015)
...og enda mye mer.
Les mer om FN's målsetting
28.04.06

Miniseminar om "Evil and Human Agency"

Fredag 21. april i år deltok Aktive Fredsreiser ved Henry Wold på et seminar på Senter for studier av Holocaust og livssynsminioriteter (HL-senteret Villa Grande,Oslo). Foredragsholdere var bl.a. våre tidligere prisvinnere av Fangenes testamente, Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi ved Universitetet i Oslo og hans kollega, filosofen Bernt Hagtvet. Filosofen Alastair Hannay og psykiater Torberg Foss deltok også i panelet. Det var omkring 70 deltakere fra forskjellige profesjoner.
Miniseminar
28.04.06

Spesialtilbud til lærere
Tur til Normandie 24. juni - 3. juli 2006

Fra Normandie-områdetVi ønsker å gjøre oppmerksom på vår helt spesielle tur til Normandie, Paris og Heidelberg. Tidsvitne Gunnar Knudsen deltar på turen.

Turen koster kr. 8 990,-. Vi gir kr. 1 000,- i rabatt for deltagere med følge fra skoler som har reist med oss. Vi ønsker med dette å bidra til at så mange som mulig får oppleve et tidsvitne som har opplevd kampene i Normandie.
For påmelding:
Ring 37 19 39 00 eller send melding til kontoret. Send melding
27.04.06

Aktive Fredsdager 2006

med utdeling av Fangenes Testamente er 4. og 5. juni i år.
Program for dagene (pdf-format)
26.04.06

Internasjonal fredsleir for ungdom

skal gi ungdom i alle aldre tro på at konflikter kan løses og at fred kan skapes og at deres egne holdninger og handlinger er avgjørende.
AVREISE MED BUSS 29. juli 2006 kl. 11.00 fra Oslo
HJEMKOMST MED BUSS 17. august 2006 kl. 12.00 til Oslo
PRIS kr. 4.990,-
INKLUDERT buss tur/retur Baile Tusnad - Oslo,
overnatting, mat og workshops
OVERNATTING sovepose i små fjellhytter
Informasjonsbrosjyre i PDF-format
Påmelding til Aktive Fredsreiser tlf. 95 23 81 99
eller send melding til kontoret. Send melding
PÅMELDINGSFRIST 15. mai 2006
26.04.06

Minnemarkering 61 år etter krigen

KransnedleggingLørdag 22.april og søndag 23.april var det 61 års minnemarkering etter krigen i konsentrasjonsleiren Ravensbrück. Helga Arntzen representerte Aktive Fredsreiser, og la ned en krans på minnehøytideligheten.
Mange tidligere fanger var kommet fra forskjellige land, og spesielt sterkt var det å høre Helma Sanders-Brahms som ba om tilgivelse for å kunne starte på nytt....
Minnesmarkering 61 år etter krigen

26.04.06

Deltagelse på tysk-norsk konferanse i 2006 vennskapskontakt med tyske skoleklasse

Helga Arntzen fra Aktive Fredsreiser deltok på tysk-norsk konferanse 2006 på Gymnasium Carolinum i Neustrelitz. Målet var å få tilgang på tyske skoleklasser som ønsker å møte norske skoleklasser på våre reiser.
På konferansen ble det presentert utvekslingsprosjekter mellom Norge og Tyskland. Representanter fra Landhaugen vdg.skole i Bergen, Jessheim vdg. Skole, Nesodden vdg.skole, Bamble vdg. Skole, Honningsvåg vdg.skole, og Farsund vdg.skole var representert.

Dessuten var det representanter fra norsk kunnskapsdirektoratet, ministerium für Bildung Jugend und Sporte des Landes Brandenburg, Gymnasium Carolinum, Gymnasium Rahlstedt i Hamburg, Emilie-Wüstenfild gymnasium, Hamburg, Camille-Claudef-Oberschule, Berlin, kongelig norsk ambassade i Berlin.
Skolene i Brandenburg har som mål å ha kontakt med skoleklasser fra andre land. Aktive Fredsreiser har nå god kontakt med Ministerium für Jungd und Sport des Landes Brandenburg og vi vil nå aktivt gå inn for at skoleklasser som reiser med oss kan få tilbud om tyske vennskapsklasser i Brandenburg. Målet er å ha e-mail kontakt 1 år før turen og at klasse møtes i Tyskland på klasseturen og senere har utvekslingsturer.

Skoler som ønsker vennskapskontakt med tyske skoleklasser kan henvede seg til Aktive Fredsreiser.
26.04.06

Samtaler etter krig og flukt

Liv MørlandAktive Fredsreiser har innledet et samarbeid med prosjektet ”Samtaler etter krig og flukt” ved Liv Mørland.
Samtaler etter krig og flukt
23.01.06

Samvittighetsportalen

Vi har laget en ny lenke til Samvittighetsportalen, et spennende nettsted for våkne mennesker. Samvittighetsportalen er: Leter du etter websteder som dokumenterer historiske og pågående overgrep mot menneskerettighetene?
Sjekk www.sitesofconscience.org!
Det er en portal til webmuseer i alle verdensdeler, som tar opp temaer som rasisme, slaveri før og nå, folkemord, barn i krig, fattigdom, diktatur og terrorisme. Alle har som mål å inspirere til sosial samvittighet og personlig engasjement.
Samvittighetsportalen er på engelsk, spansk, tysk, fransk og russisk.
23.01.06

Solveig Nevermo er død

Solveig NevermoDet var med stor sorg vi fikk budskapet om at vår reiseleder Solveig Nevermo døde 16. januar 2006.
Solveig Nevermo
17.01.06