Arkiv 2007

Helga Arntzen - en av vinnerene til årets Topp 10!

Topp 10 logoOver 60  internasjonale menn og kvinner har deltatt i TOP 10 2007.
Etter et omfattende utvelgelsesprosess står det igjen 10 kandidater som har gjort en fremragende innsats i norsk arbeids- og kulturliv.
Pressemelding fra Topp 10 2007

30.12.07

Målet er fred!

Julekort fra Aktive Fredsreiser 2007

Julen er en tid for refleksjon og ettertanke. Et tilbakeblikk på historien og et blikk på samtiden er nok til å fastslå noe vi alle vet - fred er den eneste løsning.

Men, der hvor historeien er preget av krig og folkemord, har den også ført med seg forlpiktende fellesskap for menneskerettigheter, bekjempelse av fattigdom og vern om miljøet.

Aktive Fredsreiser ønsker fred.
Vår visjon er ikke tomme drømmer eller uforpliktende fantasier. Vår visjon er et mal vi alle må kjempe for.

Vi lar Gunnar Stålsetts ord skape rammene rundt refleksjonen julen 2007:
"Vi må skape voldsfrie soner der vi bor, og krigsfrie soner i verden, inntil alle nasjoner og folkegrupper finner en annen måte å løse konflikter og bygge en fredskultur basert på felles humanistiske verdier om menneskeverd og menneskerett."

Vi i Aktive Fredsreiser ønsker med dette å takke for året som er gått og ønsker dere alle en god jul og et fredelig nytt år.

21.12.07

Ekko

Diktet er basert på et avisoppslag for mange år tilbake, uten at jeg husker hvor og hvem det handlet om. Det kunne ha vært en hvilken som helst jødegutt i en hvilken som helst konsentrasjonsleir under Hitlers ideologi.
Kjernen i diktet er den dypeste fornedrelse av mennesker kontra menneskeverd. Ekko av Inger-Dordi Østmoe.
21.12.07

Safia Y. Abdi fikk Blanche Majors Forsoningspris

Safia Y. AbdiEtter freden kommer forsoningen. Den krever mot og kunnskap. En fullsatt rådhussal i Risør hyllet lørdag Safia Yusuf Abdi som en verdig mottaker av Blanche Major Forsoningspris. Prisvinneren kvitterte med smil, tårer, sang og poesi.
Pressemelding - Forsoningsprisen gikk til Safia Y. Abdi
12.12.07

Byggingen av IT-bygning i Gambia

It-bygning i Gambia
Aktive Fredsreiser støtter byggingen av en IT-bygning
i regi av Universitetet i Gambia.
I den forbindelse er det mulig å støtte prosjektet
ved kjøp av mursteiner til 50 kroner stykket.

11.12.07

Respekt for menneskerettighetene = fred

FNs menneskerettighetsdag 10. desember synes å få større oppslutning år for år. Det synes vi i Aktive Fredsreiser er svært gledelig.
Det er en svært nær sammenheng mellom fred og menneskerettigheter. Jo mer respekt for menneskerettigheter det er i et samfunn, jo større sannsynlighet er det for varig fred.
Menneskerettighetsdagen 10. desember

Blanche Majors Forsoningspris 2007

Blanche Majors Forsoningspris 2007 deles ut i Risør Rådhus 08.12.07 kl 14:00
Årets pris deles ut til Safia Y. Abdi for sitt engasjement for pluralisme og inkluderende politikk. Hun har satt fokus på ukulturer både i norsk offentlig forvaltning og i ulike innvandringsmiljøer.
Pressemelding - Blanche Majors forsoningspris 2007

Aktive Fredsforlag gir ut sin 4. bok

Reddet fra ildenEndelig er den her – historien om Zygmunt Gross – jødegutten som overlevde i Hitlers helvete. ”Reddet fra ilden” utgis av Aktive Fredsforlag i Risør.
Boken presenteres første gang under utdelingen av Blanche Majors Forsoningspris 8. desember 2007 i Risør.
Det blir også landsering Stiftelsen Arkivet, Kristiansand 09.12.07 kl 18:00
Pressemelding - "Reddet fra ilden" boklansering

Bøker for Polen-tur

To bøker utgitt på Aktive Fredsforlag blir snart tilbudt folk i Gjerstad når elever i klasse 9B snart skal rundt og selge bøkene på døra.
Aust Agder Blad 01.12.07

Internasjonal toleransedag


FN sambandetAktive Fredsreiser oppfordrer alle til å markere den internasjonale toleransedagen 16. november. Dagen ble innstiftet av FN i 1995 for å få mennesker verden over til å reflektere over toleransebegrepet og erkjenne hvor viktig det er i våre moderne flerkulturelle samfunn å vise respekt på tvers av nasjonale, etniske, religiøse og andre skillelinjer.
Internasjonal toleransedag
11.11.07

18 år siden Berlin-murens fall

Berlinmurens fallNoen dager er viktigere å huske enn andre. Berlin-murens fall den 9. november 1989 er en slik dag.  Ikke bare ble tyskerne ett folk igjen, men den kalde krigen som hadde dominert internasjonal politikk gjennom hele etterkrigstiden, var over. For mennesker av i dag er kanskje den viktigste lærdommen at folks higen etter frihet, menneskerettigheter og demokrati alltid vil overvinne selv det kraftigste stengsel.
18 år siden Berlin-murens fall
11.11.07

Hafslo barne og ungdomsskole gir overskudd

Hafslo barne og ungdomsskole gir overskuddet etter klasseturen med Aktive Fredsreiser. Overskuddet er på kr 10 185,41. For dette beløpet ble det fjernet 64 landminer i Kambodsja og bygging av et fredshus og IT bygget i Gambia kan fortsette. Vi takker for denne gaven som kommer mange mennesker til gode.
10.11.07

Buss eller fly?

Aktive Fredreiser bussAktive fredsreiser får iblant forespørsler om det er mulig å reise med fly ned til kontinentet på skoletur istedenfor med buss.
Buss eller fly?
30.10.07

En reise inn i vår egen tid og våre egne liv

Skrim ungdomsskole 2007Tiende klasse på Skrim ungdomsskole i Kongsberg gir overskuddet fra skoleturen til Aktive Fredsreisers prosjekter for barn og unge i Afrika.
Skrim ungdomsskole gir overskuddet
22.10.07

Aktive Fredsreiser bygger fredshus tilknyttet universitetet i Gambia

Bygging av Fredshus i GambiaTirsdag 02.10.07 dro Aktive Fredsreisers ansatte Andrzej Jozef Marciniak til Gambia for å være byggeleder på bygging av et Fredshus som også inneholder klasserom for dataundervisning ved Universitetet i Gambia.
Følg byggeprossesen og se bilder av Fredshus i Gambia
22.10.07

Viktig Nobels Fredspris til miljøsaken

Nobel fredsprisAktive Fredsreiser gratulerer FNs klimapanel og Al Gore med fredsprisen. Nobelkomiteen begrunner tildelingen med at klimapanelet og Gore har skapt og spredt kunnskap om menneskeskapte klimaendringer og lagt grunnlaget for de tiltak som kreves for å motvirke disse endringene.
Viktig Nobels fredspris til miljøsaken
22.10.07

TV-AKSJONEN "Sammen for barn"

TV-aksjonen 2007Stange ungdomsskole og Hafslo ungdsskole er på tematur med Aktive Fredsreiser.
De har i dag spontant samlet inn kr 5 000,- til tv-aksjonen!
21.10.07

Spennende tur til Kambodsja

Tempel KambodsjaKambodsja var tidligere en av grunnsteinene i det mektige Khmerriket. Et av de imponerende monumenter fra den tiden, er de fantastiske templene i Angkor Wat, Bayon og Ta Prohm + +. I dag byr landet på en interessant og rik kultur, samt fascinerende landskapsbilder. Vi besøker Landmine Museeumet. Aktive Fredsreiser har en landmine aksjon som kan leses om på nettsiden.
Les omtale i Dagbladet av spennende ny bok om Kambodsja og Røde Khmer
18.10.07

Bussene skal ikke parkeres!

De siste månedene har flere norske aviser debattert skolereisene til de tidligere nazistiske konsentrasjonsleirene i Tyskland og Polen. 29. september uttaler krigshistoriker Baard H. Borge ved Høgskolen i Harstad, at bussene bør parkeres og at de unge heller bør lære om menneskerettigheter, miljøutfordringer og terrorisme.
Bussene skal ikke parkeres!
11.10.07

Et arrangement til ettertanke

Et arrangement til ettertankeFredag 21. september inviterte Aktive Fredsreiser og Sutukobas Venner folk i Risør til en annerledes fredagskveld i Fredshuset. Mer enn 50 mennesker forsaket gullrekka på NRK og tok turen for å høre foreningen fortelle om sitt arbeid i utkanten av Gambia. I tillegg fikk de med seg et inspirerende og frikst foredrag av den norske rektoren ved Gambias eneste nasjonale universitet, Andreas Steigen.
Et arrangement til ettertanke
29.09.07

Konflikter og kriger etter 1945

Vi snakker om tiden etter 1945 som ”etterkrigstiden”, men finnes i grunnen denne etterkrigstiden?
Perioden etter 1945 har globalt sett, ikke representert en periode fri for krig og konflikt. Tvert om representerte perioden lenge en tid med jevn økning i antall kriger og konflikter. Fra 17 konflikter i 1946 steg tallet til nærmere 50 konflikter umiddelbart som følge av Berlinmurens fall i 1989.
Nyere statistikk illustrerer en positiv utvikling. Siden midten av 1990-tallet har antall kriger og konflikter sunket.   
Konflikter og kriger etter 1945
Visuelt kart over konflikter etter 1945
16.08.07

Til alle lærere: vinn en gratis tur til Berlin

Zweifel 2007Er du noen gang i tvil? Vi tviler ofte. I metropolen Berlin hyller en stor festival tvilen. Denne gang er undertemaet anerkjennelse. Som medarrangør på den store Zweifel-festivalen inviterer Aktive Fredsreiser tre lærere fra skoler som har reist eller skal reise med Aktive Fredsreiser på gratis tur til Berlin for å oppleve hele Zweifel-programmet.
Zweifeil 2007 Anerkjennelse (pdf fil)
30.07.07

Aktive Fredsreiser støtter universitetet i Gambia

Aktive Fredsreiser og Universitetet i Gambia har et konstruktivt samarbeid. Målet er å få flere Gambianere til å utdanne seg på universitetsnivå. Aktive Fredsreiser støtter byggingen av et datasenter med kr. 250 000,-. Med dette initiativ gir vi mulighet til den etterlengtede dataundervisningen på universitetsnivå.
Tegninger og bilder av bygningen og ledelsen
30.07.07

Gave fra Vikedal ungdomsskole til Risprosjekt i Gambia

På våre skoleturer blir det gitt mange myntgaver fra elever og voksene til Risprosjektet i Gambia.
Vikedal ungd.skole har valgt å gi kr. 9 000,- til dette prosjektet. Dette er overskuddet som var igjen etter skoleturen, og ble gitt til Aktive Fredsreiser under skoleavslutning/mimrekvelden etter turen. Tusen hjertelig takk!
25.06.07

Bestilling av Bøker fra Aktive Fredsforlag

Aktive Fredsforlag har gitt ut noen bøker.
Nå kan du bestille de her.
30.05.07

Fredsdager i Risør

Angitt av mammaDenne helgen ble det arrangerte fredsdager i Risør. Forsker og fredsmekler Kåre Lode mottok prisen Fangenes Testamente.
Pressemelding - Fredsdager i Risør
se bildekavalkade
11.06.07

Reiseledersamling

Fredag 8. juni arrangerte vi reiseledersamling på Fredshuset i Risør. Reiselederne hadde selv forskjellige innlegg/foredrag som de hadde forberedt. Vi hadde temaer som Polen i dag, Tyskland i dag, Checkpoint Charlie, konflikter etter krigen, temakveld, Fred og forsoning og menneskerettigheter.
11.06.07

Maria Gabrielsen på TV2

Angitt av mammaTirsdag 12. juni sendes et innslag med vårt tidsvitne Maria Gabrielsen i TV2’s ”God morgen Norge”.
Innslaget vil bygge på boka ”Angitt av mamma”, og seerne vil høre Maria fortelle bruddstykker fra sin dramatiske historie.
08.06.07

Fangenes Testament til Kåre Lode

Kåre LodeFangenes Testamente 2007 tildeles forsker og fredsmegler Kåre Lode for hans utrettelige, originale og mangeårige arbeid med å motvirke konflikt, bekjempe ondskap og sikre fred i flere land i Afrika.
Pressemelding -
Fangenes Testament til Kåre Lode

30.05.07

Reiseleder Henry Wold møter Clinton og Annan

Clinton Wold og Annan under besøk i  NorgeReiseleder Henry Wold i Aktive Fredsreiser (Travel For Peace) var invitert til VIP-middag og derpå følgende arrangement i forbindelse med President Bill Clinton og Kofi Annans besøk i Oslo forleden.
Reiseleder Henry Wold møter Clinton og Annan

30.05.07

Årets gave:

Fjern en landmine i Kambodsja

Store deler av Kambodsjas dyrkbare jord er minelagt. 80 % av kambodsjanere lever av jordbruk og mange er tvunget til å leve og dyrke jorden i minelagte områder. For NOK 80,- kan du være med på fjerne en landmine.
Pressemelding - Fjern en landmine i Kambodsja

30.05.07

Tidsvitne Gunnar Knudsen kongens fortjenestemedalje

Gunnar KnudsenGunnar Knudsen ble fredag 18. mai tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull.  Overrekkelsen skjedde på Sjømannshjemmet i Stavern. Til tonene fra Edvard Grieg ble ordfører, Fylkesmann i Vestfold, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og æresgjesten selv – Gunnar Knudsen – ønsket velkommen.
Gratulerer Gunnar Knudsen
22.05.07

Frigjøringsdagen 8. mai

8. mai 1945 kapitulerte Tyskland, og hvert år siden da har dette vært markert som Frigjøringsdag 1945. Denne dagen er også av FN erklært som Minnedag for dem som mistet livet under andre verdenskrig. I Norge ble dette også slutten på en fem år lang okkupasjon, og gjenoppbyggingen av landet kunne starte.
08.05.07

Seminar om Anfal - kurdere i Irak

Fredag 16. mars 2007 ble det på HL senteret i Oslo arrangert et seminar om Anfal, kampanjen mot kurdere i Irak. På seminaret, som hadde til intensjon å spre kunnskap om Anfal kampanjen og minnes dens ofre, var det nærmere 40 deltakere. Det var Amanda A. Haugen som deltok fra Aktive Fredsreiser
Seminar og Anfal
02.05.07

Øystein Djupedal svarer om gratisprinsippet

På oppfordring fra en samlet og engasjert foreldregruppe fra de ulike ungdomsskolene i Haugesund Kommune, valgte Trine Skei Grande, stortingsrepresentant og nestleder i Venstre, å sende et skriftlig spørsmål til skriftelig besvarelse fra Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV). Bakgrunnen for spørsmålet er at usikkerheten omkring gratisprinsippet, og dets rettsmessige tolkning, fortsetter.
Djupedal svarer om gratisprinsippet
19.04.07

Ny spennende bok fra Aktive Fredsforlag

BokomslagAktive Fredsforlag gir nå ut boken "Angitt av mamma" en biografi om vårt tidsvitne Maria (Schwartz) Gabrielsen. Boka er skrevet av Oddvar Schjølberg, og er historien om Maria og hennes dramatiske barneår og oppvekst.

Ny spennende bok fra Aktive Fredsforlag
13.03.07

Informasjon til foreldre og lærere som ønsker å arrangere reiser med oss!

Det har desverre oppstått mange misforståelser i henhold til presisering av "gratisprinsippet", som ble vedtatt i 2003, og rundskrivet F-14-03, som fulgte.
Flere klasser, som på lovlig vis har samlet inn penger til sin klassetur, har plutselig fått forbud fra skolen eller kommunen til å reise. Noen påstår at det er ulovlig å reise på slike turer. I henhold til denne påstanden har Aktive Fredsreiser laget en oversikt over fakta:
Informasjon til foreldre og lærere
09.03.07

Gratulerer med dagen alle verdens kvinner!

Jente i KambodsjaVi, langt her oppe i nord, må ta oss i akt når vi reflekterer rundt 8. mars og hva denne dagen representerer. Det er så enkelt å glemme at ikke alle har det som oss.
Gratulerer med dagen alle verdens kvinner!
08.03.07

Gave til utsmykning i Centrum Dialogu i Auschwitz

Aktive Fredsreiser har overlevet en gave til utsmykning i Centrum Dialogu i Auschwitz. Et stort bilde av Rolf Dresel fra Heidelberg og 2 bilder fra to elever på videregående skole i Risør. Bildet "Fred" er laget av Risør jenta Christina Bentsen Olsen og bildet "En hjelpende hånd" er laget av Maren Gahrte Myhre. Våre grupper har tema-kveld i Centrum Dialogu, og bildene blir hengt opp i konferansesalen.
Gave til utsmykning i Centrum Dialogu i Auschwitz
01.03.07

Klær til Polen

Aktive Fredsreiser samler inn brukte klær og tar disse med til Polen og Tyskland. Denne gangen gikk det en forsendelse til Centrum Dialogu i Auschwitz som fordeler de videre. Vi takker alle giverne.
01.03.07

- En samaritan av de skjeldne

Helga hos kongenTirsdag 13. februar var Helga Arntzen inne hos kong Harald og takket for Fortjenestemedaljen i gull som hun hadde mottatt. De siste 30 årene har den tyskfødte filantropen lagt ned en formidabel innsats for å realisere sitt livsmotto "Jeg vil gjøre verden til et litt bedre sted".
Les det som sto skrevet i Fedrelandsvennen
28.02.07

JA til skoleturer!

Stortinget vedtok i desember 2002 en ny bestemmelse om rett til gratis offentlig grunnskoleopplæring. Dette var en nødvendig presisering av loven for å understreke at alle skal ha like muligheter til å delta i skolen aktiviteter. Bestemmelsen sier imidlertid fortsatt ja til at skoler kan arrangere turer og utflukter med økonomisk bidrag fra foresatte og andre.
Gratisprinsippet - JA til skoleturer
11.01.07

Holocaustdagen 27. januar

Den 27. januar er dagen Auschwitz ble frigjort i 1945. Markeringen av denne dagen er ikke bare til minne om jødene som ble drept under Holocaust, men også til minne om alle andre som er blitt utsatt for folkemord. Det var også et foredrag av forsker Øivind Kopperud om Knut Rød og deportasjonen av de norske jødene.
27.01.07

Kongens nyttårstale


Kongen oppfordrer oss til ikke å glemme
11.01.07

Malerier i gave til Fredshuset

Fredshuset i Risør har i forbindelse med innflyttingen i huset mottatt en fantastisk gave fra elever ved tegning, form og farge ved Risør Videregående.
Se maleriene
10.01.07