Temakveld på NRK 2

Krigen om krigen.

I dag er det 68 år siden Norge ble angrepet av Tyskland under den andre verdenskrig. NRK 2 markerer dagen ved å vie hele sin kveldssending til ulike sider av hendelsene 9. april 1940. De ønsker seerne vel møtt til temakvelden ”Krigen om krigen”.

På NRK 2 i kveld, 9. april, kan man fra kl. 20.10 til midnatt lære mye om hva som i grunnen var i ferd med å skje da Tyskland angrep Norge for nøyaktig 68 år siden.

Det finnes mange eksempler på at historiske hendelser har blitt belyst fra få vinkler i umiddelbar ettertid. Ettersom årene går kommer nye og interessante stemmer til. Temakvelden ”Krigen etter krigen” belyser noen av disse ”nye” stemmene.

Kveldens første del fokuserer på det ofte ukjente kappløpet om Norge som var spesielt intenst i forkant av det Tyske angrepet i april 1940. Både Frankrike og Storbritannia hadde konkrete planer om å besette deler av Norge.

Andre innslag forteller om ”Krigsveteranen” Erik Gjems-Onstad, en av Norges mest dekorerte krigshelter, som har fått et nytt syn på hva som skjedde da Norge ble trukket inn i storkrig.

Kl. 20.50 sendes dokumentaren som lenge var sporløst forsvunnet: ”Kampf um Norwegen” er Nazi-Tysklands egen dokumentar om angrepet på Norge.

Kvelden avsluttes med den norske spillefilmen ”Secondløitnanten” fra 1993. Filmen handler om skipskapteinen Thor Espedal som tror han mønstrer av for godt 8. april 1940…

Deler av dette innholdet blir vist i reprise på NRK 1 torsdag 10/4 kl. 12.40 og på NRK 2, lørdag 12/4 kl. 15.40.