Arkiv 2010

Hedret Liu Xiaobo i Fredsparken

Elever i fredsparken til Nobels utdelingenFakler lyste opp Fredsparken da Aktive Fredsreiser markerte menneskerettighetsdagen 10. desember.  Rundt 80 elever fra voksenopplæringen i Risør trosset snø og kulde for å delta på seremonien. I forbindelse med utdelingen av Nobels Fredspris ble Liu Xiaobo hedret gjennom nedleggelse av navnestein.
Hedret Liu Xiaobo i Fredsparken
14.12.10

Informasjonsmøte om årets Gambia tur

Torvet i SutukobaI slutten av november dro 19 spente turdeltagere til Gambia og landsbyen Sutukoba. De kom tilbake med mange opplevelser i bagasjen. Torsdag 9. desember klokken 19.00 inviterer Sutukobas Venner til åpent møte på Fredshuset der man kan høre om årets tur.
Informasjonsmøte om årets Gambia tur
"Mer enn bare ferie" - reisebrev fra Gambia
23.12.10

Menneskerettighetsdagen

Liu Xiaobo10. desember er den Internasjonale Menneskerettighetsdagen. Denne dagen blir også Nobels Fredspris delt ut til Liu Xiaobo. Aktive Fredsreiser markerer dette med å legge ned stein i Fredsparken. Elever på VIRK - voksenopplæringen i Risør bidrar med taler og dikt.
Menneskerettighetsdagen
08.12.10

Tidligere KZ-fanger vedtar Fangenes Testamente

Tidligere KZ-fanger ønsker med Fangenes Testamente å inspirere til arbeid for fredens sak. Slik at deres dyrekjøpte erfaringer, kan komme fremtiden til nytte, selv når de ikke lenger kan bidra aktivt.
Tidligere KZ-fanger vedtar Fangenes Testamente
29.11.2010

Mange veier til forsoning

Tom Hatlestad og Helga ArntzenFotograf Tom Hatlestads fotodokumentariske utstilling Tracing Freedom viser at det er mange veier og kanaler som fører til forsoning. Mandag 22. november mottok en ydmyk og rørt Hatlestad Blanche Majors Forsoningspris på Litteraturhuset i Oslo. Sentralt på utdelingen var ordet frihet.
Mange veier til forsoning
24.11.2010

Abert Watne var en ”lystripe” for andre

Albert WatneLørdag 20. november 2010 kom den triste meldingen om at vårt tidsvitne Albert Watne fra Kristiansand er død. Albert Tomas Watne ble født 26. september i 1921, som det sjette av i alt 9 barn i familien Watne i Mykland.

Albert Watne var en ”lysstripe” for andre
24.11.2010

Håndballjenter solgte murstein til Fredshus i Gambia

Håndballspillere for Fredshus i GambiaJ12 og J13 fra Risør Håndballklubb samlet inn hele 15.290 gjennom å selge gavekort på ”murstein”. Inntekten fra salget går til byggingen av et nytt IT-bygg/Fredshus i tilknytning til universitet i Gambia.
Håndballjenter solgte murstein
24.11.10

Nekrolog Edvard Eriksen

Edvard EriksenSachsenhausen fange nummer 71937 - Edvard Eriksen - døde lørdag 13. november 2010. Han var et av de mange tidsvitnene som stilte sine erfaringer til rådighet da Helga Arntzen startet opp med de holdningskapende tematurene i 1992.
Som tidligere konsentrasjonsleirfange hadde han bevitnet en epoke av europeisk historie, da menneskeverdet ble vurdert ut fra om man tilhørte” en gren” av den germanske rase.
Nekrolog Edvard Eriksen
18.11.2010

Utdeling av Blanche Majors Forsoningspris 2010

Tom HatlestadÅrets forsoningspris deles ut i Kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, mandag 22. november. Det legges opp til et innholdsrikt program med blant annet fotograf Morten Krogvold som skal si noe om prisvinneren. Filosof Tore Frost er hovedforedragsholder og stiller spørsmålet ”Frihet- hva er det?”. Snart plateaktuelle Kristin Minde bidrar musikalsk med sin vakre stemme. Arrangementet er åpent for alle. 
Pressemelding - Blanche Majors Forsoningspris 2010
Program
08.11.10

I tro på sine visjoner...

Leif Heimstad var en av nøkkelpersonene i Konvoibyen i Risør, og han hadde en unik erfaring å bygge på da han startet opp med dette prosjektet. Sammen med kona Else ledet han senteret i over 40 år, og de ble med rette betegnet som ”Konvoibyens mor og far”.
Konvoibyen er et unikt tilbud til krigsseilerne fra annen verdenskrig. De vil at anlegget også skal bli et hjem for norske FN-soldater med senskader, slik det har vært et hjem for traumatiserte krigsseilere.
I tro på sine visjoner....
Nekrolog Leif Heimstad
10.11.10

Et tidsvitne har trådt ut av rekken

Det er med vemod vi mottok beskjeden om Odd Fjælbergs bortgang 29. oktober. Undertegnede er en av dem som var så heldig å få reise med Fjælberg tilbake til konsentrasjonsleirene, og få høre ham selv fortelle sin historie. Slikt gjør inntrykk, for det er ikke noen som kan formidle historien bedre enn de som selv opplevde den.
Nekrolog Odd Fjælberg
05.11.2010

Fortjenestemedaljen til tidsvitne Odd Fjælberg

Odd FjælbergOdd Fjælberg (88) mottok mandag 19. oktober Kongens fortjenestemedalje i sølv for sin innsats under krigen og for sitt viktige bidrag som tidsvitne for Hvite Busser og Aktive Fredsreiser.

Det er med vemod vi mottok beskjeden om Odd Fjælbergs bortgang 29. oktober. Nå er Fjælberg trådt ut av tidsvitnenes rekker, men han har tråkket opp tydelige spor. Flere hundre norske skoleungdommer har fått være med ham på tur, eller hatt besøk av ham på skolen, og fått høre han dele av sin dyrekjøpte, men rike kunnskap.
Vi lyser fred over Odd Fjælbergs minne.
Tidsvitne Odd Fjælberg
Artikkel i Solabladet
10.11.10

Nekrolog Else Lømo-Hansen

Else Lømo-HansenVed Else Margrethe Lømo-Hansens bortgang har enda et av våre tidsvenner trådt ut av rekkene.
Else ble født i Oslo den 29. august 1929, og hadde en trygg og god oppvekst på Skjetten i Skedsmo kommune.
Else var ennå ikke fylt 11 år da krigen kom til Norge, og okkupasjonsmakten skulle etter hvert få stor innvirkning på familien.
Nekrolog Else Lømo-Hansen
29.10.10

Bursdagen til FN

Besøk fra Risør Barneskole24. oktober blir FN 65 år gammel. Fjerde trinn fra Risør barneskole var hovedgjestene under markeringen på Fredshuset på fredag. Elevene kom med mange viktige kommentarer og meninger underveis. Selv om FN- dagen ble markert på forskudd satte ikke det en demper på feiringen.
Bursdagen til FN
23.10.10

Nobels Fredspris 2010

Alfred Nobel Fredspris 2010

”Ingen makt kan blokkere menneskets ønske om frihet” skrev Liu Xiaobo i Aftenpostens kronikk tidligere i år. Fredag 8. oktober ble han tildelt fredsprisen for hans lange og ikke-voldelige kamp for sentrale menneskerettigheter i Kina. Den Norske Nobelkomiteen slo dermed nok en gang fast at det er en nær sammenheng mellom menneskerettigheter og fred.
Nobels Fredspris 2010
11.10.2010

Terrorfrykt i Europa

Angående dagens terrortrussel i Europa.
Etter telefon til UD har vi fått opplyst at de ikke har grunn til å gå ut med advarsler eller råde oss fra å reise i Europa. Vi vil følge med på UDs og Tysklands og Polens ambassades hjemmesider. Vi vil fortløpende oppdatere våre reiseledere og våre grupper.
05.10.10

Fred = fremtid

FN's fredslogo- Fred opprettholdes ikke gjennom makt, bare gjennom forståelse, sa Albert Einstein. Gjennom historien har vi sett mange eksempler på at Einstein hadde rett.  Utdannede, opplyste ungdom skaper grobunn for fred, sikkerhet og bærekraftig utvikling.
Fred = fremtid
17.09.2010

Tilbakemelding fra en far

Roseseremoni i kvinneleiren RavensbruckTrond- Arvid Isaksen fra Ibestad var med som far på skoletur til Tyskland og Polen. Han satt igjen med mange inntrykk og sendte oss en mail med sine refleksjoner etter turen. Vi setter veldig pris på alle tilbakemeldingene vi får fra dem som reiser med oss. Det viser engasjementet som oppstår og hvilke innvirkning  turene har på dem som reiser – det gjelder både foreldre, lærere og elever.
Tilbakemelding fra en far
07.09.2010

Film fra Landeskogens sommerfest

Film av Alf Andersen
18.08.2010

Sommerfest på Landeskogen

LandeskogenFlott og fredlig var beskrivelsene som gikk igjen blant de frammøtte på Landeskogen sist lørdag. Aktive Fredsreiser arrangerte sommerfest og bortimot møtte 150 mennesker opp. Lokale, Risørfolk og andre langveisfarende fikk se det ferdige resultatet av utvendig oppussing av hovedbygningen. Daglig leder Helga Arntzen planlegger nå videre drift og utvikling av Fredssenteret.
Sommerfest på Landeskogen
18.08.10

Den Internasjonale Ungdomsdagen

Det Internasjonale Ungdomsåret12. august blir den Internasjonale Ungdomsdagen markert for 10. gang og temaet er ”DIALOG OG GJENSIDIG FORSTÅELSE”. Markeringen er starten på FNs internasjonale år for ungdom, bakgrunnen for året er at man vil styrke ungdommens engasjement og deltakelse. FN bidrar til dette gjennom å samle alle feiringer, markeringer, seminarer og andre måter ungdom kan involvere seg i.
Den Internasjonale Ungdomsdagen
12.08.10

Fredssenter på Landeskogen tar form

Det nærmer det seg slutten på utvendig oppussing av det store hovedhuset på Landeskogen. Lørdag 14. august arrangeres sommerfest på Landeskogen der interesserte kan se resultatet av sommerens arbeid. Det er satt opp gratis transport fra Risør.
Fredssenter på Landeskogen tar form
11.08.10

Hyllest av Nelson Mandela

Nelson Mandela 18 juli fyller Nelson Mandela 92 år, i år vil feiringen få en ny dimensjon. FNs generalforsamling har bestemt at dagen skal markeres årlig for å hedre Mandelas bidrag til fred, forsoning og menneskerettigheter i verden. Nelson Mandela vil bli den første nålevende personen som får sin egen internasjonale dag.
Hyllest av Nelson Mandela
17.07.2010

15 år siden Srebrenica

I juli 1995 ble 8500 muslimske menn og gutter massakrert i byen Srebrenica. Byen var av FN erklært som såkalt sikker sone, men byen ble likevel invadert av den serbiske hæren under ledelse av Ratko Mladic. Hendelsen har senere blitt et symbol på det omfattende folkemordet som fant sted mellom 1992 og 1995 i det tidligere Jugoslavia.
15 år siden Srebrenica
13.07.2010

Landeskogen Peace Center

Signering av kontrakt LandeskogenAktive Fredsreiser har opprettet et ideelt selskap som har fått navnet Landeskogen Peace Center. 5. juli ble bygningen offisielt overrakt fra Byglandsfjord kommune til Landeskogen Peace Center v/daglig leder Helga Arntzen. I sommer vil det være full aktivitet med å stoppe forfallet på bygningene og tilrettelegge for et fredssenter.
Landeskogen Peace Center
06.07.10

Nekrolog Anders Gogstad


Anders GogstadEt av våre kjære tidsvitner, Anders Gogstad, er dessverre død. Han var en engasjert mann, og aktiv både som foredragsholder og forfatter. I tillegg reiste han også som tidsvitne for Aktive Fredsreiser og han var med på flere reiseledersamlinger, der han holdt foredrag og underviste.
Nekrolog Anders Gogstad
05.07.10

Fra Forsoningspris til bok

Prisutdeling Herje26. november 2004 fikk hun tildelt Blanche Majors Forsoningspris fra Aktive Fredsreiser, og nå er biografien om hennes liv blant de fattigste av de fattige lansert. Boka har tittelen ”Med håp for Haiti!”, og den er skrevet av Risør-forfatteren Oddvar Schjølberg.
Fra Forsoningspris til bok
01.07.10

Fredspriskonsert på Kammermusikkfestivalen

Tollef LarssonPå Sankthansaften ble det arrangert Fredspriskonsert i forbindelse med Risør Kammermusikkfestival. Under konserten ble vinneren av Fangenes Testamente presentert av Tollef Larsson som holdt en gripende appell. Fredskonserten var et samarbeid mellom Aktive Fredsreiser og kammermusikkfestivalen.
Fredspriskonsert på Kammermusikkfestivalen
25.06.10

Engasjerte ungdommer på kurs

Marie og DaudNorsk ungdom og flyktningungdom fra Risør og Gjerstad fikk mellom 17. til 21. juni mulighet til å lære om menneskerettigheter og flerkulturell forståelse på Fredshuset.
- Der ungdom møtes skapes ny kultur, sa kursleder Lillian Hjort til de unge kursdeltakerne.  Til sammen 22 ungdommer fra Afghanistan, Irak, Burma, Eritrea, Libanon, Tsjetsjenia og Norge deltok.
Engasjerte ungdommer på kurs
24.06.10

Fangenes Testament 2010 til filosof

Lars Svendsen- Kunnskap er et viktig våpen i krigen mot ondskap, sa filosof Lars Fredrik H. Svendsen da han mottok prisen Fangenes Testament 19. juni. Prisen ble delt ut for niende gang, og årets prisvinner ble hedret av en fullsatt sal på Fredshuset. Brobygging og filosofisk tenkning omkring ondskap var sentrale temaer under arrangementet.
Pressemelding - Fangenes Testament 2010 til filosof
22.06.10

Nettverksamling i Narvik

NarvikAktive Fredsreiser er medlem av et nettverk av organisasjoner som alle arbeider med forskning og informasjonsarbeid om krigsminner, fred og konfliktløsning. Arrangøren for årets samling var Narviksenteret. De årlige samlingene er utgangspunkt for samarbeid og dialog mellom organisasjonene.
Nettverksamling i Narvik
04.06.10

Annerledes avslutning på skoleåret

Ungdommer p menneskerettighetskursOver 20 engasjerte ungdommer har meldt seg på kurset i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse som arrangeres på Fredshuset i juni. Det er flott at så mange ungdommer har vist sin interesse! Kurset er en unik mulighet til å bli kjent med nye mennesker i lokalmiljøet, og samtidig få kunnskap om viktige temaer.
Pressemelding - Annerledes avslutning på skoleåret

Programmet for menneskerettighets kurset (pdf)
04.06.10

Fangenes Testament 2010

Lars Fredrik H. SvendsenFilosofen Lars Fredrik H. Svendsen får prisen Fangenes Testament for hans arbeid med bevisstgjøring rundt menneskelig lidelse og ondskap.
Prisen deles ut lørdag 19. juni i Risør og er en del av fredsdagene som Aktive Fredsreiser arrangerer
17.- 23. juni.
Pressemelding - Fangenes Testament 2010
20.05.2010

Kunst møter politikk

Desmond TutuNobels Fredssenter i Oslo viser utstillingen Mot og Motstand - De sørafrikanske fredsprisvinnerne.  Ulike sørafrikanske kunstnere har uttrykket deres opplevelse av undertrykkelse gjennom malerier, tegninger, foto og skulpturer.
Kunst møter politikk
18.05.2010

Motstandskampens dag

Bauta Risør9. mai minnes vi dem som ga sitt liv for at vi igjen skulle få oppleve å leve i et fritt land. Dagen er valgt fordi det var den dagen nazistene tok livet av leder for motstandsbevegelsen på Agder, major Arne Laudal. Sammen med 5 andre motstandsfolk fra Agder ble de skutt på Trandum 9. mai 1944.
Motstandskampens dag
Appell av Ingvild Bjerke
10.05.2010

Kulturnatt på Fredshuset

Kulturnatt30. april ble det arrangert kulturnatt i Risør. Kunst, teater, musikk, ulike foredrag og debatter preget bybildet. På Fredshuset kunne man blant høre en presentasjon om Active for Peace – fredsklubben til Aktive Fredsreiser.

Temaet for arrangementet var lokalt og globalt engasjement. Tanken bak temaet er å inspirere enkeltmennesker til handling gjennom å formidle kunnskap om hva man kan gjøre.
Kulturnatt på Fredshuset
05.05.2010

Turene gir mening

Odd-Bjørn Fures kritikk av skoleturene i Aftenposten 20.04.10 har skapt stort engasjement blant elever, lærere og foreldre som reiser med oss. Aktive Fredsreiser kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Fure og tilbakeviser påstanden om at turene er meningsløse.
Pressemelding - Turene gir mening
26.04.2010

Kristin Halvorsen: Fortsatt lov med skoleturer.

StortingetI spørretimen i Stortinget 21.april stilte storingsrepresentant Svein Harberg (H) fra Aust-Agder spørsmål til Kunnskapsminister Kristin Halvorsen om tolkningen av gratisprinsippet og Fredsreisene.
Gratisprinsippet - Kunnskapsminister Kristin Halvorsen:
Fortsatt lov med skoleturer

23.04.2010

Malariadagen 25. april

Malaria myggenVerdens farligste dyr er en centimeter lang.  Hvert år rammes 500 millioner mennesker av malaria, minst 1 million dør av sykdommen. Denne statistikken kan reduseres betydelig ved at man får tilgang til myggnett og forebyggende medisiner.

Rundt 90 prosent av dem som blir smittet bor på det afrikanske kontinentet. Aktive Fredsreiser deler ut myggnett til sine fadderbarn via organisasjonen Sutokobas Venner i Gambia. Dette arbeidet er i tråd med FNs tusenårsmål som omhandler bekjempelse av malaria.
Verdens malariadag
19.04.2010

Min fars dagbok

Portrett av farEtter mange år fant Ingar Holm dagboken til faren Thor i en bokhylle.  Dagboken gav innblikk i farens opplevelser fra fangenskapet i leirene Buchenwald, Sennheim og Neuengamme.  Thor Holm var en av flere norske studenter som ble sendt til Tyskland under 2. verdenskrig. Ingar Holm er opptatt av at farens dagbok blir formidlet videre.
Min fars dagbok
30.03.2010

Earth Hour

Earth HourLørdag 27. mars klokken 20.30 slukker Aktive Fredsreiser lyset i en time for miljøet. Byer, bedrifter, organisasjoner og enkeltmennesker verden over slukker lyset på samme tidspunktet.  Målet i år er en milliard deltakere. Vi oppfordrer alle til å bidra i å nå dette målet.
Earth hour
26.03.2010

Fargerik markering av kvinnedagen

Dans kvinnedagenMandag 8. mars ble Fredshuset fylt med afrikanske rytmer, tulipaner og engasjerte mennesker. Anledningen for sammenkomsten var markeringen av Den internasjonale kvinnedagen. I år er det 100 år siden første gang dagen ble markert, og siden den gang har nye generasjoner bidratt til at dagen opprettholdes.
Fargerik markering av kvinnedagen
12.03.2010

Kampdag på Fredshuset

Den Internasjonale kvinnedagen8. mars markeres den internasjonale kvinnedagen over hele landet. Røde Kors` internasjonale kvinnekafè inviterer til åpent arrangement på Fredshuset i Risør klokken 19.00. Temaet for kvelden er "Solidaritet mellom kvinner i alle land".
Kampdag på Fredshuset
08.03.2010

Medieelever fra Risør så film og foto i Berlin

Risør videregående skole - medieeleverÅtte avgangselever fra Risør videregående skole fikk en stor dose film og foto under tematuren til Berlin. De fikk med seg avslutningen på filmfestivalen i byen og utstillinger med verdenskjente fotografer.

Medieelver fra Risør på film og fototur til Berlin
24.02.2010

Boklansering på HL-senteret

Blanche Major på HL-senteretAktive Fredseiser nylanserte boken ”Jeg overlevde Auschwitz” på HL- senteret 17. februar med hovedpersonen Blanche Major tilstede. Hun mistet 33 av sine familiemedlemmer i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau.
Boklansering på HL-senteret
18.02.2010

Arven fra en overlevende - boklansering


Jeg overlevde AuschwitzAktive Fredsforlag gir ut boken ”Jeg overlevde Auschwitz” av Oddvar Schjølberg. Blanche Major var 19 år da hennes mor og far og 30 andre slektninger ble sendt i gasskammeret i Auschwitz II - Birkenau. Blanche og søsteren mistet hele sin familie i løpet av et kvarter.

Boklandsering på HL-senteret på Villa Grande - 17. februar kl. 10.00 - 10.15
Arven fra en overlevende - boklansering
12.02.2010

Nekrolog Rolf Nyboe Nettum

Rolf Nyboe NettumRolf Nyboe Nettum, f. 17. juni 1919 - var en av de mange Tysklandsstudentene som har vært med på å gi et solid bidrag til denne delen av norsk historie.
Nekrolog Rolf Nyboe Nettum
10.02.2010

Fylkesmann ble tidsvitne

Øystein DjupedalAktive Fredsreiser markerte Holocaust-dagen på Fredshuset onsdag 27. Januar. Temaet for dagen var ”Arven fra de overlevende”. Fylkesmann Øystein Djupedal var en av gjestene, han ble selv et andregenerasjons tidsvitne da han fortale om faren Reidar som satt som fange i arbeidsleiren Buchenwald under andre verdenskrig.
Fylkesmann ble tidsvitne
29.01.2010

Aktive Fredsreiser gratulerer Skullerud ungdomsskole som vinner av Benjaminprisen 2009

Benjamin prisenSkolen mottar prisen for deres arbeid mot mobbing, rasisme og diskriminering.
 - Elevene ved Skullerud ungdomsskole har gjort en kjempejobb for å forhindre mobbing og rasisme. Mange andre skoler kan lære av Skullerud når det gjelder å unngå at ungdom plages på grunn av hudfarge, nasjonal bakgrunn, seksuell legning eller religion, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen som deler ut prisen onsdag 27. januar, kl. 10.00-12.00 på Skullerud ungdomsskole.
Benjaminprisen deles ut hvert år til en skole som arbeider aktivt mot rasisme og diskriminering. Prisen ble delt ut for første gang i 2003. Skolen som vinner får 100 000 kr og en miniatyr av bysten av Benjamin Hermansen.
Benjaminprisen
25.01.2010

Holocaust dagen 27. januar 2010

Holocaustdagen 200927. januar er det 65 år siden fangene i konsentrasjonsleiren Auschwitz ble frigjort. Samme dato markerer vi Den Internasjonale minnedagen for ofrene for Holocaust.
Aktive Fredsreiser markerer dagen på Fredshuset i Risør fra klokken 12 til ca 13.30. Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad skal ha en appell og Fylkesmann Øystein Djupedal holder tale.
Holocaustdagen 27. januar 2010
19.01.2010

Antirasistisk Senter og Henrik Lunde om skoleturene

Henrik Lunde- Skoleturene til Tyskland og Polen er det nærmeste vi kommer en vaksine mot nynazisme. Det sier Kari Helene Partapuoli som er leder i Antirasistisk Senter i Oslo. Hun støttes av sosiolog Henrik Lunde som har fulgt det høyre-ekstreme miljøet i Norge og Europa i over 20 år. Begge deler Aktive Fredsreisers bekymring over mindre bruk av skoleturer i undervisningen om Holocaust og nazisme.
Antirasistisk Senter og Henrik Lunde om skoleturene!
13.01.2010

FN 2010: Kulturer, Ungdom og Naturmangfold

FN Naturligmangfold logoI år fokuserer FN på hele tre tema: Det internasjonale naturmangfoldåret, Det internasjonale ungdomsåret og Det internasjonale året for tilnærming mellom kulturer. Ved å fremheve disse ønsker FN at temaene vil få økt oppmerksomhet gjennom aktiviteter og tiltak over hele verden.
FN 2010: Kulturer, ungdom og Naturmangfold
06.01.2010

"Jeg overlevde Auschwitz" - ny bok utgitt av Aktve Fredsforlag

Jeg overlevde AuschwitzBlanche har med egne øyne sett grusomhetene som utspant seg i leirene, der hundretusener av mennesker regelrett ble henrettet eller gasset i hjel. Av en eneste grunn - de var ikke av den ariske rase. I denne boken deler hun noen av opplevesene sine med oss.
Bestill boken "Jeg overlevde Auschwitz"
05.01.2010