Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossBlanche Majors Forsoning

Risør Rådhus
Lørdag 8. desember kl. 14.00

Prisvinner: Safia Y. Abdi

Hovedforedrag:
”Forsoning med de norske NS-medlemmene” av
Baard H. Borge -

Møteleder:
Tore Frost

Safia Y. Abdi.  Blanche Majors Forsoningspris 2007 går til den somaliske sykepleieren og kunstneren Safia Y. Abdi.

Safia Y. Abdi kom til Norge med sine tre døtre i 1992 og har siden den gang utmerket seg med sitt sterke engasjement mot omskjæring av kvinner. Dette har gjort henne særlig utsatt for represalier fra sitt eget etniske miljø i Norge, men Abdi har med stort mot fortsatt sin forsvarskamp for menneskeverd og toleranse.

Safia Y. Abdi fortjener prisen for sitt engasjement for pluralisme og inkluderende politikk. Hun har satt fokus på ukulturer både i norsk offentlig forvaltning og i ulike innvandringsmiljøer.

Internasjonal rollemodell. I 2006 ble Safia Y. Abdi kåret til en av de ti viktigste internasjonale rollemodellene i det norske samfunnet, da ble følgende sagt om henne:

I Norge har Safia Y. Abdi nærmest blitt en institusjon i seg selv.
Hun er godt kjent over hele landet.

Hvorfor en pris om forsoning? Blanche Majors Forsoningspris tildeles personer eller organisasjoner som på ulike måter er engasjert i forsoningsarbeid eller forsoningsprosesser. Det er gründeren av Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen, som tok initiativ til prisen som er på 30 000 kroner, et diplom og en statuett.

Blanche Major var bare 19 år gammel da hun ble sendt til Auschwitz – Birkenau sammen med 32 familiemedlemmer. 31 av dem ble sendt rett i gasskammeret, bare Blanche og søsteren overlevde. Hennes tanker om forsoning danner rammene for denne prisen:

Vi kan ikke gjøre noe med fortiden,
men jeg er sikker på at vi kan gjøre noe med framtiden.

Prisen er tidligere tildelt:
Enver Djuliman (2003),
Anne Kristine Herje (2004),
Inge Eidsvåg (2005) og
Petter Skauen (2006).