Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossGusen (Bergkriestall)

Denne leiren lå i Østerrike.
Er en av de 46 underleirene som sorterte under Mauthausen. Den ligger nærmest hovedleiren, bare 3 km vestover mot Linz.
Konsentrasjonsleiren Gusen ble opprettet i granittsteinbruddene i 1939, med formålet at man skulle "Tilintetgjøre fanger gjennom arbeid".

Den har også kodenavnet Bergkriestall, og den ble regnet for å være den verste i Mauthausensystemet.
I slutten av september 1944 ble 12 nordmenn sendt hit fra hovedleiren. Her i Gusen skulle de arbeide med produksjonstunneler for montering av jetfly. I fjellet er det bygd produksjonstunneler på til sammen 50.000 kvadratmeter, og anlegget var både gass- og bombesikkert. Noen av tunnelene var over 10 km lange. Messerschmit og SS hadde store planer for dette anlegget og de planla for mange tiår framover. Og etter deres beregninger skulle det i 1955 være mulig å bygge 1.250 fly i måneden. Men slik gikk det jo ikke for naziregimet.
Dette regimet hadde ingen skrupler, og de hadde planer om å sprenge hele Bergkriestall med så vel fanger, som lokalbefolkningen i byen Sant Georg an der Gusen til himmels. Det var ingen vitner som skulle få anledning til å fortelle om de ugjerninger som hadde skjedd her. Men i de kaotiske maidagene da leirene ble befridd mistet nazistene kontrollen.

Av de 12 norske er de bare tre som overlevde

Gjennomsnittelig levetid for en fanger her ble beregnet til 4 måneder.
Mangelen på arbeidskraften var enorm og det ble også hentet fanger fra Auschwitz, og 1/3 av fangene var jøder. Og de ga Gusen tilnavnet "Helvetet i Helvete"

Denne leiren ble 9. mars 1944 utvidet med to nye leirer - Gusen 2 og 3.
Gusen 2 ble opprettet for å bygge tunnelanlegget "Bergkrietsall, og leiren utviklet seg til å bli inkarnasjonen på Helvetet og Døden. De har i ettertid også fått den lite smigrende tittelen: De to mest morderiske leirene i Mauthausen

Kristian Ottesen skriver at Gusen/Bergkriestall fikk 70.000 innregistrerte fanger, 24.000 overlevde da leiren ble befridd av amerikanske styrker, 9.000 var sendt videre til andre leirer og 37.000 mennesker døde i denne beryktede leiren.

Befrielsen kom den 5. mai 1945 med Louis Häflinger fra det Internasjonale Røde Kors og stabssersjant Al Koelek. Leder for en oppklaringspatrulje på 23 mann fra 11. panserdivisjon i 3. US Army.

Senere ble området russisk protektorat og i 1947 sprengte russerne de viktigste tunnelene.