Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossLech Walesa

Bjørn Egil Olsen

"Hver stor revolusjon skaper sitt symbol. De personlige egenskaper til den som blir stilt i forgrunnen av begivenhetenes eksplosive kraft, forteller mye om revolusjonens natur. Sjelden har en i et lands historie sett en mann komme helt fra det ukjente og bli en nasjonal og internasjonalskikkelse på så kort tid. Før streikebølgen sommeren 1980 Var L. W. en arbeidsløs elektriker, helt ukjent utenfor Gdansk" (Fra heftet"Polen" av Regina Tomaszewicz  og Inge Lucie Baardsgaard) 

Lech WalesaLech Walesa ble født 29. sept. 1943 i en landsby mellom Gdansk og Warszawa. Var av fattig bondefamilie, og faren døde da han kom tilbake fra tysk arbeidsleir.. Moren omkom i en bilulykke. 
Flyttet i 1967 til Gdansk der han ble ansatt som elektriker ved Gdansk-verftet.
Giftet seg i 69 med Danuta, og de har 7 barn sammen.
1970 medlem av streikekomiteen på verftet. Ble i denne perioden arrestert. Da det i 1976 brøt ut uro etter en betydelig prisforhøyelse på matvarer, mistet han jobben fordi han deltok og kritiserte forholdene på arbeidsplassen. Var arbeidsløs noen måneder.

I mai 1978 ble "Grunnleggelseskomiteen for Østersjøkystens Frie Fagforeninger" dannet. W. deltok aktivt, og på grunn av denne virksomheten ble han sparket og fikk ikke nytt arbeid på to år. Tok strøjobber og levde fra hånd til munn med hjelp av venner og familie. Ganske tøft når 7-8 munner skulle mettes.

Fra 1980 leder av Solidaritet.
Han var altså leder for en organisasjon med mer enn 10 millioner medlemmer.
Walesa er troende katolikk sammen med 90 % av det polske folk.
Ble valgt til årets navn i franske, tyske og engelske aviser i 1980.
Han er æresborger av Osaka (Japan) og Buffalo (USA).
Han er æresdoktor ved Cambridge-universitetet i England og ved Alliance College i USA

Nobel Fredspris til Lech WalesaI 1983 ble han beæret med Nobels Fredspris. Reiste ikke selv for å hente den av redsel for å bli nektet å få reise tilbake til Polen av de polske myndigheter. Kona , Danuta, tok i mot i Oslo.

Fredsprisen til Walesa er en anerkjennelse til det polske folks ikkevoldelige kamp mot et umenneskelig system, og til kampen for menneskerettighetene.Men først og fremst en belønning til Walesa selv for hans uredde kamp og hans humanistiske tanker.


Hele prisen ble gitt til arbeidet for å utvikle Polens jordbruk.
Medaljen har han gitt til klosteret i Jasna Gora, Polens nasjonalhelligdom.Der henger den slik at alle kan se den. Etter 1989 ble W. den første president i Polen. Men, som det går med de fleste helter, så ble han etter hvert sett på som et maktmenneske og mistet sin popularitet. Neste valg tapte han til Kwarniewski. Dette forringer ikke på noen måte hans modige innsats til det beste for den vanlige arbeider og for vanlige demokratiske regler.