Mange veier til forsoning

Tekst: Marit Langmyr
Foto: Per Kr Lunden

Fotograf Tom Hatlestads fotodokumentariske utstilling Tracing Freedom viser at det er mange veier og kanaler som fører til forsoning. Mandag 22. november mottok en ydmyk og rørt Hatlestad Blanche Majors Forsoningspris på Litteraturhuset i Oslo. Sentralt på utdelingen var ordet frihet.

Tom Hatlestad og Helga Arntzen
Tom Hatlestad fikk overraskt Blanche Majors Forsoningspris av Helga Arntzen, direktør i Aktive Fredsreiser på Litteraturhuset i Oslo

- Kunstneriske og dokumentariske uttrykk som fotografi og film gir en sterk og umiddelbar forståelse. I Tom Hatlestads portretter møter vi våre medmennesker ansikt til ansikt og de fleste blir slått av hvor like vi er, uansett hvor vi bor i verden. Det vil si at vi alle også fortjener den samme respekt og at vi deler et stort globalt ansvar. Dette er avgjørende både i freds- og forsoningsarbeid, sa Helga Arntzen under sitt innlegg om forsoning under prisutdelingen.

På sporet av frihet

Utstillingen Tracing Freedom er et resultat av blant annet Tom Hatlestads reise fra Norge til Bangladesh. Underveis intervjuet og fotograferte han mennesker som beskrev hvordan de opplevde ordet eller begrepet frihet. Hittil har 150 mennesker skrevet ned deres tanker og blitt fotografert.

- Frihet - hva er det? spurte Filosof Tore Frost i hovedforedraget.
Han innrømmet at frihet er et ord som er vanskelig å forklare til og med for en filosof. Tross dette utgangspunktet belyste Frost ordet frihet ved å referere til blant annet ulike tidsepoker, klassiske filosofer og fredsprisvinnere. Han nevner spesielt Nelson Mandela som en sentral person innen forsoningsarbeid.

Fotograf Morten Krogvold som personlig har møtt Mandela tok publikum med på en reise til flere av de stedene han og Hatlestad har arbeidet sammen. Gjennom å fortelle om ulike hendelser tegnet Krogvold et bilde av prisvinneren. Sjenerøs, uegoistisk og empatisk var noen av de mange kvalitetene som Krogvold fremhevet.

- Dette er stort for faget fotografi representert ved Tom Hatlestad, avsluttet Morten Krogvold sin presentasjon.

Snart plateaktuelle Kristin Minde imponerte publikum med sin vakre stemme og orgeltoner. Temaene frihet og fred gikk igjen også i hennes sangvalg.

Overlevde Auschwitz

Blanche Major og Tom Hatlestad
Det ble et sterkt møte mellom Blanche Major og prisvinner Tom Hatlestad

Blanche Major var selv tilstede under prisutdelingen. Som 19-åring ble hun sendt til Auschwitz-Birkenau sammen med 33 slektninger. Bare hun og hennes søster overlevde.

 - Vi kan ikke gjøre noe med fortiden, men jeg er overbevist om at vi kan gjøre noe med fremtiden, sier Blanche Major. Blanche har en lidelse som gjør det vanskelig å snakke, dermed var det Peter Major som presenterte morens historie.

Ydmyk prisvinner

- Forsoning er et ord som er gitt meg gjennom Nelson Mandela, An San Kui og Blanche. For en som kommer fra Høyanger er dette et stort og ubegripelig ord, sa Tom Hatlestad i sin takketale. Han viste fram boken med alle tekstene og bildene.

- Jeg takker alle dem som har skrevet ned sine tanker i denne boken og latt seg fotografere, sa Tom Hatlestad som ikke er ferdig med jakten på frihetsbegrepet. Planen er å fortsette det fotodokumentariske prosjektet Tracing Freedom med bil gjennom Afrika og Amerika.

Møtte ungdom

Risør elever
Tom Hatlestad hadde spesielt invitert elever fra Risør videregående skole til prisutdelingen i Oslo. Her Einar Lindstøl (tv) og Stian Bowen Dahl Andersen ved filmkameraet

Da prisvinner Tom Hatlestad besøkte Fredshuset i Risør tidligere i høst møtte han elevene i medier og kommunikasjon ved Risør videregående skole, som alle ble grepet av Toms bilder og hans historie fra reisen til Bangladesh. Tom hadde spesielt invitert Risør-elevene til prisutdelingen i Oslo,
- Det er spesielt viktig for meg å formidle til ungdom og jeg blir alltid glad når ungdom blir engasjert av det jeg kan fortelle, sier Tom Hatlestad.

Bilder fra utdelingen

Møteleder Vidar Fjeldstad Blanche Major og Peter Major Kristin Minde Tore Frost Helga Arntzen forteller om bakgrunnen til forsoningsprisen Helga Arntzen overrekker prisen til Tom Hatlestad Tom Hatlestad

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE