I Gandhis fotspor - fargerike opplevelser og sterke kontraster

Aktive Fredsreiser har stadig nye vinklinger for å fremme viktigheten av menneskerettigheter. Mahatma Gandhi var viktig i statsdannelsen India - og frigjøringen fra kolonitida med britene: Lederskap; mobilisering til ikke voldelige bevegelser, menneskenes likeverd og mye anna er tematikk for en 14 dagers rundtur i India denne gangen.

Turen er lagt opp av Uwe Arntzen i samarbeid med Aktive Fredsreisers indiske reiseagent.

Allerede første dag i Mumbai besøkte vi Mani Bhvan; Gandhis hovedkvarter i Mumbai fra 1917 til 1934. Et stort menneskes liv sammenfattet erkjennelser bl.a. om viktigheten av enkelhet i livet. Et spartansk utrustet soverom viste hvordan han omga seg med minst mulig. Andre rom var fylt med bøker og visdom.

Rommet til Mahatma Gandhi
Rommet til Mahatma Gandhi, i hovudkvarteret hans frå år 1917 til 1934.

Hvorfor forlot han, rikmannssønnen med juristutdanning fra England, en gryende karriere som statsmann? En hendelse. Etter sjøl å ha møtt rasediskrimineringen på oppdrag i Sør-Afrika, og bli kastet ut fra 1.klasse på toget der, ble menneskenes likeverd drivende tanke. Utstillingen i Mani Bhvan ga oss ledetråder til de neste dagene i programmet, steder å besøke for å bli bedre kjent med hendelser og tankegods fra Gandhi som skapte store endringer for mange Indiere utover på 1900-tallet.

Men før ferden går videre, var det satt av tid til å oppleve mer av Mumbai. Lokale guider tok oss med til viktige monumenter som Gateway of India, Prince of Wales museum, samt Dhobi Ghat, der hundrevis av «dhobis»(vaskemenn) driver et gedigent «gatevaskeri» midt i et kaotisk menneskehav og trafikk på alle kanter. Churchgate Station og Dabbavwallas, verdens mest effektive levering av lunsjbokser til kontoransatte har vi også fått med oss. To dager med sanseinntrykk i en sydende storby med mer enn tjue millioner innbyggere, omgitt av enorme slumstrøk. En avstikker for å se opptak i Bollywood - og innblikk i underholdningsbransjen, del av verdens størst filmindustrier var vi også innom. Dette er litt av det vi har opplevd så langt.

Det er et privilegium å gå i Gandhis fotspor, og som han sa:
«Du må være de endringene du ønsker å se i verden».
Aktive Fredsreiser sin tematur gjør det; og viser hvor relevant Gandhi er også i vår tid - i møte med konflikter; krenkelser av menneskeverd og -rettigheter.

NAMASTE! Nytt reisebrev følger...

Gruppebilde fra den første turen til India  med temaet I Gandhis fotspor
. Frå venstre: Bjørg Gundersen, Knut A. Austad, Helga Arntzen, Aasmund Lauvdal, Joakim Stø Arntzen, Gunn Heidi Stø, Nere K. Haugå, Inger Kristine Eikaas, Uwe Arntzen, Keth Alfredsen, Kåre Ausland, Marianne Pedersen og Jan Gunnar Kristiansen

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE