Nyheter 2022

Willy Brandt prisen

Aktive Fredsreiser har i flere år vært med å støtte ulike prosjekter i romlandsbyen Somcuta Mare.

I 2017 finansierte vi bygging av syv hus og reparasjon av 15 tak. I 2018 har 12 familier fått egne vannposter utenfor sine hus.
Det er også jobbet med et tilbygg til skolen der det i dag går 34 barn. Flere barn står i kø for å få plass på skolen.

Aktive Fredsreiser er med å støtter undervisning for barna på skolen.


24.10.2022


Willy Brandt prisen 2022 til Helga Arntzen

Willy Brandt prisen Foto: willy-brandt-stiftelsen.no

Willy Brandt-prisen for 2022 går til Helga Arntzen fra Norge og Joachim Dorfmüller fra Tyskland. Begge får prisen for sin personlige innsats for de norsk-tyske forbindelsene.

Helga Arntzen får prisen for hennes innsats for mangfold, konfliktløsing og fred, og for det imponerende arbeid og engasjement hun har lagt ned for å fremme kunnskap om Tyskland blant norsk ungdom. Hennes arbeid danner grunnlag for nye generasjoners interesse for Tyskland, i tillegg til det mer historiske aspekt. Helga Arntzen har med sin innsats bidratt vesentlig til å styrke de norsk-tyske forbindelsene.

Pressemeldingen fra Willy Brandt stiftelsen
Pressemeldingen i pdf
19.10.2022


Åtte glass er slått - vakta er over

Trygve Laheim Johansen

Tirsdag 20. september døde Trygve Haavald Johansen (Laheim). Denne sjøens hedersmann og krigshelt ville fylt 101 år i neste måned. Han ble født i Stallogargo i Finnmark 16. oktober 1921.

Som 16-åring dro han til sjøs, de første par årene i kystfart i Norge. Etter en sesong med sildefiske , dro Trygve i utenriksfart som 18-åring, kun måneder før krigen brøt ut. Han mønstret på som lemper om bord i Fred. Olsen-skipet DS Borgholm, i utenriksfart den 1. april 1940, og var til sjøs under hele krigen.

Det ble sagt av en canadisk lege om Trygve at han under krigen mønstret av og på båter som om de var planker i vann, i alt 12 forskjellige skip. Sju av disse skipene ble bombet, torpedert og senket etter at han hadde mønstret av. Og han mistet mange gode kamerater.

Nekrolog - Åtte glass er slått - vakta er over

22.09.2022


Tre krigsseilerhistorier - bøker på tilbud!

Tre krigsseilerbøker til salgs

Storfilmen Krigsseilerene har Norges premiere fredag 23. september. Filmen høster store lovord og får terninkast 6 i Dagbladet og 5 hos NRK..
Krigsseilerne er et storslått drama som forteller historien om de over 30.000 norske krigsseilerne og deres familiers skjebne under og etter andre verdenskrig.

Det er skrevet flere bøker om norske krigsseileres opplevelser under andre verdenskrig, og Aktive Fredsreiser har utgitt tre av dem!

Nå har du muligheten til å sikre deg tre gode historier til kun kr 600,-

Boksalg - krigsseilerhisorier

21.09.2022


Utstillingen "Med æren i behold" på Risør bibliotek

Fra venstre: Oddvar Schølberg, Frank Thorsen og Uwe Arntzen

Vi skylder framtiden å avdekke krigens handlinger, også det som skjedde med de norske sjøfolka. I disse dager vil den norske storfilmen Krigsseileren rulle over kinolerreter i hele Norges land. Filmen er et storslått drama som forteller historien om de over 30.000 norske krigsseilerne og deres familiers skjebne under og etter andre verdenskrig.

Den har premiere på Risør Kino 23. september, og i den forbindelse har Risør Bibliotek, i samarbeid med Aktive Fredsreiser rigget opp en liten utstilling.

Lørdag 24. september vil Frank Thorsen og Oddvar Schølberg holde foredrag om krigsseilernes innsats. Det starter kl. 14.00 og varer en time.
Det er gratis entre.

Utstillingen "Med æren i behold" på Risør bibliotek
16.09.2022


Reddende bevilgning

Fredshuset i Risør

Nyheten om at Aktive Fredsreiser får to millioner kroner i ekstrabevilgning ble kjent da revidert nasjonalbudsjett ble offentliggjort. 

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Ved Fredshuset gikk flagget til topps. En tung byrde var tatt av alle ansattes skuldre.

Reddende bevilgning 
12.05.2022


8. mai

Roser i mur

8. mai minnes vi ofrene etter andre verdenskrig, og behovet for å forsones etter krigen som tok 72 millioner menneskeliv.
La oss minne hverandre om at fred, frihet og demokrati ikke er en selvfølge. Mens vi i dag feirer vår frihet, er millioner mennesker i verden på flukt fra krig, forfølgelse og nød.

Mens Norge i 2022 markerer 77 år med frihet, henger det nok en gang et mørkt slør over Europa. Krigen i Ukraina fører til ufattelige ødeleggelser og lidelser. Mørket prøver igjen å vinne over lyset.

8. mai
08.05.2022


Tilbakemelding fra en reiseleder i Krakow

Fra togstasjonen i Krakow

Det er mange som lurer på om vi arrangere turer til utlandet, og det gjør vi. Det er ikke noe råd fra UD om å ikke reise. Vi har hatt flere grupper nedover nå på våren.

Men mange er urolige angående krigen i Ukraina og flykninger. Derfor har vi fått en liten rapport fra reiseleder Berit Aakre, og hun har beskrevet situasjonen litt for oss:

Tilbakemelding fra en reiseleder i Krakow

05.05.2022


Aktive Fredsreiser er kommet til Przemysl

Det er store inntrykk som venter bussen fra Aktive Fredsreiser når de ankommer grensebyen Przemysl
For å støtte prosjektetet -  Aktive Fredsreiser hjelpeprosjekt vipps 132426, merk Ukraina

Aktive Fredsreiser er kommet til Przemysl 

16.02.2022


Aktive Fredsreiser på vei til grensa til Ukraina

Hjelpesending til Ukraina og henting av flyktninger

Bilen er fullpakket og nå er vi på vei til Ukraina. De som er med på turen er:
Uwe Arntzen (Styreleder i Aktive Fredsreiser), Wenche Tolfsen (sykepleier), Berit Aakre (reiseleder i Aktive Fredsreiser), Kjetil Johan Stø (sjåfør) og Per Andgard (sjåfør)Ønsker du å støtte prosjektet - 
Aktive Fredsreiser Hjelpeprosjekt
Vippsnummer: 132426
Merk: Ukraina   

16.03.2020


Aktive Fredsreiser henter flyktninger

 Mandag ettermiddag ble det bestemt at Aktive Fredsreiser skal til den Polsk/Ukrainske grensen for å hente flyktninger til Norge. 

Aktive Fredsreiser er i en vanskelig situasjon grunnet pandemien, men som Helga sier det «vi har ikke råd til å la være». Helga har selv vært flyktning fra gamle DDR og kjenner noe av følelsen flyktninger har. 

Planen er å reise nedover mandag morgen med en 62-seter buss. Tirsdag kveld vil vi være fremme. Om alt går bra vil vi være tilbake torsdag kveld. Etter at det ble kjent at vi drar nedover har mange tatt kontakt som ønsker å bidra. Dette er meget hyggelig. Flyktningene har stort behov for hjelp. Vi kjenner ikke det eksakte behovet, men vi har allerede fått fylt opp bussen med soveposer og dyner som skal leveres til Røde Kors, slik at det kommer inn i Ukraina. Så vi har ikke plass til mere nå. 

Det vi trenger til hjemturen kommer vi til å kjøpe i Polen underveis når behovet melder seg. 

Om noen ønsker å støtte dette prosjektet kan man vipse til:
Aktive Fredsreiser Hjelpeprosj Vippsnummer: 132426 Merk: Ukraina 

Uwe Arntzen

09.03.2022


Kvinnedagen 8. mars

Kvinnedagen er en av de største internasjonale dagene der mennesker samler seg for å feire verden over, og markeres årlig 8. mars. Det er en av de viktigste dagene i året for å feire kvinners sosiale, økonomiske, kulturelle og politiske prestasjoner, øke bevisstheten om kvinners rolle, og fremme likestilling mellom kjønnene.

Til tross for at mange land har kommet på lang vei, opplever mange kvinner og jenter fortsatt diskriminering basert på kjønn rundt om i verden. Dette omhandler blant annet vold i hjemmet, lavere lønn, mangel på rett til utdanning og helsetjenester. Derfor er dagen fortsatt svært viktig for å fremme kvinners posisjon i samfunnet.

Våre tanker går også til de tusenvis av kvinner som er på flukt i Ukraina, med sine barn. Mange er på vei til en usikker fremtid. De har mistet sin trygghet, sine hjem. Disse kvinnene fortjener all den støtte og hjelp de kan få.
Kvinnene trenger vår støtte, og la oss også bruke kvinnedagen til å vise at vi bryr oss!
Gratulerer med kvinnedagen!

08.03.2022


Russlands krig mot Ukraina ryster oss alle

Helga Arntzen og Gene Sharp under prisutdelingen fangenes testament
Helga Arntzen og Gene Sharp under prisutdelingen Fangenes Testament i 2012

Hele døgnet får vi nå rapporter og ser direktebilder og film fra krigshandlingene i Ukraina. Hjemme i vår egen trygge stue kan vi se hva som skjer – i det samme øyeblikket som det faktisk skjer. Vi sjokkeres i møte med nærheten i den brutaliteten som ikke minst rammer uskyldige sivile. Vi ser voldsomme rakettangrep og store ødeleggelser på bygninger og infrastruktur samtidig som vi ser endeløse køer av mennesker på flukt

Russlands krig mot Ukraina ryster oss alle 

02.03..2022


Benjaminprisen 

Vi gratulerer Sofienberg ungd.skole med Benjaminprisen 2021
Sofienberg skole tildeles Benjaminprisen for 2021 for sitt systematiske arbeid mot rasisme og diskriminering. Skolen tar elevenes egne opplevelser av diskriminering på alvor, og elevmedvirkning og mangfold er mer enn et slagord.

– Sofienberg skole har en imponerende helhetlig tankegang i sitt antirasistiske arbeid. Ansatte, foreldre og nærmiljø involveres på en forbilledlig måte, det faglige opplegget er gjennomtenkt og godt, og elevene selv er sterkt medvirkende i arbeidet med effektfulle aktiviteter og tiltak. Sofienberg er et eksempel til etterfølgelse og en verdig vinner av Benjaminprisen 2021, sier juryleder for Benjaminprisen og direktør for HL-senteret Guri Hjeltnes

Benjaminprisen 2021 (åpnes i ny fane)

 01.02.2022


Holocausdagen 27. januar 2022 

Holocaustdagen 2022

Holocaustdagen, 27.januar er en årlig, internasjonal minnedag over ofrene for nazistenes ufattelige overgrep og forfølgelse av religiøse og etniske grupper før og under den andre verdenskrig.
Når 27.januar har blitt en internasjonal minnedag over Holocaust, er dette fordi vi vil vise ofrene respekt, men også fordi vi må verne om minnene på en slik måte at vi manøvrerer vekk fra ideologier hvor menneskeverd og menneskerettigheter har dårlige kår – eller er fullstendig fraværende. I dag blir dagen minnes flere plasser i landet, flere steder har minnemarkeringer og opplegg for skoleklasser. Her er en oversikt over de ulike arrangementene det anbefales å følge med på

HL-senteret - Holocaust rememberaence day (åpnes i ny fane)

06.01.22

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE