Blanche Majors Forsoningspris til Tom Hatlestad

Fotograf Tom Hatlestad tildeles Blanche Majors Forsoningspris 2010 for hans fotodokumentariske utstilling Tracing Freedom – på sporet av frihet.

Tom HatlestadI slutten av 2008 dro fotograf Tom Hatlestad (53) ut på en fire måneders reise med bil fra Norge til Bangladesh. Målet var å undersøke hvordan mennesker langs veien beskrev og opplevde ordet eller begrepet frihet. Til nå har 150 mennesker skrevet ned deres tanker og blitt fotografert, resultatet er utstillingen Tracing Freedom.
 
Gjennom å presentere frihet som en allmennmenneskelig fellesnevner legger Tom Hatlestad til rette for forsoning og forståelse mellom mennesker med ulik tilhørighet. På reisen snakket han med mennesker fra 30 land og alle samfunnslag.

- Mye er felles i hva folk i uliker deler av verden forbinder med begrepet frihet. Noen av de dypeste og mest tankevekkende svarene fikk jeg fra mennesker som vi oppfatter som fattige og med små ressurser, for eksempel folk som ikke kan lese og skrive. For min egen del har reisen utfordret måten jeg oppfatter verden på. Vår mangel på egen frihet bunner ofte i fordommer og feilaktive forestillinger av andre, sier Tom Hatlestad.

Til nå har nesten 70 000 mennesker i Bangladesh, Nepal og Norge sett utstillingen. Utstillingen vil også bli vist i Fredsparken i Risør i august 2011 i et samarbeid mellom Aktive Fredsreiser og Risør Fotofestival.

Blanche Major
- Vi kan ikke gjøre noe med fortiden, men jeg er overbevist om at vi kan gjøre noe med fremtiden, sier Blanche Major. Som 19-åring ble hun sendt til Auschwitz- Birkenau sammen med 32 slektninger. Bare hun og hennes søster overlevde. Daglig leder i Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen, ble inspirert av Blanches holdning og opprettet Blanche Majors Forsoningspris i 2003. Prisen deles ut hvert år og skal fremheve viktigheten av forsoning som element i fredsskapende arbeid.
Under årets prisutdeling skal Peter Major fortelle om sin mor og hennes engasjement for forsoning.

Utdeling av Blanche Majors Forsoningspris 2010
Årets forsoningspris deles ut i Kjelleren på Litteraturhuset i Oslo, mandag 22. november. Det legges opp til et innholdsrikt program med blant annet fotograf Morten Krogvold som skal si noe om prisvinneren.  Filosof Tore Frost er hovedforedragsholder og stiller spørsmålet ”Frihet- hva er det?”.  Snart plateaktuelle Kristin Minde bidrar musikalsk med sin vakre stemme. Arrangementet er åpent for alle. 

Tidligere prisvinnere:
2003 – Enver Djuliman
2004 – Anne Kristine Herje
2005 – Inge Eidsvåg
2006 – Petter Skaugen
2007 – Safia Y. Abdi
2008 – Elias Akselsen
2009 - Asgeir Føyen

For mer informasjon kontakt:                     

Marit Langmyr
Pedagogisk veileder
Aktive Fredsreiser
Direkte: 37153904

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE