Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossForsoning gjennom foto

Fotograf Tom Hatlestads fotodokumentariske utstilling Tracing Freedom viser at det er mange veier og kanaler som fører til forsoning. Mandag 22. november mottok en ydmyk og rørt Hatlestad Blanche Majors Forsoningspris på Litteraturhuset i Oslo. Sentralt på utdelingen var ordet frihet.

- Kunstneriske og dokumentariske uttrykk som fotografi og film gir en sterk og umiddelbar forståelse. I Tom Hatlestads portretter møter vi våre medmennesker ansikt til ansikt og de fleste blir slått av hvor like vi er, uansett hvor vi bor i verden, sa daglig leder i Aktive Fredsreiser Helga Arntzen under sitt innlegg om forsoning under prisutdelingen.

 Helga Arntzen opprettet Blanche Majors Forsoningspris i 2003. Prisen deles ut hvert år og skal fremheve viktigheten av forsoning som element i fredsskapende arbeid.

På sporet av frihet

Utstillingen Tracing Freedom er et resultat av blant annet Tom Hatlestads reise fra Norge til Bangladesh. Underveis intervjuet og fotograferte han mennesker som beskrev hvordan de opplevde ordet eller begrepet frihet. Hittil har 150 mennesker skrevet ned deres tanker og blitt fotografert

- Frihet - hva er det? spurte Filosof Tore Frost i hovedforedraget.
Han belyste ordet frihet ved å referere til blant annet ulike tidsepoker, klassiske filosofer og fredsprisvinnere.

Fotograf Morten Krogvold tok publikum med på en reise til flere av de stedene han og Hatlestad har arbeidet sammen. Gjennom å fortelle om ulike hendelser tegnet Krogvold et bilde av prisvinneren.
- Dette er stort for faget fotografi representert ved Tom Hatlestad, avsluttet Morten Krogvold sin presentasjon.

Blanche Major var selv tilstede på utdelingen av prisen som bærer hennes navn. Som 19-åring ble hun sendt til Auschwitz-Birkenau sammen med 33 slektninger. Bare hun og hennes søster overlevde.
 - Vi kan ikke gjøre noe med fortiden, men jeg er overbevist om at vi kan gjøre noe med fremtiden, sier Blanche Major.

- Forsoning er et ord som er gitt meg gjennom Nelson Mandela, An San Kui og Blanche Major. For meg er dette et stort ord, sa Tom Hatlestad som ikke er ferdig med jakten på frihetsbegrepet. Planen er å fortsette det fotodokumentariske prosjektet Tracing Freedom med bil gjennom Afrika og Amerika.

For mer informasjon
Marit Langmyr
Pedagogisk veileder
Aktive Fredsreiser
Direkte: 37153904
Mobil: 91344450
marit@aktive-fredsreiser.no