ForsidenBiblioteket - Tilbakemeldinger - Entusiastiske elever vil fortelle om sin turKontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossEntusiastiske elever vil fortelle om sin tur

Elever fra Tråstad ungdomsskole ved Kongsvinger var nylig med Aktive Fredsreiser på tematur til Polen og Tyskland.
Denne reisen gjorde et dypt inntrykk på elevene, og derfor har de gått i gang med et spesielt prosjekt som tar sikte på å drive aktiv informasjon om hvordan de som skoleelever opplevde en slik tur. Et eget hefte hvor de summerer opp sine egne erfaringer er også snart klar på beddingen.
Foreløpig har de hatt henvendelser fra skoler i Østlands-området som har hørt om dette spennende prosjektet. Vi sakser litt fra brevet de har sendt oss:

Hei!
Vi er en liten gjeng ungdommer som bor i Kongsvinger. Som har fått en strålende ide, om vi får si det selv. Vi heter forresten Emma Ihler Østvold, Gine Marie Jørstad, Liz Nathalie Iversen, Cathrine Sæther og Marlin Therese Teigen.
Vi dro ned til Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser i månedsskiftet april/mai nå i år. Den turen ga oss mange inntrykk, og styrket oss på veldig mange måter. Det var en uforglemmelig og herlig tur, og derfor vil vi at andre ungdommer også skal få muligheten til å oppleve det samme.
Ideen/prosjektet vårt går ut på å reise rundt til andre skoler i Norge, og fortelle om våre opplevelser fra den flotte turen vi hadde. Vi har lyst til å oppfordre andre skoleklasser til å reise ned for å se med egne øyne - og oppfatte selv - det som skjede i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.
Det som skjedde for 60 år siden må ikke glemmes. Vi vet selv at det kan læres mye ut av å lese i lærebøkene, men ved å oppleve og å stå med egne ben der tusenvis av mennesker ble drept hver eneste dag i 4 år, er noe man aldri kan lære via bøkene. Vi fikk et helt annet syn på det, og det vet vi at alle andre kan få også.

Derfor ønsker vi å reise rundt til andre skoler som måtte ha det samme reisemålet, eller vurdere det. Ved å formidle informasjon om alle opplevelsene våre, ønsker vi å gi inspirasjon til klassene, slik at de får den samme turen som vi fikk. Det er viktig at alle får vite hva som har skjedd, også for den nye generasjonen med ungdommer. Uansett hvor lenge siden det forferdelige skjedde, er der fortsatt nazister ute i verden. Ved å vekke, og få fram tanker og følelser man ellers sitter inne med, og i tillegg få være med på en slik tur, hindrer vi forhåpentligvis en del fra å bli en av fremtidens nynazister.

Vi vil ikke stå og fortelle om alt det triste vi besøkte, uten å ha med alt det positive og glade på turen også. Alle de herlige nye menneskene vi har møtt, historie og kultur, de fantastiske saltgruvene, og reisen til den spennende Krakow Hvor vi besøkte den berømte Maria-kirken og en artig Folklorekveld.

Mange tror at en slik tur bare er triste saker. Det vil vi overbevise de om at det ikke er. Så klart er det mange sterke følelser med i bildet. Det er tårer, latter, sinne og trøst å få hos alle. Men alt dette er med på å skape turen til en eventyrlig, herlig, gøyal - og ikke mist lærerik tur. Alle vokser på denne turen og absolutt alle forandrer seg i forskjellig grad til det positive.
Vårt sterkeste ønske er å få reise rundt og fortelle om dette, for det er noe vi virkelig brenner for, og vi tror dette kan være med på å få opp øynene til mange ungdommer.

Ta kontakt

Skoler, elevgrupper, Foreldreutvalg etc kan gjerne ta direkte kontakt med gruppen for mer informasjon. De kan henvende seg til Marlin Therese Teigen, 2219 Brandval. Tlf. 938 65 967