Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossOmarska-leiren

Dette var en serbisk konsentrasjonsleir hvor fangene ble voldtatt, slått i hjel, truet til å drikke eget blod og utsultet.
Ifølge domslutningen var det en motbydelig overfylt og skitten fangeleir. Det var flest menn som satt her, men i domsslutningen omtales også voldtekter av kvinnelige fanger.
Politimannen Zoran Zigic ble dømt til 25 års fengsel for å hya slått, torturert og drept fanger under sine besøk i den beryktede OImarska-leiren.
Fredag 2. november 2001 ble fem bosniaserbere dømt til strenge fengselsstraffer for "infernalsk forfølgelse av muslimske og kroatiske fanger" i 1992.
Kommandanten Mlado Radic ble dømt til 20 års fengsel, og hadde ry på seg for å være leirens mest brutale kommandant. Tre andre kommandanter - Miroslav Kvocka, Dragoljub Prcac og Milojica Kos ble dømt til henholdsvis syv, fem og seks års fengsel.
Bildene fra Omarska gikk verden rundt og viste avmagrede menn innesperret bak piggtråd. Og de vakte avsky og sterke assosiasjoner til nazileirene under annen verdenskrig.
Fra 1992 fordrev serbiske styrker bort muslimer og kroater fra deler av Bosnia for å rense området for ikke-serbere. (Aftenposten 04.11.01)