Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til oss



På tross av alt av Vera Kommisar

Av Oddvar Schjølberg

Mellom permene i denne boka skjuler det seg en dramatisk historie En historie om ondskap, død og menneskeforakt. Hovedpersonen - Julius Paltiel fra Trondheim - har selv opplevd det som her er ført i pennen av forfatterinnen Vera Komissar. (Hun er forøvrig gift med Paltiel)

På tross av alt av Vera KommisarSom 18-åring ble Paltiel arrestert av norske politikonstabler, grytidlig en oktobermorgen i 1942. Og fra denne dagen starter hans livs verste mareritt. Ferden går først til kretsfengselet og deretter til Falstad leir hvor han møter ondskapen satt i system. Og han utsettes for så vel fysisk som psykisk tortur de neste ukene. Men det skal bli verre. 24. februar befinner han seg på fangeskipet "D/S Gotenland" på vei ut Oslofjorden og 3 døgn senere blir de jaget i land i Stetttin i Polen. Via Berlin og ulike møter med nazismens menneskeforakt går turen til Auschwitz, hvor han blir fratatt all menneskelig verdighet og utrustet kun med et nummer: Fangenummer105 362 blir for alltid tatovert på venstre underarm.

I denne boken blir vi presentert for et av dystreste kapitler i både norsk og europeisk historie. Og når man legger boka fra seg, ja da stiller man seg automatisk spørsmålet: Hvordan kunne det skje?
Det er dessverre ingen tvil om at dette fryktelige har skjedd, og det skjer fortsatt. Ikke mange timers flytur unna vår trygge sofakrok er det fortsatt mennesker som sperres inne bak piggtrådgjerder fordi de ikke passer inn i despotiske statslederes system.
"På tross av alt" er en bok som gjør at leseren ikke forblir uberørt, men i stedet stiller oss på valg: Hva kan du og jeg gjøre for at dette fryktelige ikke skal skje igjen. På siste side i boka sir Julius Paltiel det slik: "Nå har dere hørt hva jeg har opplevd, og dere er nå mine sannhetsvitner for all fremtid. Dere kan si: "Jeg hørte det av Julius Paltiel, som selv har følt dette på kroppen, så jeg vet at det er sant. Jeg kan derfor aldri godta at noen benekter at Holocaust har hendt."
På samme måte ber jeg leseren av denne boka huske historien, og ikke glemme at slik var det.
Og: La det aldri skje igjen for noe folk."

Boka er tidligere utgitt, men har nå kommet i pocketutgave, utgitt på Communicato Forlag. Den er lettlest og den burde inngå i skolenes pensum. Samtidig er den en fin informasjonskilde til de skoleelever som planlegger tematurer til Polen og Tyskland.