Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossTaus fortid av Jostein Sandsmark

Av Oddvar Schjølberg

Med "Taus Fortid" presenterer forfatteren Jostein H. Sandsmark den første boka i serien "Mørkets makt - livets lys."
Sandmark kommer fra Flekkefjord og er midlertidig bosatt i Nairobi, Kenya og jobber som journalist i avisen " Dagen".

Taus fortid av Jostein SandsmarkDet er også journalist han er av yrke - Joel Abelsnes - hovedpersonen i denne ungdomsromanen. Allerede i første kapittel kastes vi inn i handlingen. Moren - Rut - er nettopp død, og Joel oppdager at han egentlig vet svært lite om moren og hennes fortid. En fortid som er dunkel og omgitt av mye mystikk og hemmeligholdelse. Hun har vært lite meddelsom om dette, men hun snakket mye med seg selv, og da kom det fram en rekke underlige ting. Joel forteller: "Jeg har ikke tall på alle de gangene jeg håpet mamma skulle fortelle. Men aldri torde jeg spørre. Nesten aldri. For forsiktige spørsmål ble sjelden besvart. Og helst ikke med ord. Heller med et blikk før øynene gled unna. Det var nok til å skremme et barn, en ungdom…"

Jo mer han begynner å nøste opp - jo mer innfløkt synes det hele å bli. Han har heller ikke hatt noen kontakt med faren som bor i Flekkefjord, og når han skal begynne å søke etter nye spor der, så er han også her seint ute - faren er også nylig død.

Etter hvert oppdager han at moren egentlig var fransk, og følgelig setter han kursen til byen Le Jardin, nord i Frankrike.
Vi skal ikke røpe for mye av innholdet her, men kan fortelle at morens problemer startet den dagen da Hitler okkuperte Frankrike - i mai 1940. Rut som var ganske liten på det tidspunktet var født av jødiske foreldre. Nå følger vi den lille familien gjennom en vanskelig og farefull okkupasjon. Joels besteforeldre Noemi og Robert hadde selvsagt hørt ryktene fra Tyskland. Fra munn til munn gikk de skremmende beretningene. Beretninger så forferdelige at de knapt kunne tro det som ble fortalt.

Med en sikker penn og godt forankret i den faktiske historien, skildrer Jostein Sandsmark begivenhetene. Vi blir når familien er fulle av håp, men også når grepet strammes rundt jødene, og tragedien rammer dem.
Boka gir en god innføring i jødeproblematikken, og hvordan naziregimet ønsket å utradere hele dette folkeslaget. På en spennende måte presenterer forfatteren kampen mellom de onde og de gode kreftene. Utrolig nok så er det også den tyske sersjanten Karl-Heinz Schneider som på slutten av boka, hjelper til slik at Naomi og Rut kommer seg i sikkerhet i et kloster.

På dette tidspunktet har forventningene bygget seg opp hos leserne, og plutselig avsluttes handlingen mens Naomi og Rut er på vei med toget til Paris. Midt i en spennende handling. Hvordan det går videre - ja det gjenstår å se. Forfatteren sier det slik:
"Det er lett å mene at en mor må ordne opp i ødeleggende hemmeligheter, at det er risikabelt for en sønn ikke å vite om familiens dybder. Men hva slags sjanser hadde mamma? Å hele tiden kjempe for å holde fortiden borte - fordi den var drepende - må ha tappet mamma for all kraft. Til slutt må det ha tatt livet av henne. Men ennå vet jeg ikke hvordan. Jeg har heller ikke fått rede på hvordan hun havnet i Norge. Eller om min mormor og morfar fortsatt lever."
Men noe av dette får vi kanskje svaret på i neste bok i serien - "Svikeren".

Den første boka - ga mersmak, og den er skrevet i en språkdrakt unge mennesker vil føle seg hjemme i. Boka er både spennende og interessant. Den handler om en periode i europeisk historie da jødene var uglesett stort sett overalt. Og kanskje kan vi trekke paralleller til det som skjer rundt om i dagens Europa. Les og bedøm selv.