Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossFalskmyntnerne i Sachsenhausen

Falskmyntneren i SachsenhausenDette er den sanne historien om Salomon Sorowitsch, mesterfalskmyntner og bohem. Etter å ha havnet i en tysk konsentrasjonsleir i 1944, går han med på å hjelpe nazistene med en organisert falskmyntneroperasjon for å finansiere krigen mot de allierte.

Dette var den største pengeforfalskningssaken noensinne. Mer enn 130 millioner britiske pund ble trykket, under omstendigheter som hverken kunne ha vært mer spektakulære eller tragiske.

I krigens siste år så det tyske riket at enden var nær, og myndighetene bestemte seg for å produsere sedler i valutaen til sine fremste fiender. De håpet å oversvømme fiendens økonomi og fylle sine egne tomme skattkister. Ved konsentrasjonsleiren Sachsenhausen ble to brakker isolert fra resten av leiren og fra omverdenen og omgjort til fullt utstyrte arbeidsbrakker for falskmyntneri. "Operasjon Bernhard" var født.

Fanger ble fraktet til Sachsenhausen fra andre leirer for å gjennomføre planen: Profesjonelle trykkere, kunnskapsrike bankierer og dyktige håndverkere ble alle medlemmer av den topphemmelige operasjonen. De hadde valget mellom å samarbeide for å overleve som "VIP-fanger" med nok mat og en seng å sove i, og å sabotere operasjonen og risikere en sikker død. For falskmyntnerne var det ikke bare et spørsmål om å redde skinnet, men også om å redde samvittigheten