Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossGi det videre - Pay it forward

En 7. klasse får en utfordring av dimensjoner. Samfunnsfagslæreren Eugene (Kevin Spacey) ber elevene om å forandre verden! De fleste foreslår løsninger som ikke akkurat flytter fjell, men Trevor (Haley Joel Osment) har en plan som er forbløffende original og samtidig enkel. Han vil at folk skal utføre en god gjerning for personer som har det vanskelig. Betingelsen er at personen som får hjelp, må hjelpe tre andre personer.

Trevor begynner med å gi husly til en uteligger, men moren Arlene (Helen Hunt) vil ikke ta innover seg andres problemer. Hun har nok med sine egne.

Til tross for motgang hjemme, sprer Trevors idé seg, og han blir kjendis. Samtidig oppstår varme følelser mellom ensomme Eugene og hardt prøvde Arlene.

Trevor får igjen den gamle gnisten, men selvtilliten vil få alvorlige følger for ham...

Ideen som ble en bevegelse

Rollefiguren Trevors idé for å gjøre verden litt bedre, er ikke bare fiksjon. Romanen "Pay It Forward" av Catherine Ryan Hyde tar utgangspunkt i hennes egne opplevelser, og har gitt opphav til en stiftelse.

For om lag 20 år siden kjørte Catherine Ryan Hyde bil alene en kveld i et belastet strøk av Los Angeles. Den nedslitte bilen hennes ville plutselig ikke mer, og forfatteren gikk ut for å se etter hjelp. Da kom to menn løpende mot henne, og Ryan Hyde fikk panikk. "Jeg er død," tenkte hun, men den ene mannen åpnet bare panseret på den gamle bilen. Motoren hadde tatt fyr, og mannen brukte et pledd for å kvele flammene.

Senere fikk Ryan Hyde selv mulighet til å hjelpe noen - ironisk nok en kvinne med biltrøbbel. Da kvinnen spurte hvordan hun kunne gjøre gjengjeld, foreslo forfatteren at hun kunne sende stafettpinnen videre til noen andre.

Ryan Hyde begynte å fundere over hvordan verden ville se ut hvis ideen skjøt fart. Slik ble romanen "Pay It Forward" realisert.