Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossSchindlers Liste

Schindlers listeSchindlers liste handler om den tyske forretningsmannen Oskar Schindler som reddet over 1100 jøder ut av dødsleirene i Polen under påskudd av at han trengte dem som slavearbeidere på sin fabrikk.

Hovedpersonene i Schindlers liste er Oskar Schindler, hans jødiske kontorsjef Itzhak Stern og SS-mannen Amon Goeth, kommandant for tvangsarbeidsleiren Plaszow.
Schindler er kommet til Polen for å drive fabrikk i kjølevannet av den tyske invasjonen i 1939. Schindler er en man som liker det gode liv, og går derfor ofte i selskaper sammen med de høyere offiserene i Wehrmacht, SS og Gestapo.
Schindler blir fort vitne til hvordan tyskerne jager jødene ut av ghettoen på en brutal måte. Han skjønner etter hvert at disse menneskene er dødsdømte og bestemmer seg for å sikre livet til så mange som mulig.

På fabrikkene hans ansatte han jøder til å jobbe. Regnskapsføreren hans, Itzhak Stern, som han hadde stor tiltro til, var også jøde. Jøder ble forfulgt av nazistene og sendt til konsentrasjons- og utryddelsesleire. Jøder som var arbeidsdyktige fikk Blaushcein.

De tyske offiserene skjønner ikke at Schindler driver et dobbeltspill. De tror han bruker disse arbeiderne til sitt eget beste, som en kynisk industrieier. Dette er selvfølgelig et vanskelig, og ikke minst farlig dobbeltspill. Mord og brutalitet hører med til dagsordenen, særlig morderisk er kommandant Goeth som bærer på et intens hat til jødene.

Jødene ble sendt til en tvangsarbeidsleir der den beryktede SS-majoren n Amon Göth var leirkommandant (Rollen spilles av Ralph Fiennes). Han plukket ut en «heldig» kvinne som skulle få være hushjelpen hans. Det ble Helen Hirsch.

13. mars 1943 skulle jødene forflyttes til den forferdelige konsentrasjonsleiren Plaszow. Forholdene der var elendige, og de måtte arbeide hardt hele dagen. I april 1944 skulle alle jødene fra Plaszow fraktes til Auschwitz. Schindler og Stern gikk da inn for å redde jødene. Han maktet, med fare for eget liv, å redde livene til over tusen polske jøder under holocaust. Tittelen referer til en liste med navnene til 1100 jøder som Schindler ansatte for å arbeide på fabrikken sin for å hindre at de ble sendt til konsentrasjonsleirene. Men jødene var ikke noe til våpenprodusenter så Schindler kjøpte inn våpen fra andre produsenter og utga dem for å være laget av hans arbeidere. Derfor gikk fabrikken bare i underskudd og Schindler gikk til slutt konkurs. Da tyskerne hadde tapt krigen og Oskar Schindler selv hadde blitt flyktning fikk han en avskjedsgave. Det var en ring og på den stod det: "Den som redder et liv, redder hele verden". Den hadde blitt laget av de mange jødene han reddet fra konsentrasjonsleirene og var av ekte gull.

Ved hjelp av listene klarer Schindler og Stern å redde nærmere mange jøder fra en sikker død.