Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossOpplevde historien på nært hold

Aktive Fredsreiser får mange hyggelige tilbakemeldinger fra skoleklasser som har reist med oss. Da de 62 elevene fra Bingsfoss ungdomsskole i Sørumsand kom tilbake fra sin tur, sto det følgende å lese i Indre Akershus Blad:
"Opplevde historien på nært hold". I reportasjen forteller engasjerte elever om en reise tilbake til en tidsepoke som markerte et tidsskille i Europa. Med seg på turen hadde de tidsvitnet Inger Gulbrandsen, som selv har sittet i konsentrasjonsleiren Ravensbrück. Hun var bare en ung jente da hun ble arrestert, og hennes historie gjorde et sterkt inntrykk på elevene. Ikke minst da de besøkte Ravensbrück. Det er ingen som kan formidle historien bedre enn de som selv har opplevd den.
Ingrid Guldbrandsen fortellerInger Gulbrandsen hadde flere farlige oppdrag under annen verdenskrig, og hun var blant annet med på å redde flere jødebarn fra naziregimets klør. Derfor ble det også et sterkt møte mellom Inger og en gruppe jødiske ungdommer ved skyteveggen i Auschwitz. For første gang fikk de møte et norsk tidsvitne som hadde vært med på å gjøre en stor innsats for deres eget folk.

To av elevene - Tina Eliassen og Odd Ivar Jeppesen - forteller til avisen at de ikke ville vært denne turen foruten.
"Historiene var sterke å høre på, og de menneskene som overlevde konsentrasjonsleirene har opplevd mye.
Vi har lært mye mer nå enn vi ville gjort i et klasserom. En slik tur burde være obligatorisk for alle", sier Tina og Odd Ivar.

En godt forberedt tur

Både foreldre og elever hadde før turen gjort en innsats det står respekt av. I månedsvis hadde de sørget for å få inn midler til å gjennomføre turen. De hadde flere dugnadsprosjekter som for eksempel loppemarked, ungdomsdisko, kakesalg, og salg av boka med biografien om Inger Gulbrandsen.

I tillegg fikk de inn 83.000 kroner som ble sponset av:

Sørum Lions Club - Folk og Forsvar - Sørum Bondelag - Sanitetsforeningene i Blaker, Sørum og på Sørumsand - Sparebanken Gjensidige Nor på Sørumsand -Gjensidige NOR Forsikring på Sørumsand - Akershus Røde Kors - Oppvekstutvalget/Kulturutvalget i Sørum - Sigvald Bergesen d.y. og hustru Nanki's allmennyttige stiftelse - Sørumsand Gullsmedforretning - Misjonshuset hyggetreff - Blaker menighetsråd - Sørum menighetsråd.
Dette var sponsormidler som kom godt med på denne turen.

Stasifengselet i Berlin

På turen ble også historien knyttet opp mot vår egen tid, og det var mange som fikk en "aha-opplevelse" nå de besøkte Stasifengselet, like utenfor Berlin. Dette fengselet var i drift helt fram til Murens fall, og det gjorde et sterkt inntrykk når Mike tok oss med på en rundtur i dette komplekset. Han hadde selv sittet der som ung mann, arrestert fordi han hadde hestehale og Ola-bukser. Historien kom plutselig så mye nærmere når han viste oss cella han hadde sittet i, og den spesielle "arrest-bilen".

En uforglemmelig reise

Turen ble også en uforglemmelig reise på mange måter. I tillegg til at historien ble formidlet på en svært levende måte, fikk de også oppleve de forskjellige landenes kultur og egenart. Ikke minst kom dette til uttrykk på Folklorekvelden, og da gruppen besøkte de berømte Saltgruvene i Wieliczka.
Både Krakow og Berlin var byer som for alltid har festet seg på netthinnen, og Odd Ivar konkluderer turen slik: "Vi hadde det både sosialt og morsomt"