Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossHeder for ikkevold

Nobelnominerte Dr. Gene Sharp var lørdag 9. juni i Risør for å motta prisen Fangenes Testamente. Statsviterens hovedbudskap under utdelingen var at ikkevold er den mest effektive metoden for å skape demokratisk endring. Dr. Sharp er en av verdens fremste forskere på ikkevoldelige metoder. Han har inspirert mennesker over hele verden.

Prisen Fangenes Testamente deles ut av Aktive Fredsreiser i samarbeid med PRIO(Institutt for fredsforskning), og  går til mennesker som  har bidratt til å formidle kunnskap om konflikt- eller fredsskapende prosesser.
- Det er ikke tvil om at Gene Sharp er en verdig mottaker av Fangenes Testamente. Vi er beæret over at han er på Fredshuset i dag for å motta prisen, sa Helga Arntzen.
- Man blir alltid overrasket over å motta slike priser, men jeg er svært glad for at det jeg gjør blir anerkjent og satt pris på. Mitt arbeide vil fortsette til tross for vanskelighetene jeg møter, sa Sharp etter prisutdeligen.

- Ikkevold er løsningen

Leder for PRIO, Kristian Harpviken, holdt hovedtalen og presenterte prisvinneren. Selv om Sharp selv viser til aksjonistene som de virkelige heltene slo Harpviken fast at prisvinneren har hatt stor innflytelse under den arabiske våren. 
- Hans sentrale budskap er at diktaturenes makt avhenger av folks underkastelse. Effektiv ikkevold handler om at man står sammen, at man har sterk indre disiplin, og at man skaffer seg et moralsk overtak som appellerer til brede lag av befolkningen, sa Harpviken.
Gene Sharps viktige bidrag har blitt lagt merke til. Han ble nominert til Nobels Fredspris i 2009, og i år er han nominert på ny.
- I Fredsparken legger vi hvert år ned en stein med navnet på vinneren av Nobel Fredspris. I år håper vi denne steinen bærer Gene Sharp sitt navn, sa Helga Arntzen i sin tale.

Inspirert av norsk motstand under andre verdenskrig

Gene Sharp har bodd i Norge, og ble fascinert av historien om de norske lærernes motstandsaksjoner under andre verdenskrig.
- Det er vanskelig å tenke seg at hans liv skulle tatt en helt annen retning, selv uten oppholdet i Oslo. Men fascinasjonen for norsk motstand under andre verdenskrig knytter ham tett til Norge, og til det arbeidet Aktive Fredseiser står for, sa Harpviken da han presenterte prisvinneren. 

Fredsuka 2012

Fangenes Testamente markerte starten på Fredsuka som varer frem til 16. juni.
- Den største globale utfordringen i dag er å skape og opprettholde fred i verden. Jeg er glad for at vi i Risør gjennom denne uken - takket være Aktive Fredsreiser – kan delta i en felles global innsats for å forstå hvordan fred, frihet og demokrati kan skapes, sa ordfører Per Kristian Lunden i sin åpningstale.