Aktive Fredsforlag

Aktive Fredsforlag ble etablert i 2004 som en del av Aktive Fredsreiser.
Utgitte bøker er:

Aktive Fredsreiser 20 år

20 år med Aktive Fredsreiser

Historien til Aktive Fredsreiser igjennom 20 år
Aktive Fredsreiser har i disse første 20 årene konsetrert seg om å arbeide mot nynazisme og fremmedfrykt. Norsk ungdom har vist engasjement og tatt ansvar etter turene, og det har gitt os tro på at arbeidet nytter. Holdningsskapende tematurer for ungdom er viktigere enn noen gang!


På grunn av og til tross for

Hvite busser til Auschwitz og Aktive Fredsreiser er to velkjente begreper i hele Norge. Og siden starten har flere hundre tusen ungdommer vært med på de holdningsskapende tematurene til disse selskapene.

Begge ble startet av Helga Arntzen i Risør. Men dersom vi tenker etter er det svært lite vi vet om henne, utover det at hun er som et oppkomme av positive visjoner. Nærmest som en kraftstasjon hvor ideer og prosjekter blir bearbeidet og forsterket, før hun setter dem ut i livet.

Men når Helga Arntzens fargerike livshistorie nå har blitt samlet mellom to permer, sier det seg selv at det blir mange ukjente sider som vil komme fram. I den åpenhjertige boka ”På grunn av og til tross for” – med undertittel: Historien om min reise fra to diktaturer til kamp for menneskets verdighet, forteller hun til forfatter Oddvar Schjølberg for første gang den usminkede sannheten om livet sitt. Et liv som bare noen få i hennes nære krets har visst om.


Boken - Drømmen om Amerika

Drømmen om Amerika

«Drømmen om Amerika» gir deg et enestående innblikk i den norsk-amerikanske historien fra år 1000 og fram til i dag. Boka er ment som et bidrag til å øke vår nysgjerrighet for den norsk-amerikanske historien, samt gi et lite innblikk i det nære forholdet og de mange kontaktpunktene som har vært.

Det har alltid vært sterke bånd som knytter Norge til USA, men dessverre virker nordmenns generelle innsikt å være relativt overfladisk.

I boka tar USA-entusiasten Odd Sverre Aasbø oss med på en guidet rundtur med kjente og ukjente skikkelser, minnesmerker og hendelser som har påvirket forholdet vårt.

Forfatteren har skrevet en bok som først og fremst er ment å hygge seg med. Her finner du både spennende historie, fordypningsstoff, reisetips og garantert noe folk vil trekke på smilebåndet av. Samtidig er boka en fantastisk billedreise gjennom den norskamerikanske historien med motiver som spenner fra vikingtiden, via Hollender-tiden, borgerkrigen, og helt frem til Super Bowl og dagens norske amcarmiljø. Spennvidden er med andre ord stor.


Landeskogen 100 år - Fra sanatorium til fredssenter

Landeskogen 100 år -
Fra sanatorium til fredssenter

”Fagert og storfelt, mest som eit slott å sjå til”. Slik beskrev sogneprest Bolling Landeskogen i 1938. Denne fantastiske jubileumsboken gir et unikt innblikk i historien til ett av landets mest særegne og vakre byggverk som bl.a. har huset lungesanatorium, flyktningmottak, hjem for utviklingshemmede og – ikke minst – Landeskogen Peace Center. Her har flere generasjoner setesdøler hatt sitt daglige virke. Og på ”kjærlighetsstien” har flere funnet sin utkårede. Gled deg til å lese den – dette er en morsom, interessant og underholdende bok!


Menneskerettigheter og aktivisme

Menneskerettighet og aktivisme

I boken ”Menneskerettigheter og aktivisme” møter du syv engasjerte menneskerettighetsaktivister fra inn- og utland. Blant store navn som Jan Egeland og den aktuelle Deeyah Khan med Jihad-filmen,  er Helga Arntzen fra Risør.
Med uvanlig stort pågangsmot arbeider aktivistene for å hindre overgrep og gjøre våre samfunn bedre. Hvorfor ble de aktivister og hvordan bruker de menneskerettighetene i sitt arbeid?
I tillegg til samtalene med aktivistene, inneholder boken artikler om de internasjonale menneskerettighetene.


Boken Krigsseileren fra Stallogargo

Krigsseileren fra Stallogargo

Rundt 35 000 nordmenn seilte i handelsflåten under 2. verdenskrig. Men la oss i stedet tenke på disse sjøfolka som enkeltskjebner. Tallene gjemmer på redsel og tragedier, forlis og torpederinger. Tidsskille i sjøfolkas historie kom den 9. april 1940. Det skulle gå fem år før de kom tilbake til Norge igjen. Over 3 400 av dem skulle ikke komme hjem, for de møtte sin skjebne i en av de mange konvoiene.

En av de heldige som overlevde er Trygve Laheim Johansen, og her er hans historie.


Angitt av mamma

Angitt av mamma

Aktive Fredsforlag har gitt ut boken "Angitt av mamma", en biografi om vårt tidsvitne Maria (Schwartz) Gabrielsen.
Her kan man lese historien om Marias barndom som brutalt blir ødelagt da hennes mor angir sin egen ektemann og barnas far til Gestapo. Han ble sendt til gasskammeret i Auschwitz.
Deretter angir hun sine egne barn, og Maria og hennes seks søsken blir sendt til konsentrasjonsleiren Therezienstadt.


Tyskertøsen som ble gatas samaritan

Dette er historien om Agnes – damen som gir tyskertøsene et ansikt. 17 år gammel forelsket hun seg i en tysk soldat, og fikk en sønn med ham. Dette skulle prege resten av livet hennes. Nå har hun passert 87 år, men minnene sitter som spikret fast. Ikke minst fra mai måned 1945. Et fritt Norge i festrus. Men det gjaldt ikke for alle. Agnes' historie er dramatisk og rystende, og beskriver et mørkt kapittel i norsk historie.
Tross problemer har hun aldri skjult sin fortid, men hver gang reist seg, og gått videre med løftet hode. Nå forteller hun sin historie.


Boken utenfor porten

Utenfor porten

Historien om redningsaksjonen med de Hvite Bussene i de dramatiske ukene før Nazi-Tyskland kapitulasjon, er historien om mennesker som engasjerte seg for å redde de skandinaviske fangene ut fra Hitlers konsentrasjonsleire, Fengsler og tukthus.
Noen på det politiske og administrative plan, andre ved å kartlegge fangenes oppholdssted, mens andre igjen dro inni krigssonene, og med fare for eget liv, reddet ut tusener av fanger. Boka er en honnør til dem alle.


Jeg overlevde Auschwitz, bok om Aktive Fredsreisers beskytter

Jeg overlevde Auschwitz

Blanche Major har med egne øyne sett grusomhetene som utspant seg i leirene, der hundretusener av mennesker regelrett ble henrettet eller gasset i hjel. Av en eneste grunn - de var ikke av den ariske rase.
I denne boken deler hun noen av opplevesene sine med oss.


Fra krigsseiler til Aktiv Fredreiser

Historien om Gunnar Knudsen, er historien om ungggutten som aldri skulle bli sjømann, men endte opp som sjømann og krigsseiler. Han ble bombet og torpedert, og var med i første rekke under selve D-dagen i Normandie. Knudsen er i dag en av Norges høyest dekorerte krigsseiler. I boka møter vi en ydmyk mann, hvis svakhet er hans største styrke. Her deler han sin dramatiske historie med oss.


Hitler, Stalin og lille Anja

Hitler, Stalin og lille Anja

Seks år gamle Anja svinger seg foran speilet i ny skoleuniform i det flykroppen med hakekors drønner over Krakow for første gang. Det er 1. September 1939, sirenene uler og høstens skolestart er avlyst. I stedet skal alle polske barn evakueres.
Anja Øverdahl forteller om flukt fra Hitler og Stalin i et krigsherjet Europa, slik hun som barn opplevde det. En gripende historie om krig, flukt, undertrykkelse og kjærlighet. "Jeg er den siste i min familie som kan fortelle, derfor måtte jeg skrive dette", sier Anja Øerdahl, opprinnelig fra Krakow i Polen, nå bosatt i Trondheim. "Jeg har hatt et rikt liv, det kjennes som jeg har hatt mange", sier Anja


Eplekarten i Ravensbruck

Eplekarten i Ravensbrück

Historien om Magnhild Bråten er historien om ungjenta som helt uskyldig var på feil sted til feil tid. Noe som resulterte i over to års opphold i Hitlers leirer og fengsler. Med egne øyne fikk hun se nazismens onde vesen, og hun ble fange nummer 24141 i den fryktede kvinneleiren Ranvensbrück i Tyskland. Mot alle odds overlevde hun, og nå forteller hun sin gripende historie.


I Fars fotspor i Hitlers leirer

Fars fotspor i Hitlers leirer

Da Arne Gerhard Brattli ble arrestert den 24. mars 1943 var han bare 21 år gammel, og han ante ikke at denne dagen gikk startskuddet for det som skulle bli til over to års fornedrelse inoen av Hitlerregiments verste skrekkkabinetter i Polen, Tyskland og Østerrike.
Som fange ble han sendt ut på en reise som brakte ham til syv av Hitlers leirer og fengsler.


Reddet fra ilden

Reddet fra ilden

"Reddet fra ilden" er en biografi om vårt tidsvitne Zygmunt Gross. Her kan man lese historien om hvordan Zygmunt vokste opp med en far som tyranniserte ham fra barndommen, han måtte være med å brødfø familien allerede fra femårsalderen. Han opplevde hvordan moren og lillebroren brutalt ble massakrert på sykehuset i gettoen av SS-soldatene. Selv overlevde Zygmunt, som den eneste i sin familie, naziregimets konsentrasjonsleire, og han overlevde etterkrigstiden i Polen.


Jeg ville ikke dø

Jeg ville ikke dø

Dette er tittelen på den første boken som ble utgitt på Aktive Fredsforlag. Boken er en sterk skildring av trønderen og jøden Robert Savosnicks opplevelser fra den dagen han blir arrestert og fram til vår egen tid.


Menneskeverd og fangeberetninger

Menneskeverd og fangeberetninger

Menneskeverd og fangeberetninger er en bok som inneholder beretningene til 10 av våre tidsvitner, både lærerike historier og nyttig bakgrunnsinformasjon. Det er lagt vekt på at boken skal være interessant både for ungdom og dem som har opplevd krigens redsler.


Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE