Krigsseilere og deres historier

AROLSEN ARCHIEVES

Arkivet inneholder rundt 30 millioner dokumenter fra 2. verdenskrig. For noen av fangene og dens pårørende er det mulig å finne dokumenter og bilder av gjenstander knyttet til deres fangeopphold.
Arolsen Archives. (åpnes i ny fane)

 

Helge Viktor Andersen

Helge Viktor Andersen Helge Viktor Andresen ble født 1.mai 1921. Han vokste opp i Saltverket ved Rekkevik, rett utenfor Larvik. Det var en livlig skipstrafikk ut og inn av Larviksfjorden, så for den sjøfartsinteresserte unggutten var yrkesvalget tidlig klart; han skulle bli sjømann.

Leif Baumann

Leif Baumann Leif Baumann ble født den 20.oktober 1925 i Kiby, et lite fiskevær rundt fire kilometer øst for Vadsø. Her vokste han opp sammen med 12 søsken. I årene fra 1920 og fram mot 40-tallet var det ikke enkelt å skaffe seg arbeid, og mange måtte ta til takke med noen strøjobber her og der. Faste arbeidsplasser var mangelvare og det var stor rift om disse – hvis det ble noe ledig.

Åge William Berge

Åge William Berge Åge William Berge 18 år gammel, og seilte i utenriksfart. Uten at han visste det, lå fem lange år foran ham, fylt med spenning og dramatiske hendelser. Men den trauste karen har ikke fortalt så mye om sine opplevelser – før nå.

Margit Godø

Margit Godø Hvis mine gutter skal dø, vil jeg være der sammen med dem. Det kan ikke være vanskeligere for meg å dø enn det er for dem” Disse ordene ble uttalt av den 28-årige Margit Johnsen Godøi mars 1942, og det var under svært dramatiske forhold. Åstedet var havnen i Alexandra i 1942. Hun var den eneste kvinnen om bord i M/T Talabot.

Kåre Arnold Gravdal

Kåre Arnold Gravdal I en alder av 93 år tok krigsseileren Kåre Arnold Gravdal fatt på oppgaven med å skrive om sine opplevelser. Selv om helsen ikke lenger spilte på lag fikk han med god assistanse fra barnebarnet som programerte og monterte en bærbar PC i sykesenga. Resultatet ble en bok som fortjener en bred oppmerksomhet, og den har en litt spesiell bakgrunnshistorie.

Sverre Johan Haga

Sverre Johan Haga 16. desember 1921 ble Sverre Johan Haga født på en gård i Båtsta i Tananger. Familien Haga var en stor familie, og Sverre var den yngste av i alt 9 søsken. (I dag er han den eneste gjenlevende.) Det var trange tider, og det var ikke alltid like lett å skaffe de ting som trengtes til det daglige kostholdet, og barna lærte seg tidlig at man måtte sette tæring etter næring

Gunnar Knudsen

Gunnar Knudsen Gunnar Knudsen var til sjøs da krigen brøt ut. Han opplevde krigens redsler og infernoer med torpederinger tett inn på livet da de gikk i konvoier. Han var med på invasjonen på Normandiekysten 6 juni. Stedet var Omaha Beach - bare en time etter at de første amerikanske soldatene hadde gått i land.

Erling Storemyr

Sverre Storemyr Erling Mangård Storemyr (Olsen) ble født 12.juni 1922. Han vokste opp ved Risør, nærmere bestemt på Gjernes, som den gang lå like ved grensa til Skåtøy kommune. Her hadde han titt og ofte nærkontakt med sjøen og de ting som hadde med sjøfart å gjøre.

Arne Strøm

Arne Strøm Arne Strøm ble født i Narvik 23. mars i 1922, og har i god stil passert 90-årsbøyen. Selv om han i dag nyter en rolig pensjonisttilværelse, har han et omtumlende liv bak seg. Ikke minst i de seks årene han seilte i utenriksfart fra 1939 til 1945. Det skulle bli en periode han helst ville vært foruten. Selv i dag over 70 år senere, sliter han med de vonde minnene.

Reidar Konrad Tolperud

Reidar Konrad Tolperud Reidar Konrad Tolpinrud ble født i Mellom-Johnsrud, et lite småbruk på rundt ti dekar ved nordenden av Steinsfjorden, ca.12 km fra Hønefoss. I dag heter bygda Åsa, men tidligere ble den kalt Vegårdsfjerdingen.

Kåre Aarseth

Kåre Aarseth Kåre Aarseth var en av de siste krigsseiler beboerne i Konvoybyen i Risør. Nå har han imidlertid rundet 90-års-bøyen og blitt landfast. Han kan se tilbake på et langt liv som sjømann, spekket med opplevelser. Ikke minst etter fem år i krigsfart.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE