Tidsvitner nye konflikter

 

Leon Bafondoko

Leon Bafondoko

Leon Bafondoko ble født under krigen i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo). Han kom til Norge som kvoteflyktning i 2002. Bafondoko er nevø av Nobels fredsprisvinner (2018) Denis Mukwege.  Bafondoko har som mål i å bringe flere unge stemmer inn i den politiske debatten om de viktigste samfunns-utfordringene vi står ovenfor.

Leon Bafondoko Ny side

Amira Becic

Amira Becic

Amira er fra Oslo, men har familie som opplevde Bosnia-krigen på starten av 90-tallet. Under Bosnia-krigen ble det etablert flere konsentrasjonsleirer, og Amiras far satt i to av dem. Som 2. generasjons tidsvitne forteller Amira om hva faren opplevde, og om den etniske rensingen som pågikk.

Amira Becic

Trude Jacobsen

Trude Jacobsen

På temakvelden møter dere Trude Jacobsen som reiste til den greske øya Lesvos, og som etter reisen startet hjelpeorganisasjonen Dråpen i Havet. Trude er ett av våre tidsvitner fra en av de største folkevandringene i nyere tid.

Trude Jacobsen

Stefanie Jenssen

Stefanie Jenssen

Stefanie Jenssen levde sine første 23 år bak murene i DDR. Hun opplevde ensretting og hjernevask i barnehagen og i skolen. Hun nektet å melde seg inn i kommunistpartiet SED, og ble dermed avskåret fra å ta doktorgraden på universitetet. Etter murens fall fikk Stefanie tilgang til ”mappen” som Stasi hadde på henne. Et dokument på 40 sider som viste at to av hennes nærmeste fortrolige var informanter for Stasi.

Stefanie Jenssen(pdf)

Cliewe Juritza († 20.12.16)

Cliewe Juritza

Cliewe Juritza (f. 1966 i Øst-Berlin) er utdannet rørlegger. I 1984 forsøkte han å flykte over grensen til Østerrike via Ungarn.  I byen Sopron ble han tatt, men slapp fri pga mangel på bevis. Kort tid etter forsøkte han å flykte over grensen til Vest-Tyskland ved byen Eisenach. Denne gang ble han arrestert og satt i fengsel. Etter ti måneder i fangenskap ble han kjøpt fri av Vest-Tyske myndigheter.

Cliewe Juritza

Hasan Kassas

Hasan Kassas

Hasan Kassas kom til Norge som kvoteflyktning fra Syria august 2014. Han studerte jus i Libanon. Mens han studerte måtte han fornye oppholdstillatelsen. Dette måtte gjøres fra syrisk side av grensen. Kassas var kjent som regimekritiker, og en gang han krysset grensen gikk det galt. Han ble arrestert av Assads folk. – Jeg satt 217 dager i fengsel og opplevde alt det grusomme og ubehagelige som internasjonale medier skriver om.

Hasan Kassas

Peter Keup

Peter Kaup

Peter Keup forsøkte å flykte fra Øst- til Vest-Tyskland via Ungarn. Han ble tatt av Stasi og satt fengslet i lang tid. Etter murens fall fant han mappen sin i Stasiarkivene. Hans egen bror, som viste seg å være en Stasi-informant, hadde angitt ham…

Peter Keup

Janvier Nzigo

Janvier Nzigo

I 2002 kom Janvier Nzigo som flyktning til Norge fra landsbyen Uvira i det østlige Kongo. Årsaken til at Janvier og familien måtte flykte var at faren hadde blitt drept av det kongolesiske opprørspartiet RCD etter å ha fortalt franske medier om hvilke voldsdhandlinger partiet stod bak.

Janvier Nzigo

Sivun Pen

Sivun Pen

Den kommunistiske geriljagruppen Røde Khmer overtok makten i Kambodsja 17. april 1975. Sivun var da 23 år gammel, nybakt far, og jobbet som inspektør i finansdepartementet i hovedstaden Phnom Penh. Han ble forvist til slavearbeid i et jordbrukskollektiv, og familien hans ble splittet opp. Etter at Røde Khmer-regimet falt i 1979, ble Sivun og konen gjenforent. Fire år tidligere hadde de blitt fratatt sitt første barn, som nå var forsvunnet.

Sivun Pen

Winfried Schweitzer

Winfried Schweitzer

Født og oppvokst i tidligere Vest-Berlin. Da muren ble bygd var han en 17 år gammel Berliner, og bodde i et område som lå nord i Berlin nær muren.

Winfried Schweitzer

Gerd Zimmermann

Gerd Zimmermann

Gerd Zimmermann studerte ved det berømte "University for Film-and Television, Konrad Wolf" i Potsdam-Babelsberg. Gerds eneste andre produksjon - "Jakob the Liar" - i "Defa Studio for Feature Films", fikk en Oscar-nominasjon ("Oscar") for "Beste utenlandske film". Likevel ble «Jernteppet» for «begrensende» for Gerd; hans dramatiske fluktforsøk til "Vesten" mislyktes imidlertid, og han ble sittende to år bak murene til et "Stasi-fengsel" i Øst-Tyskland. Han ble etter hvert "solgt" som politisk fange til Vest-Tyskland. Han har etterpå bodd og jobbet (jobbet mye i reklamebransjen) både i USA, og steder som Samoa, Papua Ny-Guinea, Vietnam, Oman, Myanmar for å nevne noen få .

Hajrudin Zubovic

Hajrudin Zubovic

Født 1965 i Prijedor, Bosnia I juli 1992 ble Hajrudin plassert i konsentrasjonsleiren Keraterm i Prijedor. Etter overflytting til Trnopolje leiren i august 1992, ble han sendt til Kroatia. I desember 1992 kom han til Norge, og han bor i dag i Oslo hvor han jobber som datakonsulent/utvikler.

Hajrudin Zubovic

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE