Kjell Bjorvatn

Kjell Bjorvatn

Kjell Bjorvatn er sønn av Aslak Bjorvatn. Aslak var lærer på Sørlandets Kristelige Ungdomsskole da andre verdenskrig brøt ut.

Som så mange andre i Birkenes ble Aslak engasjert i hjemmefronten (Mil.org.). Da motstandsbevegelsen ble rullet opp, ble Aslak arrestert. I februar 1943 kom han først til "Arkivet" i Kristiansand (Gestapos hovedkvarter på Sørlandet), og siden til Grini (tysk fangeleir i Bærum ved Oslo).

I juni 1943 ble han sendt fangeleiren Sachenhausen i Tyskland. Her satt han til våren 1945 da han ble han berget ut av "De hvite bussene" og kjørt til frihet i Sverige. 

Kjell Bjorvatn er tannlege og professor fra Universitetet i Bergen. Han er født i 1933 og vokste opp i en familie med fem barn på Birkeland i Birkenes kommune i Aust Agder. Kort tid etter farens arrestasjon ble familiens hus på Birkeland rekvirert til bruk for tyske offiserer. Familien fikk få dager til å komme seg ut, og finne alternativ bolig. Et hus som sto tomt i utkanten av bygda ble redningen.

Aslak levde til han var nesten 95 år. Han vendte tilbake til arbeid i folkehøgskolen, og fortalte gjerne om sine krigsopplevelser. Aslak og Aases barn har samlet farens brev fra Sachenhausen, og koordinert sine minner fra krigstida. Det ble stoff til ei bok: Men MÅNEN kan de ikke blende (Bokbyen Forlag 2012).

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE