Sverre Nordahl

Sverre Nordahl

Sverre Nordahl er født på Elverum i 1912. Han kom til Kristiansand helt i starten på 30-tallet, der han giftet seg. Sverre startet opp en dagligvareforretning, og drev en kiosk på kveldstid i et hus han kjøpte på Nedre Lund. Sverre hadde også en ekstrajobb som vakt i fengselet.

 Da krigen kom, ble han forespurt om å smugle mat inn til fangene. Dette sa han ja til. Han hjalp også fangene i Russerleiren oppe på Oddernes ved å kaste mat over gjerdet. Etter hvert ble han medlem av Milorg.

En dag i slutten av januar 1943, da han skulle følge sin tre år gamle datter til barnehagen, gled en sort bil opp på siden av dem. Gestapo.

Han fikk 3 tøffe døgn på Arkivet (Gestapos hovedkvarter i Sør-Norge), før han fikk et langt opphold på Grini. Deretter ble han sendt til Tyskland. Først til tukthuset Dreibergen (i dag et operativt fengsel) i Butzow nord i Tyskland. Så til Neuengamme. Med minimale matrasjoner og elendige sanitære forhold, ble han satt til hardt arbeid med å lage murstein til det som skulle bli det stortyske riket Germania.

Våren 1945 ble han reddet av De Hvite Busser og fraktet til sykehus i Sverige. Etter hvert fikk han muligheten til å komme hjem til Norge gjennom å ta hyre på en båt som skulle til Bergen.

Båten skulle innom Kristiansand, men han fikk ikke lov til å hoppe av her, siden han hadde tatt hyre til Bergen. Fra Bergen fikk han omsider togbillett via Oslo og hjem. Dette gjorde at han kom hjem tre uker etter de andre fangene hjemmehørende på Sørlandet.

 Hans familie var i hele denne perioden daglig på jernbanestasjonen og kikket. De ante ikke om han var i live. Men plutselig en dag stod han der. Han veide 39 kilo og hadde tre magesår. Han måtte leve nærmere ett år på bare suppe.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE