Appell i forbindelse med 1 års dagen 24.2.23
for krigen i Ukraina


 

Vi er her i dag for å vise solidaritet for folket i Ukraina. De har nå kjempet et helt år mot angrepskrigen fra Russland. Ukraina er rammet av massive ødeleggelser og forferdelige menneskelige lidelser. Ifølge FN er nesten 8 millioner mennesker flyktet fra landet og over 5 millioner er internt fordrevne, Over 100 000 ukrainske soldater er drept eller alvorlig skadd. I tillegg har rundt 30 000 sivile ukrainere blitt drept. Drepte og sårede russiske soldater er beregnet til å være enda flere, rundt 180 000. Alt dette p.g.a. 1 manns sykelige maktbehov.

Etter 2. verdenskrig har vi fått FNs Verdenserklæring om menneskerettigheter som setter søkelys på menneskenes ukrenkelige iboende verdighet i håp om at krig og overgrep ikke skal skje igjen.

FN har vært delvis lammet i denne konflikten, siden Russland har vetorett i FNs sikkerhetsråd.
Derfor har FNs generalforsamling fått en større rolle og FNs medlemsland kritiserte Russland for den folkerettsstridige invasjonen. Russlands angrepskrig er ulovlig, og den er full av krigsforbrytelser fra russiske soldater og militær. Dette bryr maktpersonen Putin seg ikke om. Makt for maktens skyld. I Russland har menneskene i århundrer ikke betydd noe for makteliten, respekt for menneskenes iboende verdighet finnes ikke.

Slik jeg har opplevd maktmennesker så forstår de kun når de blir møtt med makt. Derfor er det dessverre viktig å levere våpen til Ukraina, slik at de kan forsvare seg. Men det haster. Mulighet for en seier i denne frihetskampen kan gå tapt i diskusjonene om våpenleveransene og treghet. Vi må se alvoret i øynene og kanskje må vi til slutt også kjempe for vår egen frihet

Det er helt ufattelig at Russland utfører krigsforbrytelser ved å  angripe sykehus, skoler, barnehager og at de bruker klasebomber som er i strid med internasjonal folkerett. De bomber bevisst boliger og infrastruktur for at folket skal lide mest mulig.

Vi føler oss maktesløs. Menneskene i Ukraina som kjemper så hardt trenger vår solidaritet. De må føle at vi står ved deres side. Vi kan sende penger til nødhjelp, vi kan sende pakker som posten transporterer gratis og vi kan gjøre alt vi kan for å ta imot og ta vare på ukrainske flyktninger.

Etter 2. verdenskrig var vi sikre på at vi kunne skape en fredelig verden noe FN kunne bidra med.
Det er helt uforståelig for de fleste av oss at maktmennesker som Putin som er en notorisk løgner kan komme til makten og at vi føler oss maktesløs. Våre verdier om frihet,  nestekjærlighet og å ta vare på hverandre blir f.eks. møtt av Wagner gruppen som har uttalt at de har verdier som mest mulig drap og mest mulig penger. La oss håpe at kjærligheten seirer.

Vi i Aktive Fredsreiser er bekymret over følgene som Putins ulovlige invasjonen av Ukraina vil få, både på lang og på kort sikt. Vårt fokus har i første rekke vært omsorg for enkeltmenneskene i denne konflikten. Sivile som har havnet midt opp i den brutale angrepskrigen har et stort behov for hjelp.

Vårt håp er at presset og sanksjoner mot Putin og hans Oligarker kan føre til at fra den ulovlige angrepskrigen kan det forhandles frem en god fredsavtale.

Før det må vi dessverre oppleve enda flere lidelser.

Helga Arntzen, 24.02.23

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE