Farsund ungdomsskole markerte Berlinmurens fall

Markering av murens fall 2005

Onsdag 9. november deltok Farsund ungdomsskole på Berlin bys offisielle markering av Berlinmurens fall i 1989. Markeringen skjedde ved Murmuseet i Bernauerstrasse.

- Det var en kjempefin ungdomsgjeng som deltok. De sto ekstra tidlig opp fra Tropical Islands for å rekke markeringen klokka 10, og var veldig positive, forteller reiseleder Geir Brendemoen.

Markering av murens fallBerlin by markerer murens fall den 9. november hvert år, og hovedmarkeringen skjedde i år ved Murmuseet. Talene var på tysk, så mange av ungdommene fikk lite ut av den første delen. Men da guiden Thomas Lehman samlet Farsundungdommene og fortalte dem på engelsk om den kalde krigen, hvordan muren ble satt opp midt i byen og skilte familier og venner, og ledet dem an i en liten lysmarkering, var alle sammen med.
Ungdommene fikk både se rester av den autentiske muren, murmuseet og Forsoningskapellet som er bygd opp midt i "dødssonen" - ingenmannslandet som markerte skillet mellom øst og vest.
- På murmuseet kjøpte vi en film om Berlinmuren, og den skal vi se på veien videre. Natt til 10. november er jo kjent fra historien som "Krystallnatta", så det passer fint å se en sånn type film i kveld, sier Geir.
Farsund ungdomsskole er på en nidagers tur med Aktive Fredsreiser, med besøk både i Krakow og Praha før Berlin.
- Turen har vært veldig fin hele veien; vi har hatt en dyktig sjåfør, veldig positive ungdommer og godt forberedte voksne, forteller Geir Brendemoen på telefon fra Berlin.

 

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE