Den hvite rose

Plakat - den hvite rose

I anledning ”Motstandskampens dag” på Agder inviterer Risør folkeakademi og Aktive Fredsreiser til foredrag av Peter Normann Waage om ”Den hvite rose”.  En tysk studentgruppe, anført av søskenparet Scholl, som aktivt motarbeidet naziregimet under den andre verdenskrig.

Den hvite rose begynte som en litteratursirkel innen en kristen studentgruppe hvor store forfattere som Dostojevski og Tolstoy ble diskutert. Det de skrev ble et ideal som førte til flygebrev og veggskriverier i stadig dristigere omfang i 1942. Den hvite rose ble avslørt og medlemmene stilt for retten. Sophie Scholl stod modig foran Folkedomstolen med ordene «Det vi har skrevet og sagt, det tenker dere jo alle sammen, dere mangler bare mot til å si det høyt.»

Folkedomstolen dømte dem til døden ved halshogging. Hele rettsforhandlingen ble gjennomført på under 4 timer og de ble henrettet samme dagen. De tok dommen med en så stor tapperhet at det gjorde et inntrykk på hele fengselet. Hans Scholls siste ord foran fengselspresten var: «Leve Friheten!»

Peter Normann Waage har skrevet boken ”Leve friheten!” basert på sitt møte med Traute Lafrenz som var den eneste gjenlevende av den nærmeste krets i motstandsgruppen.

Foredraget er på Fredshuset (3. etasje) torsdag 9.5. kl 19
Inngang kr 150,-

Alle er hjertelig velkomne!

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE