Tilbakemelding fra en reiseleder om tilstanden i Krakow

Krakow

Foto: Berit Aakre

Det er mange som lurer på om vi arrangere turer til utlandet, og det gjør vi.
Men mange er urolige angående krigen i Ukraina og flyktninger.
Derfor har vi fått en liten rapport fra reiseleder Berit Aakre og som har beskrevet situasjonen litt for oss:

"Jeg er på tur med en fin liten gruppe fra Rogaland. 
Det er noen foreldre/skoler som henvender seg til Aktive Fredsreiser i anledning krigen i Ukraina og flyktningsituasjonen i Krakow.
Jeg kan forstå noen synes det kan være skummelt å dra til Krakow som ligger ca 3 timer fra grensen til Ukraina.  Men situasjonen i Krakow er ikke helt slik den blir fremstilt i norske medier.

Flyktningene som kommer til Krakow, blir nokså fort fraktet videre til andre steder. Det ligger også flere mottak rundt om i byen, der flyktningene oppholder seg. Bl.a: er det mottak i det nedlagte kjøpesenter Plaza som ligger øst for selve byen. Det er også mottak på jernbanestasjonen i Krakow, men dette er ikke synlig for andre turister. Der får de mat/seng/dusj. 

Når man vandrer rundt på Galleria Krakowska, der også buss- og jernbanestasjon befinner seg, er det heller ikke synlig her.

Det eneste man kan se er 3 store telt på utsiden. Ett telt med matstasjon, 1 med klær og andre ting som flykninger kan få og 1 telt med feltsenger. Dette ligger også nokså tilbaketrukket så man vil ikke legge merke til dette om man ikke ser etter det.
Nede på selve buss/tog stasjon kan man heller ikke se hvem som er flyktninger eller turist. Her finner man flere frivillige som hjelper de som ankommer. Det er også mottak flere steder, men som turister ikke kan se disse. Det er vakter utenfor. 

Det er godt skiltet på ukrainsk der flyktningene kan få hjelp.
Man kan ikke se forskjell på vanlige turister og flyktninger, de er akkurat som oss. De oppholder seg ikke i gamlebyen/turistattraksjoner. Så livet i Krakow går sin vante gang. P

Pr nå har Polen gjort en fantastisk jobb med å ta imot ca 3 mill Ukrainske flyktninger.
Mange er allerede i jobb og mange barn er allerede på skole."

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE