Minnes Johan Galtung

Fredsforsker og fredsaktivist Johan Galtung er død 93 år gammel. Han var sentral i opprettelsen av fredsforskning som fagfelt og har hatt stort internasjonalt gjennomslag med sine teorier.

Johan Galtung- Galtung kommer med viktige utfordringer til oss, sa Helga Arntzen i Aktive Fredsreiser da hun møtte Johan Galtung i Risør i 2009

Johan Galtung utdannet seg til matematiker og sosiolog ved Universitetet i Oslo. Han regnes som grunnlegger av fagfeltet fredsforskning, var sentral i opprettelsen av Institutt for fredsforskning (PRIO) i 1959, der han var første direktør. Galtung etterlater seg et stort faglig forfatterskap og han utfordret og stimulerte mange i arbeidet for fred og en mer rettferdig verden. Blant dem er grunnlegger og ideolog i Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen.

- Johan Galtung stimulerte oss som er opptatt av praktisk fredsarbeid. Ikke minst gjelder det hans teorier og praktiske eksempler om å transendere, et viktig Galtung-begrep, konflikter fra fastlåste posisjoner, sier Helga Arntzen. Hun møtte blant annet Johan Galtung i Risør i 2009.

Johan Galtung møtte stort publikum på Brygga i Risør 11. oktober 2009 i et arrangement av partiet Rødt i Risør. Kamilla Solheim, som da arbeidet for Aktive Fredsreiser, ledet debatten etter foredraget til Galtung. Hovedtema var konflikten i Afghanistan.

- En lite lokalsamfunn kan spille en viktig rolle ved å tenke nytt i internasjonale konflikter. Risør kan for eksempel arrangere en fredskonferanse for Afghanistan, men da må afghanere selv ha en viktig rolle. Begynn gjerne med afghanske flyktninger i nærområdet, sa Johan Galtung da han besøkte Risør.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE