Norske ungdommer markerer murens fall

Den 9. november stopper seks norske busser med 338 ungdommer ved restene av Berlinmuren. Den dagen er det 16 år siden muren falt, og Aktive Fredsreiser er med på den offisielle markeringen.

– Berlinmurens fall er for meg et symbol på at kampen for frihet nytter, sier Helga Arntzen, daglig leder i Aktive Fredsreiser.

De som var i Berlin den 9. november 1989 glemmer det aldri. Den festen og jubelen som bruste i gatene på begge sider av den forhatte muren var formidabel. Østberlinerne kom gjennom grenseovergangene – og etter hvert hullene i muren – og ble mottatt som lenge savnede familiemedlemmer. Mange av dem var også nettopp det – for muren hadde delt familier og vennekretser på brutalt vis. Men denne dagen var tiden ute for den kommunistiske ettpartistaten Deutsche Demokratische Republik, og folk kunne fritt passere Checkpoint Charlie.

- Berlinmurens fall er en av de store, gledelige hendelsene i Europa i vår tid. For meg er det en veldig viktig dag. En dag da friheten og menneskerettighetene seiret, sier Helga Arntzen. Hun var selv i Berlin og hakket løs biter av muren for 16 år siden.

Siden den gang har hun arbeidet for å formidle fredsengasjement og menneskerettigheter til norsk ungdom, hovedsakelig ved å tilby dem skolereiser til polske og tyske konsentrasjonsleirer.

Den 9. november har Aktive Fredsreiser seks busser i Berlin, og denne formiddagen kommer alle til å stoppe ved murmuseet i Bernauerstrasse.

I Forsoningskapellet, som ligger midt i det som den gang var ingenmannsland mellom den indre og ytre muren, skal det holdes en minnehøytidelighet. Det blir ikke plass til alle inne, så det settes opp høyttalere slik at de som ønsker det kan følge med fra utsiden. Etterpå tenner alle lys og setter ved muren, og så blir det omvisning.

De aller fleste passasjerene er skoleungdom, men også filosofen Tore Frost er blant dem som har meldt seg på for å få med seg akkurat denne markeringen.

De norske ungdommene som er i Berlin den 9. november kommer fra:
Lista ungdomsskole, Vest-Agder
Lillesand ungdomsskole, Aust-Agder
Gimsøy ungdomsskole, Skien, Telemark
Ryenberget ungdomsskole, Oslo
Borge ungdomsskole, Fredrikstad, Østfold
Oppdal ungdomsskole, Sør-Trøndelag

Vennlig hilsen
Helga Arntzen
Tlf. 37 15 39 00
Mob  95 23 81 99

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE