Berlin - Nederlaget 1945

Av Oddvar Schjølberg

Når den britiske historikeren Antony Beevor leverer fra seg et manuskript, er det garantert et solid håndverk som ligger bak.
Han har tjenestegjort i den britiske armeen i England og Tyskland, og han er utdannet ved Winchester og Sandhurst. Selv om han har en solid militær bakgrunn, valgte han likevel å forlate militærlivet for å bruke tiden på sine historiestudier og sitt forfatterskap.

Berlin nederlaget

Beevor har skrevet en rekke romaner, men det er hans historiske bøker som har brakt ham verdensry. Hans dramatiske bok om Stalingrad, fikk en meget god mottakelse, og den ble en bestselger da den ble utgitt i Norge i 2002.

Hans nyeste bok "Berlin - Nederlaget 1945, har allerede rukket å bli en internasjonal bestselger i 20 land, før den ble utgitt på norsk av forlaget N. W. Damm & Søn AS. Forfatteren har brukt fire år på å granske i forskjellige arkiver i Tyskland og Russland, samtidig som han har reist rundt og intervjuet mennesker som selv opplevde den siste tiden av krigen.

Dokumentasjon på en intens og spennende måte

La det være sagt med en gang: Denne boker er utrolig velskrevet, og forfatteren tilbyr leseren nærmest en "gullgruve" av informasjon. Boken er rystende lesning, samtidig som den er skrevet i en form som gjør at leseren har vanskelig for å legge den fra seg.
Hans skildringer av de menneskelige lidelsene - på begge sider - er unik lesning. Her møter vi både seiersherrer og tapere, hevn og ondskap som kommer til uttrykk på begge sider, og Beevor blottlegger ikke bare den brutaliteten som SS utviste da nederlagets time ubønnhørlig nærmet seg, men også russernes brutale framferd da de inntar Berlin.

Nettopp denne siden av krigen har tidligere ikke vært viet så stor oppmerksomhet. Kan hende det mer eller mindre har vært tabu å skrive om dette. Her settes ting i perspektiv. Naziregimets brutale framferd i slaget mot Stalingrad "hevnes" når Stalin sender 2.5 millioner soldater, 6.250 stridsvogner, 41.600 kanoner og 7.500 fly for å innta Berlin. Det er kalkulert at ca 80,000 soldater ble ofret i denne kampen. 2 millioner tyske kvinner skal ha blitt voldtatt, halvparten av dem av russiske soldater. Bare i Berlin ble 100.000 kvinner skjendet våren 1945, og av dem døde ca 10.000 etter voldtektene.
Da russiske myndigheter protesterte kraftig mot boka da den kom ut, viste forfatteren til det informasjoner han hadde funnet i de tyske og russiske militærarkivene. I tillegg hadde han dokumentert overgrepene med brev og beretninger fra tyske voldtektsofre.

Illustrert med detaljkart og fotos

Den som vil øke sine kunnskaper om denne dramatiske epoken av krigens sluttfase har så absolutt mye stoff å hente ut i Antony Beevors bok.
Når man tar fatt på boken, så kan den nok ved til å begynne med virke nærmest overdimensjonert med informasjon og opplysninger, og man kan lett miste litt av oversikten. Men som den dyktige og grundige historikeren han er, så har også Beevor tatt med flere kart som illustrerer hvor de forskjellige enhetene befant seg på ulike tidspunkter. Det er en meget god hjelp å følge dette mens man leser boka, og det er vel verdt å bruke litt tid på dette. Det bør nevnes de mange bildene som er med på å dokumentere en historie, som ingen håper vil gjenta seg.
For dem som arbeider med særoppgaver og prosjekter i forbindelse med annen verdenskrig er denne boka et must, og den er vel verd å gå til anskaffelse av.

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE